Vi har testat
5 kedjesågarna:
- BOSCH UniversalChain 18
- EINHELL GE-LC 18 Li
- MAKITA DUC254Z
- RYOBI OSC1830
- SKIL 0534

BOSCH UniversalChain 18
Kedjehastighet: 4,5 m/s
Kolfri motor: Nej
Pris: 1.990 kronor

EINHELL GE-LC 18 Li
Kedjehastighet: 4,3 m/s
Kolfri motor: Nej
Pris: 2.198 kronor

MAKITA DUC254Z
Kedjehastighet: 24 m/s
Kolfri motor: Ja
Pris: 3.500 kronor

RYOBI OSC1830
Kedjehastighet: 10 m/s
Kolfri motor: Ja
Pris: 3.000 kronor

SKIL 0534
Kedjehastighet: 7,9 m/s
Kolfri motor: Ja
Pris: 2.495 kronor
Kedjesågar på 18 volt
De mindre kedjesågarna på 18 volt, som vi testar här, är gjorda för lättare trädfällning och beskärning i trädgården. Därför ligger det i sakens natur att det också är här som de briljerar och för många är ett proriterat val. De är enkla att hantera och lätta att komma åt med där det är trångt.
Dessutom fungerar de bra för att såga ved, så länga snitten inte blir för många. Ska du fälla många träd, som därefter ska sågas upp till ved, så bör du leta efter en större såg – antingen en bensindriven eller en på minst 36 volt.
Med batteri och laddare ligger priserna från omkring 2.000 kronor och upp till 3.500 kronor. Och även om så inte alltid är fallet i våra stortest, så finns det den här gången ett direkt samband mellan deltagarnas pris och deras prestationer.
En- och tvåhandsfattning
Medan tre av deltagarna är fullvuxna kedjesågar, som kräver två händer på maskinen, så gäller det inte för testets mest kompakta deltagare. De är nämligen båda gjorda för ansning på höjden. De är därför mer behändiga och storleken, utformningen och upplägget betyder att de enkelt kan användas med bara en hand på maskinen.
Även om det kan vara frestande att ha den ena handen på sågen medan den andra håller fast i grenen som ska sågas av, så rekommenderar vi bestämt att du för säkerhets skull alltid håller båda händerna på maskinen medan du sågar.
Att två av deltagarna är mindre och smidigare maskiner betyder dock inte att man har dragit ner på styrkan. För det är nämligen bland dessa två som vi hittar testets mest uthålliga och näst starkaste
maskin, med en kedjehastighet på hela 24 meter i sekunden.
Så här testar vi
En kedjesåg måste vara stark, så att du snabbt får mycket gjort. Vi har testat styrkan genom att såga i furustolpar som mäter 10 x 10 cm.
Därefter har vi testat uthålligheten – hur många snitt sågarna kan klara av på en laddning. För du vill knappast springa som en skottspole mellan såg och laddare.
Vi har efterhand bedömt ergonomin. Den är viktig eftersom trädfällning och beskärning ofta är krävande i dåliga arbetspositioner.
Vi har naturligtvis också bedömt säkerheten, och med kedjehastigheter på uppemot 24 m/s måste den vara bra.

BETYG
Det totala betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra parametrarna: hastighet, uthållighet, ergonomi och säkerhet.

HASTIGHET
En furustolpe på 10 x 10 cm kapades 10 gånger. Testet har gjorts två gånger och resultatet är ett genomsnitt.

ERGONOMI
Vikt, balans, hantering, användning, utformning av handtag och placering av knappar räknas in i bedömningen.

UTHÅLLIGHET
Samma stolpe kapades så många gånger som möjligt, tills batterierna var helt tomma.

SÄKERHET
Kedjestoppet och startspärren, som både kan vara inbyggt i skyddskåpan och som en separat knapp, är avgörande.
Resultaten

MAKITA DUC254Z
3.500 kronor
BOSCH UNIVERSALCHAIN 18
1.990 kronor
EINHELL GE-LC 18 Li
2.198 kronor
RYOBI OSC1830
3.000 kronor
SKIL 0534
2.495 kronorLäs mer om små motorsågar på 18 volt hos tillverkarna:
Testvinnare
Stark, smidig och helgjuten
MAKITA DUC254Z
Med toppbetyg i tre av fyra test är Makita-maskinen i en klass för sig. Den kompakta och proffsiga sågen har en effektiv kolborstfri motor och en kedjehastighet på hela 24 m/s.
Testets dyraste deltagare är också klar vinnare. Uthålligheten är på topp – både när vi mäter per laddning och per amperetimme. Ergonomin är oöverträffad med låg vikt och en kompakt maskin trots ett halvlångt svärd. Säkerheten är testets bästa. Bara i hastighetstestet får den se sig slagen – med blygsamma 6 sekunder. Totalt sett en enormt solid prestation.
DUC254Z är gjord för professionella trädgårdsarbetare och designad för toppbeskärning. Det betyder specifikt två saker. För det första får du en helgjuten maskin som är byggd för hårdhänt användning under lång tid. För det andra får du en kompakt, lätt och lättmanövrerad maskin. Sågen kan användas med en hand, om man vill det. Men vi uppmanar med bestämdhet att du håller sågen med båda händerna.
Säkerhet på topp
Säkerhetsmässigt är den testets bästa, även om kedjan tar lite lång tid på sig att stanna när maskinen stängs av. Men det är svårt att göra snabbare med en kedjehastighet på hela 24 meter i sekunden. Sågen har de obligatoriska säkerhetsbrytarna på både kåpa och i handtag. Desssutom måste Makita, som den enda i testet, startas med en separat knapp innan den kan aktiveras.

Makita-maskinen är den enda som måste startas på en separat on-off-knapp innan resten av maskinen kan startas. Det ger extra bra säkerhet.

Sågen har en ögla till en stropp, så att du kan ha båda händerna fria att klättra upp och ner med. Öglan kan också användas för upphängning i vedboden.

Kedjespänning måste göras med ett verktyg. Det följer med maskinen, men du kan också använda en vanlig skruvmejsel och hylsa.
Bra köp
Kompakt, smidig och billig
Bosch UniversalChain 18 ligger både när det gäller styrka och uthållighet långt ner i fältet. Ändå är den vårt bästa förslag på ett bra köp i en mycket hård duell med sågen från Skil.
Den gröna Bosch-sågen är kortast och lättast i testet. Det gör den lätthanterlig och enkel att komma åt med där det är trångt. Den är därför lämplig för beskärning. Den är gjord för toppkapning. Därför är det den som mest liknar testvinnaren – bara med lägre pris och mindre power.
Särskilt möjligheten att köpa bara maskinen billigt, om man redan har batteri och laddare, är en stor fördel i kampen om titeln som bra köp.
Magasin-artikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.