Vi lägger större plattor än förr
Från södra Europa sprids en trend mot allt större plattor. Du kan vara säker på att stora plattor på 30 x 60 cm, 50 x 50 cm och 50 x 100 cm blir allt vanligare också i Sverige. Så stora plattor kan vara svåra att lägga plant men det går lättare om man använder s.k. hattar och fötter som köps i golvbutiker.
Tegelgolv kräver stort tålamod
Klinker med raka kanter läggs tätt
Det ser ofta snyggt ut om grova och rustika plattor läggs med en bred fog, men annars är det bäst att lägga plattorna med så smal fog som möjligt. Men när plattorna har ojämna kanter måste du lägga dem med minst 4 mm bred fog för att de inte ska stöta ihop. Om du däremot har köpt plattor med rak kant så kan de läggas med en fog på endast 2 mm bredd. Plattorna ät lite dyrare men är mycket eleganta. Kalibrerade plattor med rakskurna sidor kan läggas kant i kant och då behöver du inte foga.
Underlaget suger fukten ur bruket
Om du ska lägga klinker på ett betonggolv är det viktigt att du först primar golvet, så att porerna i betongen försluts. I annat fall kommer betongen att suga ut fukten ur fäst-bruket alldeles för fort och då är det stor risk att bruket släpper underlaget eller klinkern. Om ett bruk torkar för fort härdar det inte som det ska. Alla sugande underlag som gips, betong, tegel etc. ska primas.
Rör är inget hinder
Små rum ska inte alltid ha små plattor
Det är en myt att man måste välja små plattor till små rum. Ett litet rum kan däremot verka mycket större om du lägger stora plattor på golvet. Kompletterar du sedan med stora plattor på väggarna så blir rummet ännu större. Till stora plattor bör du välja en avlång brunn på ena sidan av rummet. Då räcker det med fall åt endast ett håll på golvet.
Stora tänder till stora klinker
Din tandspackel ska anpassas efter storleken på dina klinker. En 6 x 6 mm tandspackel lämnar kvar betydligt mindre fästmassa än en med 10 x 10 mm tänder. Rent generellt väljer man små tänder till små plattor om baksidan och underlaget är plana. Du kan se om tandspackeln är tillräckligt stor genom att sätta fast en klinker, lyfta upp den och granska baksidan. Det ska finnas fästmassa på minst 80 procent av ytan, helst hela. Gör det inte det behövs större tandspackel som ger mer fästmassa.