Vi har testat
7 kedjesågarna:
- MAKITA DUC353Z
- HIKOKI CS3630DA
- BLACK+DECKER GKC3630L20
- RYOBI RY36CSX35A-150
- STIGA SPR 500 AE
- EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
- BILTEMA CCS 36

MAKITA DUC353Z
Batterispänning: 36 VOLT
Kedjehastighet: 20 M/S
Pris: 4.300 KRONOR

HIKOKI CS3630DA
Batterispänning: 36 VOLT
Kedjehastighet: 8,3 M/S
Pris: 5.250 KRONOR

BLACK+DECKER GKC3630L20
Batterispänning: 36 VOLT
Kedjehastighet: 5 M/S
Pris: 4.500 KRONOR

RYOBI RY36CSX35A-150
Batterispänning: 36 VOLT
Kedjehastighet: 21 M/S
Pris: 5.000 KRONOR

STIGA SPR 500 AE
Batterispänning: 48 VOLT
Kedjehastighet: 20 M/S
Pris: 5.370 KRONOR

EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
Batterispänning: 36 VOLT
Kedjehastighet: 15 M/S
Pris: 4.000 KRONOR

BILTEMA CCS 36
Batterispänning: 36 VOLT
Kedjehastighet: 11 M/S
Pris: 2.000 KRONOR
Batteridriven kedjesåg
Det finns tillräckligt med argument för att välja en batteridriven motorsåg framför en bensindriven. De är lättare att starta och låter, skakar och väger mindre. Enda minuset är att de inte riktigt är lika starka och uthålliga. Bara för de mest krävande trädfällningarna och till flera timmars sågande av ved är en bensindriven såg det givna valet.
Stora skillnader
Det spelar dock roll vilken batteridriven såg du väljer. Även om alla de testade maskinerna går på minst 36 volt, är deras prestationer väldigt olika. För medan den mest uthålliga sågen kunde kapa en 100 x 100-stolpe imponerande 172 gånger, måste den sämsta ge upp efter bara 45 kapningar. Dock gick det att få två av sågarna med endast mindre batterier än de andra, även om vi letade efter modeller med liknande batterikapacitet.
Så här testar vi
Det är viktigt att en motorsåg kan såga bra utan att du ständigt behöver byta batteri. Så vi har mätt hastigheten genom att såga skivor ur en massa furustolpar - resultatet är den bästa tid som sågen kunde klara. Därefter sågade vi tills batteriet var tomt, medan vi tog tiden.
Vikt och balans är viktigt - särskilt om sågen är lite tyngre. Därför har vi vägt och utvärderat balans och ergonomi.
Säkerheten är viktig, så vi kollar om det finns ett skydd som bromsar kedjan om något går fel, men också hur snabbt kedjan stannar när du släpper knappen.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra delarna: hastighet, uthållighet, ergonomi och säkerhet.

HASTIGHET
Med full gas kapades en furustolpe på 100 x 100 mm 10 gånger, medan vi tog tiden.

UTHÅLLIGHET
En furustolpe på 100 x 100 mm sågas i skivor tills batteriet är tomt. Här upplever vi väldigt stora skillnader.

ERGONOMI
Motorsågens balans, vikt och användning gör stor skillnad när den ska användas en hel dag

SÄKERHET
Vi mäter hur snabbt kedjan stannar när man släpper knappen, och kollar hur effektiv kedjebromsen är, om det finns en såda
Resultaten

STIGA SPR 500 AE
5.370 kronor
EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
4.000 kronor
MAKITA DUC353Z
4.300 kronor
HIKOKI CS3630DA
5.250 kronor med 2 x batter
BLACK+DECKER GKC3630L20
4.500 kronor
RYOBI RY36CSX35A-150
5.000 kronor
BILTEMA CCS 36
2.000 kronor
Testvinnare
Säker och samtidigt stark
STIGA SPR 500 AE
Den kompakta sågen från Stiga imponerar med hög hastighet, oöverträffad uthållighet, bra ergonomi och högsta säkerhet. Trots liten marginal är det ändå rätt testvinnare.
Sågen från Stiga är såväl testets näst snabbaste deltagare som i längden den mest uthålliga. I motsats till de flesta andra tillverkare har Stiga inte satsat på 36-volts batterier. De använder istället 48 volt, och det är nog det som förklarar en del av de utmärkta prestationerna.
Kedjehastigheten kommer upp i 20 m/s. Och just därför känns det så tryggt att säkerheten är den bästa. Förutom det stora skyddet som stannar kedjan när det fälls fram, är modellen också utrustad med en extra elektronisk avstängning, som måste aktiveras för att kunna starta sågen. Dess utom stannar kedjan mindre än en sekund efter att du har släppt startknappen.
Lätt att arbeta med
Trots sin vikt på över fem kilo är ergonomin framstående. Maskinen har en bra balans och handtaget har gott om plats för både stora händer och handskar. Den kompakta sågen är dessutom lätt att bära omkring och ta med, så du får full valuta för den sladdlösa sågen.
Maskinen från Stiga är stark och den tar sig genom kvistar och andra utmaningar utan några större problem. Om utmaningen blir för stor, stannar den dock av sig själv, så att du inte riskerar att skada sågen.

Det stora batteriet är utrustat med ett handtag som gör det betydligt lättare att sätta i och ta ur. Det har dessutom inbyggd batteriindikator.

Säkerhetsbrytare och startknapp är placerade så att du har bra grepp om sågen när båda hålls nere.

Den lilla displayen är utrustad med en extra knapp som ska tändas innan maskinen kan startas. Om skyddet är framfällt, varnar den.
Bra köp
Mycket såg för pengarna
EINHELL GE-LC 36/35 kostar ⅔ jämfört med de dyraste deltagarna. Ändå får du en bra maskin med 35 cm svärd och hög kedjehastighet, som presterar lite bättre än vad som antyds av priset. Balansen i den 5 kg tunga maskinen är godkänd, men med en total längd på 85 cm kan sågen lätt kännas lite klumpig. Därför hamnar ergono min inte över genomsnittet. Det ändrar ändå inte att Einhell ger rejält med valuta för pengarna, och det är också vårt bästa förslag på ett bra köp.
En lång och relativt tung såg som kan kännas lite klumpig. Men man får mycket såg för pengarna.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.