Få ett helt plant golv med korslaser

En korslaser gör det betydligt lättre att lägga ett golv och en uppfart med ett korrekt fall, än med klassiskt vattenpass. För att få ut maximalt av din korslaser ska du upprätta ett mätplan, som du arbetar upp och ned från.

Ska reglarnas ovansida ligga t.ex. 12 cm under laserlinjens plan, så kan du snabbt kontrollera höjden överallt där linjen är så pass tydlig att den kan avläsas på din tumstock.

Det gamla vattenpasset har fått en kollega, som kompletterar det perfekt och gör det mycket lättare att få till våg- och lodräta linjer över stora avstånd. Med rätt teknik kan korslasern också garantera dig linjer med ett bestämt fall. Och ja, korslasern kräver lite teknik, för att du ska få ut maximal nytta av den.

Först måste du acceptera att du sällan kan placera korslasern så att den skjuter ut sin röda linje i precis den höjd du önskar. Använd linjen som ett mätplan som du mäter upp och ned från.

Och så lönar det sig ofta – särkilt utomhus – att ersätta linjen med streck eller snöre att använda som mätplan. Med eller utan fall.

LÄS OCKSÅ: Test av krysslaser

Du får en smart linjelaser med Gör Det Själv

Med 180 grader linjelaser får du garanterat ett bra resultat varje gång. Mätaren är enkel och smidig att använda. När du har valt en vinkel mellan 1 och 180 grader anger linjelasern din linje så att du alltid borrar eller sågar på exakt rätt ställe.

Klicka här och läs mer om den oumbärliga lasermätaren som du får tillsammans med Gör Det Själv

Så använder du korslasern

Det vågräta mätplanet
Så snart korslasern är uppställd och kalibrerad, har du ett vågrätt plan. Sedan avgör du t.ex. var ovansidan av terrassens reglar ska ligga i förhållande till laserlinjen, och det avståndet kan du när som helst mäta ned från linjen. Du kan även spänna ett snöre utifrån linjen så att det bildar ett nytt mätplan, som inte är beroende av lasern.

Mätplanet med fall
Vill du garantera ett precist fall på din terrass, börjar du med att etablera det vågräta planet med laserlinjen. Utifrån det kan du sedan markera ett mätplan med det önskade fallet, t.ex. genom att sätta upp ett snöre med inbyggt fall. Utifrån snöret mäter du sedan ned till den önskade höjden på de olika lagren i konstruktionen.

LÄS OCKSÅ: Test av cirkellaser

4 andra sorters vattenpass

SNÖRVATTENPASSET
Är billigt, lätt och bara tillräckligt exakt till att klippa häcken efter. Säljs ofta i set om två, och när du hänger bägge på samma snöre cirka en tredjedel från varsin ände, kan du lätt se om snöret är tillräckligt spänt.

VATTENPASSET
Kan snabbt kontrollera om två reglar sitter lika högt, och om de sitter vågrätt. Men även långa vattenpass ger bara koll på några meter åt gången. Vid större avstånd är det därför bra att komplettera med korslasern.

SLANGVATTENPASSET
Utnyttjar att vattnet står lika högt i bägge ändar av en vattenslang, och visar väldigt precist samma höjd över stora avstånd. Övning krävs för att använda slangvattenpasset snabbt och tillförlitligt, men det är billigt.

ROTATIONSLASERN
Ger dig med sin roterande laserstråle överblick över terrassen och uppfarten, även i fullt dagsljus. Den är proffsens motsvarighet till korslaseren, och är för dyr för oss att köpa. Hyr den ett par timmar, och använd den för att sätta upp snören med.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vattenpass