Vi har testat
8 kedjesågar
- Biltema CCS 36
- Einhell GE-LC 36/35 Li
- Metabo MS 36-18 LTX BL 40
- Ryobi RY36CSX30B
- Skil 0540
- Stiga CS 700e
- Stihl MSA 70 C-B
- Worx WG385E.9

Biltema CCS 36
Svärdlängd: 30 cm
Kedjehastighet: 11 m/s
Pris, solo: 1.499 kr

Einhell GE-LC 36/35 Li
Svärdlängd: 35 cm
Kedjehastighet: 15 m/s
Pris, solo: 1.599 kr

Metabo MS 36-18 LTX BL 40
Svärdlängd: 35 cm
Kedjehastighet: 22 m/s
Pris, solo: 4.100 kr

Ryobi RY36CSX30B
Svärdlängd: 30 cm
Kedjehastighet: 22,5 m/s
Pris, solo: 2.999 kr

Skil 0540
Svärdlängd: 35 cm
Kedjehastighet: 12 m/s
Pris, solo: 2.495 kr

Stiga CS 700e
Svärdlängd: 35 cm
Kedjehastighet: 20 m/s
Pris, solo: 3.390 kr

Stihl MSA 70 C-B
Svärdlängd: 30 cm
Kedjehastighet: 14 m/s
Pris, solo: 2.690 kr

Worx WG385E.9
Svärdlängd: 40 cm
Kedjehastighet: 18 m/s
Pris, solo: 2.921 kr
Det finns många anledningar att välja en batteridriven kedjesåg.
Jämfört med en bensindriven går den betydligt lättare att starta, och den låter, skakar och väger mindre. Jämför du med en med sladd, får du betydligt större rörelsefrihet.
Bara till de mest krävande uppgifterna kommer batterisågarna till korta. Men som testet visar här, ska det sågas verkligt många snitt innan de bästa batterimaskinerna får det riktigt svårt.
Stora skillnader
Det spelar dock stor roll vilken batteri- driven såg du väljer. Även om alla sågar i testet är på minst 36 volt, är deras prestationer väldigt olika. I vårt test visar det sig dock att det finns ett bra samband mellan pris och prestation.
För medan testvinnaren, som också är dyrast, klarar 10 stolpsnitt på 30 sekunder, så behöver den billigaste deltagaren nästan dubbelt så lång tid för samma uppgift.
Så här testar vi
Ju snabbare du kan kapa stammen eller såga upp veden, desto mer får du gjort – och desto mer skonar du din kropp. Därför testar vi hastigheten på en stolpe, som gör det lätt att jämföra deltagarnas resultat.
Det är viktigt med bra uthållighet om du ska slippa avbrott medan batteriet laddar.
Bra kvalitet är avgörande om du ska ha glädje av din kedjesåg i många år.
En kedjesåg är en relativt tung maskin att arbeta med, så ergonomin är helt avgörande när du ska arbeta under längre tid utan att bli utmattad för snabbt.

BETYG
Den samlade betyget är ett viktat genomsnitt av dessa fyra parametrar:

HASTIGHET
Vi tar tiden medan vi med plattan i mattan kapar 10 skivor från en granstolpe på 100 x 100 mm.

UTHÅLLIGHET
Vi testar både uthålligheten per laddning och per amperetimme. De två resultaten väger lika tungt när vi sätter betyg.

KVALITET
Vi tittar på om deltagarna har en hållbar, kolborstfri motor, precis som vi bedömer kvaliteten på maskinerna generellt.

ERGONOMI
Vi testar och bedömer parametrar som vikt, balans, funktioner och utformning, som alla räknas med i den totala bedömningen.
Resultaten

Metabo MS 36-18 LTX BL 40
4.100 kr
Stihl MSA 70 C-B
2.690 kr
Biltema CCS 36
1.499 kr
Einhell GE-LC 36/35 Li
1.599 kr
Ryobi RY36CSX30B
2.999 kr
Skil 0540
2.495 kr
Stiga CS 700e
3.390 kr
Worx WG385E.9
2.921 krLäs mer om batteridrivna kedjesågar hos tillverkarna:
Testvinnare
Snabb såg av mycket hög kvalitet
Metabo MS 36-18 LTX BL 40
Metabos kedjesåg är en gedigen maskin med massor av rå muskelstyrka. Det är faktiskt så mycket fart på kedjan att den med sina 22 meter i sekunden går med en högre hastighet än flera bensindrivna kedjesågar. Även förra årets testvinnare med sladd får se sig slagen när det gäller kedjehastighet.
Det är helt enkelt imponerande hur mycket råstyrka testvinnaren kan klämma ut ur sina batterier.
Svärdlängden passar bra till maskinens storlek, komposition och vikt, och med 35 cm kan du både göra mindre trimningar och fälla halvstora träd. Designen är på det hela taget välgjord och kvaliteten är bra, bl a med knappar som är behagliga och rejäla att trycka på.
Bra ergonomi
Ergonomin är en av testets bästa. Att den inte får toppbetyget 10 beror på att den är lite baktung, vilket ger en något ojämn balans. Det är dock en marginell detalj, eftersom maskinen generellt ligger bra i händerna och är skön att arbeta med, även under längre tid.
Även om Metabo inte heller får toppbetyg i uthållighet, så levererar den med sina två stora batterier tillräckligt många snitt för de flesta gör-det-självare.

De röda knapparna är lätta att hitta på den mörkgröna maskinen. Kvaliteten på knapparna är hög och de är behagliga att använda.

Uppbyggnaden med ett batteri på varje sida ser till att balansen inte ändras märkbart, om du skulle få för dig att byta till mindre och lättare batterier.

Kedjespänning på testvinnaren fungerar oklanderligt, även om det kräver att du plockar fram verktygen när kedjan blir för slapp.
Bra köp
Liten men urstark kedjesåg
Stihl MSA 70 C-B
Kedjesågen från Stihl kapar de stora stolparna lika snabbt som testvinnaren från Metabo, och det blir faktiskt 20 % fler snitt på en full laddning, vilket måste sägas vara riktigt imponerande.
Mot den bakgrunden kan man kanske undra varför Stihl inte tar hem den totala segern. Förklaringen är att Stihl haltar lite när det gäller den generella kvaliteten. Knapparna saknar i sig inte något, men maskinen upplevs på det hela taget bara mindre gedigen än t ex testvinnaren.
Den känslan understryks dessutom av att Stihl-sågen är en liten och väldigt lätt maskin. Faktiskt väger den nästan två kilo mindre än Metabos testvinnare.
Den låga vikten och den blygsamma storleken har så klart några uppenbara fördelar: Man kan arbeta otroligt länge med den utan att bli trött i armarna, och så är den lättmanövrerad.
Även om priset inte är det allra lägsta, så presterar sågen en bra bit över sin prisklass. Därför är den också vårt val av ett bra köp.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.