Det stora antalet verktyg gör maskinen ”multi”
BIM segmentsågblad
Klarar mjukt och hårt trä, metall och laminat. Ger fina spår i laminat och parkett. Kan kapa små spikar och diverse profiler av mjuk metall.
Karbid RIFF segmentsågblad
Kan skrapa fogar mellan golvklinker och väggkakel. Gör spår i puts och lättbetong för rör och kablar som ska putsas över.
BIM TiN segmentsågblad.
Gipsskivor och liknande sliter hårt på ett standardsågblad. Titanbeläggningen på detta sågblad håller 50 % längre. Finns för epoxi och glasfiber.
HCS instickssågblad
För mjukt trä som furu. Kallas ofta det elektriska stämjärnet. Kan göra urtag och spår i trä. Ger fina och rena spår. Bladen finns i olika bredder.
BIM instickssågblad
För trä och metall. Bra om man ska ”dyka ner” i träet och det kan förekomma spikar eller skruvar i det.
Karbid RIFF rasp
För raspning av trä, t.ex. grov justering av tappar till bjälkhål. Får bort tjocka skikt av färg. Slipar bruk, kakelfix och liknande.
Slipsula med velcro
Effektiv deltaslip (trekantsslip) som kan komma in i hörn där det är trångt. Slippapper för olika slags material.
1. Golvjobb
Om du ska lägga ett nytt flytande golv ovanpå det gamla, kommer du att få ett litet problem med anpassning mot foderlisterna runt dörrarna. Ska det se snyggt ut, så ska golvet in under foderlisterna.
Ett sådant problem löser multimaskinen lättare än något annat verktyg. Du kan möjligen klara det med en fanersåg, men det är besvärligt att ligga på knä och såga parallellt med golvet. Risken att du repar antingen foder eller golv är stor.
Du monterar ett BIM-segmentsågblad i maskinen, lägger en spillbit av golvet ovanpå golvet längs foderlisten (med ev. stegljudsdämpande underlag) och låter sågbladet göra arbetet. Det tar inte lång stund för multiverktyget att såga av foderlisten så att golvet kan skjutas in under listen. På så sätt slipper du flera timmars jobb med att lossa foderlisterna och sedan sätta dem på plats.
2 Paneler och lister
Om du ska sätta upp en kopplingsbox för datorkablar eller om du vill trycka in bokhyllan platt mot väggen, så kan det vara nödvändigt att såga av allmogepaneler och -socklar. Om du försöker lossa sockeln eller panelen för att såga är det risk att tapeten eller färgen också följer med. Du kan möjligen använda stämjärn, men slagen kan skada sockeln.
4. Skugglist
Vilket verktyg skulle du välja? Du kan inte komma åt med faner-eller sticksåg och taket fjädrar så det blir svårt med ett stämjärn.
5. Gipsskivor
Det är inte så svårt att såga i gipsskivor med en sticksåg, men ofta kan det finnas känsliga installationer bakom gipsskivan som elkablar eller rör.
Med ett multiverktyg kan du såga igenom gipsskivan till precis det djup du önskar och då riskerar du inte ens att skada ångspärren.
Här vill man sätta in en ventil, men är osäker på vad som finns bakom gipsskivan. Med multiverktyget sågas en bit av gipsen bort.
Det halvrunda BIM-segmentsågbladet kan såga många gånger i gips utan att slitas ner. Sågar du extra mycket i gips bör du välja ett titanbelagt sågblad.
BIM segment sågblad kan såga ner till exakt det djup du önskar.
8. Byt ut en kakelplatta
Om du vill ta bort en kakelplatta från väggen för att den har spruckit eller för att du har tänkt sätta upp en ventil, så börjar du med att ta bort fogen runt plattan. Många har annars försökt med hammare och mejsel, men det är inte så lätt att lyckas.
Multiverktyget kan klara av jobbet ganska lätt om du förser det med ett smalt karbidsegmensågblad. Fogen försvinner säkert undan för undan utan att omgivande plattor skadas. Sågbladet ska pressas in precis lika mycket som kakelplattan är tjock. Därefter kan plattan krossas och bitarna tas loss med mejsel.
Utrymmet ska rensas. Det är litet men tillräckligt stort för hårdmetallraspen som både lätt och snabbt får bort alla rester av kakelfix och skapar plats för en ny platta.
Här kunde multiverktyget användas två gånger, fast med olika verktyg/tillbe-hör, och det var nog inte sista gången.