Högtryckstvätt test: Med en batteridriven högtryckstvätt behövs inte krånglande förlängningssladdar.

Med en batteridriven högtryckstvätt behövs inte krånglande förlängningssladdar.

Högtryckstvätten är perfekt när bilen ska tvättas eller när terrassen eller trädgårdsmöblerna ska vårstädas. Och med de senaste batteridrivna maskinerna slipper du den krånglande förlängningssladden. Några modeller har till och med inbyggd vattentank. Och de som inte har det kan enkelt använda vatten från en dunk eller spann. Du behöver med andra ord inte bekymra dig om eluttag och rinnande vatten. Högtryckstvätten kan därför utan problem användas längst ner i trädgården eller slängas in i bilens bagageutrymme, när du ska ner till hamnen och rengöra båten.

Batteridrivna högtryckstvättar är fortfarande något ganska nytt. Och det finns inte heller så många maskiner på marknaden. Därför är det stor skillnad mellan de sex maskiner vi fått tag i till det här testet - både när det gäller pris och prestanda. Men det är sex modeller som finns ute på marknaden.

Begränsad batteritid

Det är en krävande uppgift att skicka iväg en vattenstråle med högt tryck. Och även om moderna batterier och maskiner är extremt energieffektiva, töms batterierna på mellan 5 och 16 minuter vid fullt tryck. I praktiken kan du dock arbeta lite längre, eftersom det är sällan man håller inne knappen från början till slut.

Generellt är vi imponerade av det samlade fältet. Men särskilt en deltagare överraskade med kombinationen av jättehögt tryck och lång batteritid.

Så här har vi testat högtryckstvättar

Det är stor skillnad på styrkan hos de sex deltagarna. För att tydliggöra det tog vi tiden medan vi avlägsnade stelnad lera på trädgårdsplattor.

Ska du använda vatten från t ex en spann, är det avgörande hur mycket du kan rengöra innan spannen är tom. Därför har vi testat deltagarnas vattensnålhet.

Vi har testat hur länge deltagarna kan köra med högsta tryck, innan batteriet är tomt. Den faktiska arbetstiden blir dock längre, eftersom man sällan håller knappen inne hela tiden.

Under testets gång har vi löpande utvärderat maskinernas kvalitet och deras tillbehör.

LÄS OCKSÅ: Test av högtryckstvättar

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat de här högtryckstvättarna

  • Bosch Fontus
  • Ryobi RPW36120HI
  • Kärcher K2 Battery
  • Gardena AquaClean Li-40/60
  • Worx Hydroshot WG630E
  • Kärcher KHB 5

LADDA NER HELA TESTET och se vilken högtryckstvätt som blev den stora vinnaren i vårt test.