8 uppgifter: Här är multiverktyget bäst!

Om du bara någon gång har haft hjälp av en multiverktyg så är det dags att spara till en egen. Den blir lika oumbärlig som din skruvdragare och din tumstock. Här är åtta exempel på när multiverktyget är din bästa vän.

Multimaskiner har i alla tider varit ett verktyg för hantverkare. Vi gör-det-självare såg avundsjukt på när snickaren gjorde eleganta urtag i trä med något som kunde likna ett elektriskt stämjärn. För maskinen var ruskigt dyr och fanns inte på vanliga byggvaruhus.

Men sedan dess har det hänt en del. För det första har den patenträtt uppfinnaren Fein hade gått ut, så alla verktygsleverantörer kan nu ta fram egna modeller och för det andra har verktygspriserna störtdykt. I dag kan du hitta maskiner i alla prisklasser, med och utan batteri.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av multiverktyg

Det är tillbehören som gör det

I själva verket är det faktiskt inte maskinen som sådan som är ”multi” och användbar till en mängd uppgifter. Nej, det är tillbehören som är multi.

Att en multimaskin kan såga, slipa, skrapa och stämma beror på att det finns ett otal verktyg (tillbehör) till den: sågblad, skrapor och slipsulor. När man kombinerar det med en stark maskin, där tillbehören kan monteras i nästan vilken vinkel som helst, kan man arbeta nästan överallt - även om det är mycket trångt.

Det dyker hela tiden upp nya tillbehör så därför kommer du att välja maskinen i alla situationer, framför allt där en större maskin inte kommer åt eller där ett stämjärn inte kan användas p.g.a. att underlaget ger med sig.

BIM segmentsågblad

Klarar mjukt och hårt trä, metall och laminat. Ger fina spår i laminat och parkett. Kan kapa små spikar och diverse profiler av mjuk metall.

Karbid RIFF segmentsågblad

Kan skrapa fogar mellan golvklinker och väggkakel. Gör spår i puts och lättbetong för rör och kablar som ska putsas över.

BIM TiN segmentsågblad.

Gipsskivor och liknande sliter hårt på ett standardsågblad. Titanbeläggningen på detta sågblad håller 50 % längre. Finns för epoxi och glasfiber.

HCS instickssågblad

För mjukt trä som furu. Kallas ofta det elektriska stämjärnet. Kan göra urtag och spår i trä. Ger fina och rena spår. Bladen finns i olika bredder.

BIM instickssågblad

För trä och metall. Bra om man ska ”dyka ner” i träet och det kan förekomma spikar eller skruvar i det.

Karbid RIFF rasp

För raspning av trä, t.ex. grov justering av tappar till bjälkhål. Får bort tjocka skikt av färg. Slipar bruk, kakelfix och liknande.

Slipsula med velcro

Effektiv deltaslip (trekantsslip) som kan komma in i hörn där det är trångt. Slippapper för olika slags material.

HCS skrapa

Tar bort överflödigt lim, silikonfogmassa, rester av limmad matta och rester av färg och kakelfix.

Allt detta kan du fixa med multimaskinen

När det väl ligger en multimaskin i verktygslådan får du hela tiden användning av den. Se bara dessa åtta uppgifter där multimaskinen gör det lättare för dig.

1. Golvjobb

Om du ska lägga ett nytt flytande golv ovanpå det gamla, kommer du att få ett litet problem med anpassning mot foderlisterna runt dörrarna. Ska det se snyggt ut, så ska golvet in under foderlisterna.

Ett sådant problem löser multimaskinen lättare än något annat verktyg. Du kan möjligen klara det med en fanersåg, men det är besvärligt att ligga på knä och såga parallellt med golvet. Risken att du repar antingen foder eller golv är stor.

Du monterar ett BIM-segmentsågblad i maskinen, lägger en spillbit av golvet ovanpå golvet längs foderlisten (med ev. stegljudsdämpande underlag) och låter sågbladet göra arbetet. Det tar inte lång stund för multiverktyget att såga av foderlisten så att golvet kan skjutas in under listen. På så sätt slipper du flera timmars jobb med att lossa foderlisterna och sedan sätta dem på plats.

Multiverktyget sågar av foderlisten.

Nu har det blivit plats för golvet och det ser allra snyggast ut.

2. Paneler och lister

Om du ska sätta upp en kopplingsbox för datorkablar eller om du vill trycka in bokhyllan platt mot väggen, så kan det vara nödvändigt att såga av allmogepaneler och -socklar.

Om du försöker lossa sockeln eller panelen för att såga är det risk att tapeten eller färgen också följer med.

Du kan möjligen använda stämjärn, men slagen kan skada sockeln.

Med HCS- eller BIM sågblad kan du såga rätt in i träet och göra det snyggt. Välj ett blad med lagom bredd.

Sågningen går rätt snabbt och effektivt och är samtidigt skonsamt mot omgivningen.

Sågbladet gör ett exakt jobb och du behöver inte spackla.

3. Slip

Deltaslipen ska inte användas på stora ytor men är härlig som komplement till dina andra slipmaskiner. Perfekt i hörn och där det är trångt.

4. Skugglist

Vilket verktyg skulle du välja? Du kan inte komma åt med faner-eller sticksåg och taket fjädrar så det blir svårt med ett stämjärn.

Med multiverktyget och ett instickssågblad sågar du snabbt och lätt in i skugglisten utan att skada taket.

Sågbladet tar sig in i skugglisten även om taket fjädrar lite.

5. Gipsskivor

Det är inte så svårt att såga i gipsskivor med en sticksåg, men ofta kan det finnas känsliga installationer bakom gipsskivan som elkablar eller rör.

Med ett multiverktyg kan du såga igenom gipsskivan till precis det djup du önskar och då riskerar du inte ens att skada ångspärren.

Här vill man sätta in en ventil, men är osäker på vad som finns bakom gipsskivan. Med multiverktyget sågas en bit av gipsen bort.

Det halvrunda BIM-segmentsågbladet kan såga många gånger i gips utan att slitas ner. Sågar du extra mycket i gips bör du välja ett titanbelagt sågblad.

BIM segment sågblad kan såga ner till exakt det djup du önskar.

6. Skrapa

Den lilla skrapan tar bort lim- och färgspill. Den kan också få bort spill av kakelfix som har härdat.

7. Metallrör

BIM instickssågblad för trä och metall kan lätt kapa ett mjukt kopparrör. Eftersom sågbladet är vinklat kan du såga av röret helt plant med väggen. Det är en omöjlig uppgift om du i stället försöker med en bågfil.

8. Byt ut en kakelplatta

Om du vill ta bort en kakelplatta från väggen för att den har spruckit eller för att du har tänkt sätta upp en ventil, så börjar du med att ta bort fogen runt plattan. Många har annars försökt med hammare och mejsel, men det är inte så lätt att lyckas.

Multiverktyget kan klara av jobbet ganska lätt om du förser det med ett smalt karbidsegmensågblad. Fogen försvinner säkert undan för undan utan att omgivande plattor skadas. Sågbladet ska pressas in precis lika mycket som kakelplattan är tjock. Därefter kan plattan krossas och bitarna tas loss med mejsel.

Utrymmet ska rensas. Det är litet men tillräckligt stort för hårdmetallraspen som både lätt och snabbt får bort alla rester av kakelfix och skapar plats för en ny platta.

Här kunde multiverktyget användas två gånger, fast med olika verktyg/tillbe-hör, och det var nog inte sista gången.

Karbid RIFF segmentsågblad tar bort fogen.

Hårdmetallraspen får bort resterna av kakelfixet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Multiverktyg