Pluggborr – en snabbguide

När du vill dölja skruvarna på ditt vackra trädäck eller plankgolv med pluggar, ska du använda ett pluggborr.

Det är inte ett borr man hittar i alla verktygslådor. Ett pluggborr är nämligen en specialare som används när det ska borras pluggar till exempelvis ett trädäck eller ett plankgolv.

Men ett bara ett pluggborr räcker inte, du behöver nämligen även ett forstnerborr, när skruvarna till trallen ska döljas. Därför säljs pluggborr ofta som ett pluggborrset, med forstnerborr och pluggborr i olika storlekar.

Så fungerar ett pluggborr

Ett pluggborr består av ett runt skär med hål i mitten. Det är mitten som avgör diametern på pluggen. Ska du bygga ett trädäck med pluggar, så borras pluggarna ut ur överflödiga trallbrädor. När pluggen är borrad ska den avlägsnas från trallbrädan, och det görs med ett smalt, skarpt stämjärn som kan skära loss pluggen från brädan. Pluggen kan sedan limmas fast i botten av det hål som görs med forstnerborret. För att vara helt säker på att pluggarna blir raka kan du montera borret i en pelarborrmaskin, eller i en borrmaskin som sätt fast i ett borrstativ.

LÄS OCKSÅ: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinen

Pluggborr: Så funkar ett pluggborr

Så här ser det ut när pluggborret har varit framme. Dessa träppluggar lirkas loss med ett skarpt stämjärn.

Köp ett pluggborrset

Som vi redan nämnt är det inte så ofta man får av ett pluggborr. Men när man väl gör det är det ofta i ett projekt som kräver riktigt många pluggar. Därför kan det också löna sig att köpa ordentliga grejer, när ett 50 m2 trädäck eller ett massivt ekträgolv ska pluggas. Det kan vara en god idé att köpa ett pluggborrset med pluggborr och forstnerborr, så att du har allt samlat på samma ställe.

Pluggborrset: Köp ett pluggborrset

Ett forstnerborr och ett pluggborr. Forstnerborret gör hålet som träpluggen ska limmas fast i.

Pluggborr eller plugg i påse?

Om du bara har ett litet projekt som inte kräver så många pluggar, kan du faktiskt köpa en påse med plugg. Då slipper du arbeta med pluggborret, men nackdelen är att det kan vara svårt att hitta pluggar i rätt nyans till det trä de ska användas till. Färdiga träpluggar kan köpas på byggvaruhus och specialbutiker.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg