Fakta om klinker

Visste du att en bård bör läggas mellan två rader med hela plattor i stället för mot de skurna längs väggen? Här har vi plockat ihop lite fakta om klinker, som kan vara bra att känna till.

Vi lägger större plattor än förr

Från södra Europa sprids en trend mot allt större plattor. Du kan vara säker på att stora plattor på 30 x 60 cm, 50 x 50 cm och 50 x 100 cm blir allt vanligare också i Sverige. Så stora plattor kan vara svåra att lägga plant men det går lättare om man använder s.k. hattar och fötter som köps i golvbutiker.

Tegelgolv kräver stort tålamod

Tegelgolv är snygga, men endast för dem som har stort tålamod! Det tar nämligen flera år innan og laserat tegel har mättats med t.ex. såpa och innan det så missfärgas det lätt om du spiller något. Visste du att kaffefläckar är svårare att få bort än fläckar av rött vin?

Klinker med raka kanter läggs tätt

Det ser ofta snyggt ut om grova och rustika plattor läggs med en bred fog, men annars är det bäst att lägga plattorna med så smal fog som möjligt. Men när plattorna har ojämna kanter måste du lägga dem med minst 4 mm bred fog för att de inte ska stöta ihop. Om du däremot har köpt plattor med rak kant så kan de läggas med en fog på endast 2 mm bredd. Plattorna ät lite dyrare men är mycket eleganta. Kalibrerade plattor med rakskurna sidor kan läggas kant i kant och då behöver du inte foga.

Underlaget suger fukten ur bruket

Om du ska lägga klinker på ett betonggolv är det viktigt att du först primar golvet, så att porerna i betongen försluts. I annat fall kommer betongen att suga ut fukten ur fäst-bruket alldeles för fort och då är det stor risk att bruket släpper underlaget eller klinkern. Om ett bruk torkar för fort härdar det inte som det ska. Alla sugande underlag som gips, betong, tegel etc. ska primas.

Rör är inget hinder

Det har alltid varit besvärligt att sätta kakel eller lägga klinker runt rör, men med moderna verktyg är det inget problem. Först borrar du hål för röret med diamantborr. Hålet ska vara 10 mm större än rörets diameter. Därefter delas plattan mitt i hålet och delarna sätts upp runt röret.

Små rum ska inte alltid ha små plattor

Det är en myt att man måste välja små plattor till små rum. Ett litet rum kan däremot verka mycket större om du lägger stora plattor på golvet. Kompletterar du sedan med stora plattor på väggarna så blir rummet ännu större. Till stora plattor bör du välja en avlång brunn på ena sidan av rummet. Då räcker det med fall åt endast ett håll på golvet.

Stora tänder till stora klinker

Din tandspackel ska anpassas efter storleken på dina klinker. En 6 x 6 mm tandspackel lämnar kvar betydligt mindre fästmassa än en med 10 x 10 mm tänder. Rent generellt väljer man små tänder till små plattor om baksidan och underlaget är plana. Du kan se om tandspackeln är tillräckligt stor genom att sätta fast en klinker, lyfta upp den och granska baksidan. Det ska finnas fästmassa på minst 80 procent av ytan, helst hela. Gör det inte det behövs större tandspackel som ger mer fästmassa.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Klinkergolv