Multiverktyg test: Multiverktyget är genialiskt för små anpassningar av t.ex. en panel eller en list där du inte kan komma åt med en vanlig såg.

Multiverktyget är genialiskt för små anpassningar av t.ex. en panel eller en list där du inte kan komma åt med en vanlig såg.

Om du ska såga, slipa eller skära i trä, metall, sten eller ett helt annat material, så har multiverktyget en klinga för uppgiften. Maskinen är liten och praktisk. Den kommer lätt åt på trånga ställen och den kan såga helt plant längs en yta.

Även om den kanske mest är känd för att kunna korta av fodret när du lägger nytt golv, eller skär av träpluggar i nivå med en golvplanka, är det nästan bara fantasin som sätter gränser för vad den kan göra.

Små och stora set

Maskinerna i testet kostar alla 1 800 kronor eller mindre, om du endast köper maskinen. De flesta maskinerna kan dock köpas i större eller mindre set med olika kombinationer av batterier, laddare och tillbehörspaket. De set som vi har testat kostar upp till 4 000 kronor. De flesta finns även i mindre varianter till ett lägre pris.

Multiverktygstest: Så har vi testat

Multiverktyget gör upp emot 20 000 små svängningar varje minut, vilket man känner tydligt i handen. En god ergonomi med ett bra och säkert grepp är därför mycket viktigt och har utvärderats löpande under vårt arbete.

Gränsen för när professionella hantverkare ska använda hörselskydd går vid 85 dB. Testet visar att flera maskiner uppnår det.

Typiska uppgifter för multiverktyg är mindre anpassningar som att skära upp en panel. Vi har därför gjort detta för att testa hastigheten.

Till sist har vi testat hur länge maskinerna kunde köra med medföljande batterier.

Oberoende test av multiverktyg

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar. De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 7 multiverktygen

METABO MT 18 LTX
BOSCH ADVANCED MULTI 18
AEG OMNI 18C LI-202BKIT1X
RYOBI R18MT
DEWALT DCS355N
STANLEY FMC710B
MAKITA DTM51ZJX3

LADDA NER HELA TESTET och se vilket multiverktyg som blev den stora vinnaren av vårt test av multiverktyg.