Intro
Instruktion
01
Plana ut golvet
6
Steg
Underlaget (som här är betong) ska vara absolut rent och det ska vara fullständigt plant, så att de stora plattorna inte ligger ostadigt och tippar.
För att lyckas med detta är det tvunget att finspackla hela golvet, men det kan man inte göra utan vidare. För det första sjunker spackelmassan en aning där den läggs på tjockt och för det andra är det dyrt att lägga på mycket spackelmassa.
Därför delas arbetet upp i mindre etapper. Först slipas alla toppar bort och därefter fylls samtliga svackor upp med en grövre spackelmassa, som läggs på rätt tjockt.
Golvet ska tvättas mycket noga så att spackelmassan fäster. Blanda vatten och målartvätt till en rätt koncentrerad blandning och skura hela golvet. Tvätta sedan av det med vatten.
Leta reda på alla förhöjningar och markera dem. Använd en 2 m lång rätskiva, ett 2 meters vattenpass eller liknande. Rita flera streck där du ska slipa bort mycket.
Slipa ner alla förhöjningar. Montera en diamantslipskål eller -skiva i vinkelslipen och slipa. Det dammar enormt så kom ihåg handskar, skyddsglasögon och ansiktsmask. Täta dörrarna till andra rum.
Prima golvet. Primern har två funktioner. Dels ska den garantera bra vidhäftning, dels ska den mätta sugande underlag. Du kan använda vilken primer som helst för betong.
Markera alla svackor och fördjupningar. Primern är helt torr efter en timme och då är det dags att leta reda på svackorna. Även nu ska de markeras tydligt med tusch.
02
Spackla hela golvet
6
Steg
Självnivellerande golvspackelmassor gör sig inte förtjänta av namnet. För du kan inte hälla ut den flytande massan på golvet och sedan tro att den fördelar sig överallt. Du måste hjälpa den lite med en tandspackel och helst också rulla ut den lite med piggroller. Därefter nivellerar den sig själv och flyter ut fint.
På förpackningen står det hur tunt lager du kan lägga. Det är viktigt att du inte lägger på tunnare skikt.
Det går åt en hel del för att täcka ett golv. Som exempel kan nämnas att om du vill lägga ett skikt som är 1 mm tjockt på en kvadratmeter, så går det åt 1,5 kg torrbruk som ska blandas med vatten.
Arbetsområdet kan avgränsas med avstängarlister som trycks fast på golvet. Listernas funktion är att hindra flytspacklet att rinna in under skåpen, för där läggs inga klinker och där behövs inte massan.
Blanda spackelmassan. Häll 5,5 liter vatten i en murarbalja och häll sedan undan för undan ner 25 kg flyt-spackel medan du rör om med en omrörare och borrmaskin tills alla klumpar är borta.
Häll ut en lagom stor portion på golvet. Om spackelmassan inte rinner ut som på bilden är den för tjock. Läs noga blandningsanvisningarna och följ dem.
Fördela flytspacklet på golvet med en tandspackel. Ju tjockare skikt du önskar, desto större ska tänderna vara. En 6 mm spackel brukar vara lagom. Rulla sedan med en piggroller som bryter ytspänningen och tar bort luftbubblor.
Nästa dag slipas ytan så att små ojämnheter försvinner. Det går bra att använda en betongsten om du inte har något specialredskap.
03
De första klinkerna
7
Steg
Nu har det äntligen blivit dags att lägga klinker. För att inte eventuella skevheter ska spridas från en vägg, ska läggningen börja med den näst yttersta raden.
När den har lagts och rättats till efter en lång rätskiva kan övriga klinker justeras på plats mot denna rad. Det innebär att det kan bli skärningar längs väggarna om dessa inte är helt raka.
Normalt skär man lika mycket av klinkerna i de yttersta raderna i bägge ändarna av rummet. Men här visar det sig att plattorna nästan går jämnt upp, och när det är så lite skär vi endast plattorna i den ena raden.
Leta reda på den bästa placeringen och markera för en rad. Ta god tid på dig att räkna ut hur du får snyggast resultat. Gör en provläggning med flera rader.
Täck golvet efter de två första raderna med tejp. Tryck fast tejpen ordentligt där den tredje klinkerraden börjar och fäst ett par remsor i bredd. Läggningen ska emellertid börja med rad nummer två från väggen.
Fördela fästmassa för de två första raderna med en 10 mm tandspackel. Fästmassan blandas enligt anvisningarna på förpackningen. Det gör inget om det kommer fästmassa på tejpen.
Pensla en tunn blandning av fästmassan på baksidan av varje klinker innan den läggs på golvet. Det tunna skiktet på baksidan gör att fästmassan på golvet verkligen får fäste på klinkern.
Lägg nu plattorna i den första raden - alltså rad nummer 2 från väggen. Börja med en hel platta. Lägg plattorna kant i kant med strecket på betonggolvet. Sätt 5 mm kakelkryss mellan plattorna så att fogarna blir lika breda.
Det yttersta raden läggs när den första raden är klar. De yttre plattorna brukar skäras men här når de inte riktigt fram. En sockel täcker avståndet mellan plattorna och väggen. Börja med en halv platta och sätt 5 mm kakelkryss i fogarna.
04
Följande klinker
3
Steg
Nu kan läggningen fortsättas utan tejp och maskering. Lägg endast en rad i sänder och låt gärna bruket gå någon centimeter utanför raden. Det går ju rätt fort att lägga en rad så bruket hinner inte stelna.
Nu går läggningen snabbt. Det är ju inte så underligt för plattorna är stora. Du ska vara noggrann med att fördela fästmassan och att stryka baksidan av varje klinker med en tunn fästmassa.
05
Golvet fogas
3
Steg
Efter två dagar - eller ett dygn om det inte är för svalt i rummet - kan du foga hela golvet.
Fogbruket ska pressas ner ordentligt mellan plattorna så att fogarna verkligen fylls helt med fogbruk. När alla fogar har fyllts igen kan du tvätta bort överflödigt fogbruk.
Till detta arbete är det nödvändigt med en fogbalja med rulle, en gummi-fogbräda att fördela massan med och en skumputsbräda att tvätta bort överskott och grå film med.
Fyll fogarna helt med fogbruk när du har blandat fogbruket enligt anvisningarna. Lägg en klick bruk i en fog och fördela den sedan med gummifogbräda som dras diagonalt över fogarna. Då fylls fogarna upp.
Tvätta bort överflödigt bruk med skumplastbrädan, men vänta lite tills bruket blivit en aning fast. Vänta därför 15 minuter eller lite mer innan du tvättar rent. Se ev. bruksanvisningarna.
Material
Välj gärna material från samma tillverkare så vet du att produkterna kan arbeta ihop. Vi har handlat Lip-produkter.
• Primer
• Spackelmassa för tjocka skikt
• Avstängarlist (ev.)
• Självnivellerande golvspackelmassa
• Fästmassa, kakelfix
• Målartvätt
• Fogbruk
• Klinkerolja
Dessutom:
• Klinker, här 40 x 80 cm
• Kakelkryss (här 5 mm)
• 15 x 70 mm socklar
• 4 x 60 mm skruvar med pluggar
Specialverktyg
• 10 mm tandspackel
• Piggroller (stål eller plast)
• Fogbalja med rulle
• Diamantslipskål
• Omrörare och stark borrmaskin
• Våtskärare för klinker (hyrs)
Tidsförbrukning
3-4 dagar plus torktid för ett rum på 20 kvadratmeter.
Pris
500-1000 kr/kvadratmeter beroende på val av klinker.
Svårighetsgrad
Det svåra är inte att lägga klinker eller foga - det är i stället att få ett plant underlag!