Vi har testat
6 motorsågar:
- MAKITA EA3201S35A
- AL-KO SOLO 6436
- STIGA SP 426
- HUSQVARNA 135 MARK II
- RYOBI RCS3835T
- STIHL MS 171

MAKITA EA3201S35A
Svärdslängd: 35 CM
Kedjehastighet: 18,9 M/S
Pris: 2 350 KR

AL-KO SOLO 6436
Svärdslängd: 35 CM
Kedjehastighet: 22,9 M/S
Pris: 2 900 KR

STIGA SP 426
Svärdslängd: 40 CM
Kedjehastighet: 23,1 M/S
Pris: 2 500 KR

HUSQVARNA 135 MARK II
Svärdslängd: 40 CM
Kedjehastighet: 16,8 M/S
Pris: 2 000 KR

RYOBI RCS3835T
Svärdslängd: 35 CM
Kedjehastighet: 23,8 M/S
Pris: 1 700 KR

STIHL MS 171
Svärdslängd: 30 CM
Kedjehastighet: 18,6 M/S
Pris: 2 400 KR
Bensindrivna motorsåger
Har du en mellanstor villaträdgård eller gård finns det förmodligen uppgifter för kedjesågen. Den klarar nämligen inte bara större trädfällningar, det går som en dans när man använder den för att beskära träd och stora buskar.
Huruvida du ska välja en batteridriven eller bensindriven kedjesåg är ofta en fråga om temperament och ekonomi. Det finns nämligen fördelar och nackdelar med bägge. Medan du med de batteridrivna modellerna slipper både buller och avgasutsläpp, så får du mer kraft för pengarna med de bensindrivna modellerna samt en maskin som håller hur länge som helst.
LÄS OCKSÅ: Test av batteridrivna motorsågar
Buller och vibrationer från motorsågen
Även om det är tydliga skillnader på hur mycket de sex maskinerna väsnas så finns det inte någon tyst bensindriven motorsåg. Du bör därför alltid använda hörselskydd. Även vibrationerna är oundvikliga. Men det finns en stor skillnad på hur många som går genom handtaget och vidare ut i dina händer. På testets vinnare har tillverkaren lagt in små stötdämpare mellan motorn och handtaget längst fram där vibrationerna vanligtvis är störst.
Alla sågarna startade direkt och ingen av dem misslyckades i testet. Alla klarade nämligen huvuduppgiften: att såga. Ändå finns det tydliga skillnader på hur effektiva de är. Precis som vårt test visar, finns det ett tydligt samband mellan storleken på motorn och hur snabbt de sågar. Överraskande nog beror det inte lika mycket på kedjans hastighet.
Så här testar vi
Först och främst ska en såg kunna såga. Därför tog vi tiden medan vi sågade av en stolpe av furu tio gånger.
Det är hårt att arbeta med en bensindriven kedjesåg och därför är användarens upplevelse viktig. Vi vägde maskinerna och utvärderade vibrationerna i handtagen. Detta är nämligen avgörande för hur länge man kan hålla ut och arbeta med sågarna.
Till sist uppmätte vi bullret. Även om du ska sätta på dig hörselskydd så finns det nämligen en risk att inte din granne gör detta.

BETYG
Maskinens samlade betyg är ett viktat genomsnitt av dessa fyra faktorer: hastighet, vikt, vibrationer och buller.

HASTIGHET
Vi har testat hur snabbt varje maskin i testet kunde såga i en stolpe av furu med måttet 100 x 100 mm över tio gånger.

VIBRATIONER
Vi har utvärderat de vibrationer som fortplantas från motorn till de två handtagen och ut i dina händer.

VIKT
Alla sågarna var fulltankade i körklart tillstånd. Det vill säga både behållaren med olja och bensintanken var full.

BULLER
Vi mätte bullret på en meters avstånd från kedjesågarna, medan vi med full gas sågade genom en stolpe av furu.
Resultaten

MAKITA EA3201S35A
2 350 kronor
RYOBI RCS3835T
1 700 kronor
AL-KO SOLO 6436
2 900 kronor
STIGA SP 426
2 500 kronor
HUSQVARNA 135 MARK I
2 000 kronor
STIHL MS 171
2 400 kronor
Testvinnare
Sågen är ett nöje att arbeta med
MAKITA EA3201S35A
Den lätta sågen klarar krävande uppgifter och man glömmer snabbt att den inte är testets kraftigaste maskin. Den smarta stötdämparen reducerar vibratio nerna betydligt
Makita-maskinen var testets långsammaste deltagare när det gällde att såga av stolpen i furu tio gånger. Ändå hamnar den totalt sett på en fin förstaplats. Muskelkraft är nämligen inte allt och såvida du inte ska fälla träden i ett större skogsområde, kommer du knappast att sakna detta. Testets vinnare är mycket stark när man själv vill klara krävande uppgifter i trädgården. Den sågar sig lätt och säkert genom träet och är därför helt enkelt ett nöje att arbeta med.
God ergonomi
Det blir snabbt slitsamt att arbeta med motorsågar. Men testvinnarens mindre motor ger en rad fördelar som bidrar till att säkra segern. Det är särskilt en lägre vibrationsnivå som är avgörande för hur länge du kan arbeta utan paus. Här är Makitas såg helt suverän. Avgörande är dock också den lilla stötdämparen som har placerats mellan motorn och handtaget längst fram där vibrationerna vanligtvis är högst. Den mindre motorn hjälper till att reducera buller och vikt.
Makitan är en klassisk motorsåg, och utmärker sig inte särskilt mycket vad gäller design eller funktion. I gengäld är den ett välgenomtänkt verktyg som klarar av uppgiften. Den har testets bästa ergonomi och det gör den totalt sett till en välförtjänt testvinnare.

Oavsett om du ska spänna kedjan eller ta bort svärdet så behövs inga verktyg. Detta görs med hjälp av vridreglage på sidan.

Skruvlocken till tankarna för kedjeolja och bensin tar inte mycket plats. Ändå är de lätta att få ett grepp om – även med motorsågshandskar på.

Fjädrar mellan maskinen och handtaget längst fram fungerar som stötdämpare som effektivt minimerar vibrationerna.
Bra köp
Få mycket för dina pengar
RYOBI RCS3835T ligger hack i häl med de andra deltagarna, och i ett test där ingen maskin misslyckas helt, kan även den som anses vara sämst vara ett förnuftigt köp. Särskilt när priset är hälften av vad en del av de övriga deltagarna kostar.
Vibrationerna ligger på den höga nivån. Men om den bara ska startas ett par gånger om året, eller bara användas en kort tid i taget, är det inget stort problem. Bullret är överraskande lågt och därför får man mycket för pengarna. Vi rekommenderar därför sågen som ett bra köp för alla som gärna vill ha en motorsåg och samtidigt spara pengar.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.