Bli expert på multiverktyget på 5 minuter

Ett multiverktyg är en sann allkonstnär som kan klara en massa utmaningar på ett snabbt och smart sätt. Här kan du se hur du använder ett multiverktyg till en rad lämpliga uppgifter. Vi hjälper dig att hitta en modell som passar dina behov och går igenom de viktigaste tillbehören.

Multiverktyg: Så använder du multiverktyget

Tack vare formen kan multiverktyget komma till där andra verktyg går bet.

Snabbguide till multiverktyget

Kärt barn har många namn. Multiverktyget kan även kallas multisåg, multimaskin och multicutter… Och förvirrande nog är inget av dessa namn fel! Vi har dock valt att kalla den för multiverktyg, helt enkelt för att det är det ord som har överlägset flest sökningar på vår hemsida.

Har du någon gång arbetat med ett multiverktyg vet du redan hur smart och allsidig den är. Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov, vi visar dig hur du använder multiverktyget och vi går igenom de viktiga tillbehören. Det är nämligen inte själva multiverktyget som är “multi” – det är tillbehören.

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ned i artikeln.

Välj rätt multiverktyg

Med rätt tillbehör kan multiverktyget skära, såga, slipa, fräsa och skrapa – även på platser där andra verktyg har svårt att komma åt.

LÄS OCKSÅ: Se vårt senaste test av multiverktyg här.

Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dig och dina behov.

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. TILLBEHÖR. Ju fler tillbehör som passar multiverktygen, desto större blir användningsområdet.
  2. LED/LASERLJUS är en stor fördel. Det ska vara starkt nog att lysa upp arbetsytan.
  3. BYTE AV TILLBEHÖR ska gå snabbt. Det bästa är ett handtag för snabbyten.
  4. STARTKNAPP. Glidknappen säkrar oavsiktlig start. Är det tryckknapp ska den ha en säkerhetsspärr.
  5. HANDTAG ska ha en halksäker yta och gott om plats för handen.
  6. HASTIGHETSREGLERING. Du har bäst kontroll om du kan styra hastigheten med ett hjul.
  7. BATTERI. Vi rekommenderar två batterier, så man kan arbeta medan det ena laddas.
  8. BATTERIINDIKATOR ska finnas, så att du lätt kan läsa av hur mycket ström du har kvar.

Viktiga funktioner

Lätt att byta blad.
Det är det stora utbudet av tillbehör som är det smarta med multiverktyget. På några modeller klarar du att byta verktyg med ett enkelt knapptryck. Men på vissa modeller är du dessvärre tvungen att stå och fippla med en gammaldags insexnyckel.

Stort urval av tillbehör är värt att satsa på.
Det är stor skillnad på hur många tillbehör du får på köpet med din maskin. Så en dyr maskin med många tillbehör kan visa sig vara ett mycket bättre köp än en billig maskin, till vilken du måste köpa de flesta tillbehören i efterhand.

Vridbart huvud.
Bladen kan vändas så att man lättare ska komma åt. På några maskiner kan man dessutom vrida huvudet bakåt, så att det blir extra lätt att hitta en bra arbetsvinkel.

Multiverktyg i 3 prisnivåer

DEN DYRA
Stark och robust maskin – perfekt för byggarbetsplatsen.

Batteri: 4 Ah (2 st. + laddare)
Laddningstid: 45 minuter
Oscillationsvinkel: 1,6_ H/V
Svängningar/minut: 6000-20000
Vikt m/batteri: 2,3 kg
Pris: cirka 5000 kr.

MELLANKLASSEN
Massor av kraft i förhållande till priset. Lättanvänd.

Batteri: 4 Ah (2 st. + laddare)
Laddningstid: 80 minuter
Oscillationsvinkel: 1,5_ H/V
Svängningar/minut: 12000-20000
Vikt m/batteri: 2,0 kg

DEN BILLIGA
Liten och behändig. Bra för jobb som inte kräver maximal kraft.

Batteri: 2 Ah (1 st. + laddare)
Laddningstid: 45 minuter
Oscillationsvinkel: 1,4_ H/V
Svängningar/minut: 8000-18000
Vikt m/batteri: 1,2 kg


Pris: cirka 3000 kr.

Så använder du ett multiverktyg

Multiverktyget kan lösa uppgifter på några få sekunder som tidigare tog lång tid.

Här kan du se ett antal uppgifter som passar multiverktyget perfekt.

Såga av pluggar i golv och terrass

Trälim appliceras i hålet med en liten hård pensel. Tryck ned pluggen 1 mm, smörj på lim hela vägen runt om, och banka ner den. Låt limmet torka till nästa dag.

Utrustad med ett fintandat blad är multivektyget perfekt när du ska såga pluggen helt jämn med underlaget. Den gör jobbet snabbt och snyggt.

Multiverktyget kan såga väldigt tätt inpå underlaget, men en efterföljande slipning är dock nödvändig för att få ytan helt plan.

Skydda underlaget: Täck av så att multiverktyget inte repar

Multiverktygets huvud rör sig från sida till sida med upp mot 20.000 pyttesmå (oscillerande) svängningar i minuten.

Det gör multiverktyget effektiv, väldigt exakt och kapabel att arbeta “på stället”. Men de blixtsnabba rörelserna innebär också att du måste vara noggrann med att skydda de ytor som du arbetar i närheten av, annars kommer det att bli märken, eller i värsta fall djupa repor av verktyget.

En bit av något fast material, t.ex. masonit, plywood, vinyl eller gummi lämpar sig bra för ändamålet. Tjock papp fungerar också.

Multiverktyg: Täck av så att multisågen inte repartäck av så att multiverktygen inte repar

Multiverktyg: Täck av så att multisågen inte repartäck av så att multiverktygen inte repar

Fräs fogarna runt om en trasig platta

Ska du byta ut en trasig platta är multiverktyget perfekt. Men innan du börjar fräsa ska du borra hål i plattan. Det minskar spänningen och därmed risken att förstöra angränsande kakelplattor.

Med en extra tunn klinga tas fogen kring plattan bort. Klingan arbetar lugnt och stabilt – utan att skada grannplattorna. Såga hela vägen runt i ett djup motsvarande plattans tjocklek.

Banka hål försiktigt med hammare och mejsel så att plattan kan tas bort bit för bit. Sedan rensas underlaget så att det blir så plant som möjligt, och kanten jämnas till med multiverktyget.

Ta bort ruttet fönsterträ med multiverktyget

Multiverktyget är specialist när det ska sågas mitt i ett material. Här tar vi bort en bit murket trä i en fönsterkarm. Använd HCS- eller BIM-sänksågsklinga. Men se till att inte såga för djupt.

När du har märkt upp det murkna träet, sågar du in från bägge sidor av det område som ska tas bort. Då får du ett vanligt hål med rena linjer.

Multiverktygets blad kan vinklas åt många olika håll. Det gör att den kan komma åt på ställen där andra elektriska verktyg går bet.

Med ett snabbt bladbyte kan multiverktyget klara av många olika uppgifter. Här tar vi bort en gammal gummifog med en HCS-skrapa.

Andra typiska uppgifter för multiverktyget

INFATTNINGAR
Multiverktyget fixar snabbt tillpassning av dörrinfattningar. Lägg en stump av det nya golvet på ett skyddande lager (t.ex. skumplast), och såga vinkelrätt in.

SKUGGLISTER
Utrustad med en sänksågsklinga kan du såga till skugglisten på stället. Det långsamma alternativet är att ta ned listen, såga till den och montera den igen.

SKÄRA HÅL
Multiverktyget kan skära rakt ned i ett material – utan förborrning. Perfekt om du t.ex. ska såga ut för en stickkontakt.

JÄMNA TILL NIVÅER
Multiverktyget är perfekt för att skära pluggar i nivå med golvet och gör jobbet snabbare och mer precist än ett stämjärn.

Multiverktygets tillbehör

Det är inte multiverktyg i sig själv som är “multi” – alltså i stånd att utföra en rad olika uppgifter. Det är tillbehören som gör det.

Att multiverktyget kan såga, skrapa, slipa och skära beror på det breda sortimentet av tillbehör, som du kan montera på den starka lilla maskinen.

  1. HCS-UNIVERSALFOGKNIV för att ta bort t.ex. silikonfogar, färgrester och rester av mattlim.
  2. BIM-SÄNKSÅGKLINGA för trä och metall. Särskilt bra till trä där det kan finnas stift och skruv.
  3. SLIPPLATTA för slipning i hörn och trånga utrymmen. Slippapperet finns i olika grovlekar och till flera material.
  4. HCS-SKRAPA för borttagning av t.ex. silikon-/ akrylfogar och färg.
  5. BIM-SEGMENTSÅGKLINGA för trä, metall och laminat. Även bra till småspik och mindre aluminiumlister.
  6. HCS SÄNKSÅGKLINGA för mjukt trä. Finns i flera olika bredder.
  7. KARBID-RIFF-SLIPPLATTA för skrapning av trä och slipning av härdade material. Finns i olika former.

Slipning

SLIPNING AV TRÄ
Den lilla slipplattan duger inte till stora ytor, men den gör multiverktygen till ett bra komplement till verkstadens övriga slipar – den är särskilt lämplig i hörnen.

KAKELFIX
Ska du byta en platta får du dubbel nytta av multiverktyget. Först när fogen ska skäras, och sedan när botten ska göras helt plan med en karbid-RIFF-slipplatta.

Skraparbete

LIM/FÄRG
Med en skrap-tillsats är multiverktyget ett effektivt verktyg för att ta bort lim och färgklickar med. Den klarar även av härdade klumpar med kakelfix.

MATTLIM
Skrapan är också perfekt när du ska ta bort mjuka, envisa material, t.ex. heltäckningsmattor och linoleum. Den klarar också av silikonfogar och fönsterfogar.

Sågning och skärning

DÖRRFODER
Om du ska lägga ett nytt flytande golv ovanpå det gamla, ska dörrfodren anpassas så att golvet kan skjutas in. Med en segmentsågklinga till multiverktyget kan du göra det på plats, så slipper du ta ner dörrfodren och såga till dem.

SOCKLAR
Med en HCS-sänksågklinga (eller en BIM-sänksågklinga) slipper du demontera socklarna när du ska såga ut för en ny kontakt, eller om du ska hänga upp en hylla helt tätt mot väggen. Klingan sågar exakt efter dina ritade streck.

SKUGGLISTER
En vanlig såg får inte plats! Och taket fjädrar för mycket om du försöker hugga ut snittet med ett stämjärn. Multiverktygets BIM-sänksågklinga löser uppgiften utan problem. Snabbt och utan skador på väggar och tak.

METALL
Om du behöver såga i mjuk metall, t.ex. kopparrör tätt på väggar eller golv, ska du ska skaffa dig en BIM-sänksågklinga för trä och metall. Klingans böjda form låter dig lägga snittet helt plant med väggen. Det kan du inte göra med en bågfil.

GIPS
Du kan gott såga i gips med en sticksåg. Men med en BIM-TiN segmentsågklinga kan du göra det mer exakt – även på djupet. Välj en klinga med titaniumförstärkta tänder om du behöver göra många snitt, de håller längre.

FOGAR
Karbid-RIFF-segmentsågklingan är perfekt för utsågning av fogar mellan kakelplattor. Och det är också den du ska införskaffa om du ska såga spår för rör eller kablar i puts- eller lättbetongväggar.

3 olika fästen till multiverktyget

Tidigare skulle maskin och tillbehör vara av samma fabrikat – annars passade delarna inte ihop. Men med det relativt nyutvecklade Starlock-fästet är den tiden lyckligtvis förbi.

Nu passar tillbehören på alla märken med ett så kallat 12-punktsfäste, vilket de absolut flesta multiverktygen på marknaden har. Utöver att vara en ny standard kan Starlock dessutom överföra mer kraft från maskin till blad i förhållande till tidigare fästen.

Starlock finns i tre olika varianter: Starlock, Starlock PLUS och Starlock Max, som passar till maskiner i tre olika prestandaklasser.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Multiverktyg