Välj rätt multiverktyg
Med rätt tillbehör kan multiverktyget skära, såga, slipa, fräsa och skrapa – även på platser där andra verktyg har svårt att komma åt.
LÄS OCKSÅ: Se vårt senaste test av multiverktyg här.
Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dig och dina behov.
Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.
Viktiga funktioner
Lätt att byta blad.
Det är det stora utbudet av tillbehör som är det smarta med multiverktyget. På några modeller klarar du att byta verktyg med ett enkelt knapptryck. Men på vissa modeller är du dessvärre tvungen att stå och fippla med en gammaldags insexnyckel.
Stort urval av tillbehör är värt att satsa på.
Det är stor skillnad på hur många tillbehör du får på köpet med din maskin. Så en dyr maskin med många tillbehör kan visa sig vara ett mycket bättre köp än en billig maskin, till vilken du måste köpa de flesta tillbehören i efterhand.
Multiverktyg i 3 prisnivåer
DEN DYRA
Stark och robust maskin – perfekt för byggarbetsplatsen.
Batteri: 4 Ah (2 st. + laddare)
Laddningstid: 45 minuter
Oscillationsvinkel: 1,6_ H/V
Svängningar/minut: 6000-20000
Vikt m/batteri: 2,3 kg
Pris: cirka 5000 kr.
MELLANKLASSEN
Massor av kraft i förhållande till priset. Lättanvänd.
Batteri: 4 Ah (2 st. + laddare)
Laddningstid: 80 minuter
Oscillationsvinkel: 1,5_ H/V
Svängningar/minut: 12000-20000
Vikt m/batteri: 2,0 kg
Så använder du ett multiverktyg
Multiverktyget kan lösa uppgifter på några få sekunder som tidigare tog lång tid.
Här kan du se ett antal uppgifter som passar multiverktyget perfekt.
Såga av pluggar i golv och terrass
Trälim appliceras i hålet med en liten hård pensel. Tryck ned pluggen 1 mm, smörj på lim hela vägen runt om, och banka ner den. Låt limmet torka till nästa dag.
Utrustad med ett fintandat blad är multivektyget perfekt när du ska såga pluggen helt jämn med underlaget. Den gör jobbet snabbt och snyggt.
Fräs fogarna runt om en trasig platta
Ska du byta ut en trasig platta är multiverktyget perfekt. Men innan du börjar fräsa ska du borra hål i plattan. Det minskar spänningen och därmed risken att förstöra angränsande kakelplattor.
Med en extra tunn klinga tas fogen kring plattan bort. Klingan arbetar lugnt och stabilt – utan att skada grannplattorna. Såga hela vägen runt i ett djup motsvarande plattans tjocklek.
Ta bort ruttet fönsterträ med multiverktyget
Multiverktyget är specialist när det ska sågas mitt i ett material. Här tar vi bort en bit murket trä i en fönsterkarm. Använd HCS- eller BIM-sänksågsklinga. Men se till att inte såga för djupt.
När du har märkt upp det murkna träet, sågar du in från bägge sidor av det område som ska tas bort. Då får du ett vanligt hål med rena linjer.
Multiverktygets blad kan vinklas åt många olika håll. Det gör att den kan komma åt på ställen där andra elektriska verktyg går bet.
Andra typiska uppgifter för multiverktyget
INFATTNINGAR
Multiverktyget fixar snabbt tillpassning av dörrinfattningar. Lägg en stump av det nya golvet på ett skyddande lager (t.ex. skumplast), och såga vinkelrätt in.
SKUGGLISTER
Utrustad med en sänksågsklinga kan du såga till skugglisten på stället. Det långsamma alternativet är att ta ned listen, såga till den och montera den igen.
SKÄRA HÅL
Multiverktyget kan skära rakt ned i ett material – utan förborrning. Perfekt om du t.ex. ska såga ut för en stickkontakt.
Multiverktygets tillbehör
Det är inte multiverktyg i sig själv som är “multi” – alltså i stånd att utföra en rad olika uppgifter. Det är tillbehören som gör det.
Att multiverktyget kan såga, skrapa, slipa och skära beror på det breda sortimentet av tillbehör, som du kan montera på den starka lilla maskinen.
Slipning
SLIPNING AV TRÄ
Den lilla slipplattan duger inte till stora ytor, men den gör multiverktygen till ett bra komplement till verkstadens övriga slipar – den är särskilt lämplig i hörnen.
Skraparbete
LIM/FÄRG
Med en skrap-tillsats är multiverktyget ett effektivt verktyg för att ta bort lim och färgklickar med. Den klarar även av härdade klumpar med kakelfix.
Sågning och skärning
DÖRRFODER
Om du ska lägga ett nytt flytande golv ovanpå det gamla, ska dörrfodren anpassas så att golvet kan skjutas in. Med en segmentsågklinga till multiverktyget kan du göra det på plats, så slipper du ta ner dörrfodren och såga till dem.
SOCKLAR
Med en HCS-sänksågklinga (eller en BIM-sänksågklinga) slipper du demontera socklarna när du ska såga ut för en ny kontakt, eller om du ska hänga upp en hylla helt tätt mot väggen. Klingan sågar exakt efter dina ritade streck.
SKUGGLISTER
En vanlig såg får inte plats! Och taket fjädrar för mycket om du försöker hugga ut snittet med ett stämjärn. Multiverktygets BIM-sänksågklinga löser uppgiften utan problem. Snabbt och utan skador på väggar och tak.
METALL
Om du behöver såga i mjuk metall, t.ex. kopparrör tätt på väggar eller golv, ska du ska skaffa dig en BIM-sänksågklinga för trä och metall. Klingans böjda form låter dig lägga snittet helt plant med väggen. Det kan du inte göra med en bågfil.
GIPS
Du kan gott såga i gips med en sticksåg. Men med en BIM-TiN segmentsågklinga kan du göra det mer exakt – även på djupet. Välj en klinga med titaniumförstärkta tänder om du behöver göra många snitt, de håller längre.