Få koll på slippappret

Nästan oavsett vilken gör-det-självuppgift man kastar sig ut i, finns det användning för slippapper. Här får du koll på de många olika formerna, storlekarna, grovlekarna och kvaliteterna.

Slippapper är avgörande för slutfinishen.

FINISH: Slippapper är avgörande för slutfinishen.

Stora ytor, små kanter, trånga områden ... på betong, metall, trä eller spacklade ytor. Slippapper finns i många olika former, storlekar, grovlekar och kvaliteter. Här får du koll på de många olika formerna, storlekarna, grovlekarna och kvaliteterna.

Vad används slippapper till?

TRÄ SOM SKA MÅLAS/OLJAS
Merparten av slippapper används till slipning av trä – från rått, ohyvlat trä som ska göras klart för målning, till ytor som ska fräschas upp med ny färg eller olja.

GJUTPROJEKT I BETONG
De värsta ojämnheterna tar du bort med en vinkelslip, men vill du ha en fin, len och slät yta krävs det slipning med våt-slippapper.

SPACKLADE YTOR
Bredspacklade väggar och spacklade gipsskarvar slipas med slipapper med minst korn 100. Ska glasväv eller filt sättas upp ovanpå rekommenderas korn 120-150.

Hur används slippapper?

Sandpapper: Hur används slippapper?

Det är viktigt att slipa längs med träets ådring.

Till slipning av trä ska man ofta använda grövre slippapper än man tror. Särskilt till ytor som ska målas, är det onödigt arbete att börja med för fint sandpapper. Börja hellre grovt, ex. korn 60-80, och fortsätt till 120 och ev. till 180 om träet ska bli helt slätt.

Mellan varje lager med färg/lack lönar det sig att slipa. Fibrerna i träet kommer nämligen resa sig en aning på grund av den fukt som färgen/lacken tillför. Samma sak gäller om man har torkat en omålad yta med en fuktig trasa. Lyckas man inte slipa bort de små fibrerna, kommer den färdiga ytan bli ojämn.

Tänk också på att handslipning gör slipmärken. Därför ska den sista slipningen alltid göras i träfibrens längdriktning.

Varianter av slippapper

SLIPPAPPER TILL TRÄ
Finns ofta från korn 40 till korn 400, men finns även i mycket grövre versioner ända ner till korn 12. Färgen beror på vem tillverkaren är, men röd, gul och brun är de vanligaste.

SMÄRGELDUK
Mycket fin “slipduk” till metall, som efterlämnar så fina slipspår att de kan tas bort genom polering. Finns både i ark och på rulle från korn 40 till grov rost till korn 400 till den sista finishen.

VÅTSLIPPAPPER
Används ofta till slipning där man tillför vatten (eller olja). Passar till mycket fina poleringsarbeten, ex. oljade träbänkskivor. Finns i många kornsstorlekar och är för det mesta svart.

SLIPKUDDE
Kommer åt extra bra på svårtillgängliga ställen. Består av skumgummi belagt med slipmaterial på två eller fyra sidor och finns ofta med korn 60-280.

Mängder och längder

Slippapper gjort för handslipning finns både i ark (oftast 23 x 28 cm) och på rulle från 5 meter och ända upp till 50 meter.

Slippapper till slipmaskiner är i regel försedda med små hål, som ska se till att slipdamm transporteras bort. Här ska man vara uppmärksam på att de olika tillverkarna kör med olika storlekar. Både när det gäller handslippapper och slippapper till slipmaskiner finns det massor av pengar att spara in genom att köpa stora mängder.

På denna bild ser du sandpapper till slipmus, bandslip och excenterslip.

Grovlekar

Sandpapper finns i olika kornstorlekar.

Sandpapper finns i olika kornstorlekar.

Kornstorleken på slippapper mäts efter en internationell standard (den så kallade FEPA-skalan). Korn 40 betyder t.ex. att kornen har gått igenom en sikt med 40 hål per kvadrattum, och korn 60 genom en sikt med 60 hål per kvadrattum osv.

  • Korn 40-100: Grovslipning av trä, metall och spackel samt för att få bort gammal färg.

  • Korn 120-180: Finslipning av trä och metall samt mellanslipning av spacklade ytor.

  • Korn 220-280: Extra finslipning av trä och metall, färdigslipning av spacklade ytor och grovslipning av karrosser.

  • Korn 320-400: Mellanslipning av lackade och målade ytor samt karrosser.

  • Korn 400-600: Polering av metall samt avslutande slipning av karrosser och lackat trä.

LÄS OCKSÅ: Därför är ett verktygsbälte smart!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg