Vi har testat
7 högtryckstvättar:
- BILTEMA HPC 110B
- BOSCH UNIVERSALAQUATAK 125
- HUSQVARNA PW 125
- KÄRCHER K3 FULL CONTROL
- NILFISK CORE 130-6
- RYOBI RPW110B
- STIGA HPS 110

BILTEMA HPC 110B
Tryck: 150 BAR
Effekt: 2.000 WATT
Pris: 1.099 KRONOR

BOSCH UNIVERSALAQUATAK 125
Tryck: 125 BAR
Effekt: 1.500 WATT
Pris: 1.475 KRONOR

HUSQVARNA PW 125
Tryck: 125 BAR
Effekt: 1.500 WATT
Pris: 1.300 KRONOR

KÄRCHER K3 FULL CONTROL
Tryck: 120 BAR
Effekt: 1.600 WATT
Pris: 1.750 KRONOR

NILFISK CORE 130-6
Tryck: 130 BAR
Effekt: 1.500 WATT
Pris: 1.495 KRONOR

RYOBI RPW110B
Tryck: 110 BAR
Effekt: 1.500 WATT
Pris: 1.295 KRONOR

STIGA HPS 110
Tryck: 110 BAR
Effekt: 1.400 WATT
Pris: 1.290 KRONOR
Högtryckstvättar
Högtryckstvättens tryck är flera gånger större än strålen som kommer från utkastaren. Det gör att den kan spola bort även väldigt motsträvig smuts på ett kick.
De sju deltagarna har ett tryck på mellan 110 och 150 bar, vilket räcker för att förstöra lacken på bilen eller spola sönder trädgårdkrukorna om du inte är försiktig. Därför är det en klar fördel att alla deltagarna har möjligheten att justera trycket. På vissa görs det med en tryckkänslig avtryckare på pistolen, på andra genom att justera munstycket, medan du på en maskin kan reglera själva maskinens tryck.
Stora styrkeskillnader
Även om det inte är så stora skillnader på priset på de sju deltagarna så är det så när det gäller prestandan. Och den deltagare som på pappret borde vara starkast kommer bara in på en tredjeplats i vårt styrketest.
Så här testar vi
Hög styrka förutsätter en effektiv högtryckstvätt kombinerat med ett bra munstycke. Vi har testat genom att spola rent 2 m2 plattor.
Slangen ska först och främst vara solid och slitstark. Men den ska också vara flexibel så att den enkelt kan rullas ut utan att sno sig.
Funktionerna är inte många på de här billiga maskinerna. Men det är ändå ganska stora skillnader på vad tillverkarna anser sig ha både utrymme och råd till.
Vi har också bedömt helhetsintrycket, vilket täcker bland annat kvalitet och ergonomi, som är svårt att mäta.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra parametrarna: styrka, slang, funktioner och helhetsintryck.

STYRKA
Med maskinen på max och med den mest effektiva strålen spolades 2 m² plattor rena från en kladdig lervälling.

SLANG
Högtrycksslangarna som levererar vattnet bedömdes efter längd och kvalitet. Här räknar även flexibiliteten in.

FUNKTIONER
Slangupprullning, skumspruta och diverse inställningar, inte minst av trycket, bedöms.

HELHETSINTRYCK
Här görs en samlad bedömning av de saker som är svåra att mäta, t ex kvalitet, hållbarhet, användarvänlighet och ergonomi.
Resultaten

HUSQVARNA PW 125
1.300 kronor
STIGA HPS 110
1.290 kronor
BILTEMA HPC 110B
1.099 kronor
BOSCH UNIVERSALAQUATAK 125
1.475 kronor
KÄRCHER K3 FULL CONTROL
1.750 kronor
NILFISK CORE 130-6
1.495 kronor
RYOBI RPW110B
1.295 kronorLäs mer om de billiga högtryckstvättarna hos tillverkarna:
Testvinnare
Bra detaljer till lågt pris
HUSQVARNA PW 125
Trots ett blygsamt pris på bara 1.300 kronor har Husqvarna fått plats för både slangupprullning, säkerhetslås och bra förvaring av tillbehör. Vi är mycket imponerade
Husqvarna är inne i ett enormt bra stim. För fjärde gången i rad slutar det nämligen med att de står som testvinnare i de test där de har deltagit.
Ofta är Husqvarnas maskiner bland de dyrare, men även med den här billiga högtryckstvätten för 1.300 kronor kan de som vanligt leverera kvalitet i toppklass. Slangen som skickar ut vattnet med ett rejält tryck är bland testets klart bästa. Den är solid och flexibel, och så kan den till och med rullas upp på valsen som sitter ovanpå maskinen. Det är den enda deltagaren med den funktionen.
Husqvarna har dessutom praktisk förvaring av de medföljande delarna på maskinens baksida. Alla delarna är av bra kvalitet, och de solida snabbkopplingarna gör det lätt att byta mellan olika tillbehör.
Massor av power
Även om högtryckstvätten på pappret inte är starkast, så är det den som snabbast får plattorna rena. Det beror särskilt på det effektiva munstycket – och kanske på vattenåtgången på upp till 460 liter i timmen.
Som på de flesta billigare maskinerna går det inte att ställa in trycket på själva maskinen. Det görs i stället genom att vrida på munstycket, vilket fungerar utmärkt.

Valsen ser till så att slangen rullas ut rätt och att den inte vrider sig. Den gör det också mycket enklare att packa ihop maskinen efter användning.

Ett mekaniskt säkerhetslås under avtryckaren ser till att du inte skickar iväg strålen av misstag. Bra tänkt – enkelt gjort.

Skumsprutan och andra tillbehör sitter lättillgängligt på högtryckstvättens baksida. Det ger överblick och håller koll på delarna.
Bra köp
Ultrakompakt högtryckstvätt
STIGA HPS 110 lyckas skilja ut sig positivt i ett fält där prisskillnaderna är väldigt små. Det är en av testets billigaste deltagare och även om det samlade betyget ligger mitt i fältet så överraskar den och ger ett bra helhetsintryck. Det beror speciellt på den låga vikten och den vädligt kompakta och fyrkantiga utformningen som gör den enkel att packa ihop och ta med sig – t ex när du ska tvätta båten, husvagnen eller trädgårdsmöblerna i sommarhuset. Formen betyder också att högtryckstvätten går väldigt bra att ställa undan på en hylla i verkstan. Enda minus är slangen som visserligen är av god kvalitet men dessvärre också så styv att den blir ganska svårhanterlig
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.