Bli expert på cirkelsågen på 5 minuter

Ska du göra spikraka snitt så är cirkelsågen helt rätt verktyg. Lär dig hur du använder cirkelsågen – och se projekten där cirkelsågen är oumbärlig. Vi visar dig också vad du ska titta på när du köper cirkelsåg.

Snabbguide till cirkelsågen

Här går vi på djupet med cirkelsågen. Vi visar dig vad du ska titta på när du köper cirkelsåg, går igenom olika slags cirkelsågar, och visar dig hur du använder din cirkelsåg. Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ned i artikeln.

Det ska du titta på när du köper cirkelsåg


Cirkelsåg i 3 prisklasser


Så använder du cirkelsågen

Det ska du titta på när du köper cirkelsåg

Cirkelsågen är suverän till långa, raka snitt – både halvvägs och rakt genom en bräda eller en skiva. Den finns i många olika storlekar, men med en klingstorlek på minst 160 mm klarar du det mesta. Här under kan du se vad du ska titta på när du köper cirkelsåg.

Cirkelsåg: Så använder du cirkelsågen

1. KONTAKTSPÄRR. Kontrollera att sågen har två knappar som ska tryckas in samtidigt för att maskinen ska kunna starta. Det ger bra säkerhet.


2. GREPP. Ska vara bra att hålla i, ha glidsäker beläggning och kunna betjänas lika bra med båda händer.


3. BATTERI. Om maskinen är batteridriven, så kontrollera att det är lätt att läsa av laddtillståndet.

4. DAMMSUGARMUNSTYCKE. Att kunna ansluta en dammsugare är en fördel. Kontrollera att munstycket inte sitter så att det är i vägen när du arbetar.


5 SPINDELLÅS. Byte av klinga ska gå snabbt med spindellås och en nyckel.


6. DJUPSKALA. Skalans tal ska vara tydliga, så att inställningen blir lätt.


7. SÄKERHETSSKÄRM. Ska glida undan obehindrat och blixtsnabbt fällas tillbaka på plats när sågen lyfts.


8. BOTTENPLATTA. Ska vara solid, plan och försedd med en uppåtvinklad kant.


9 LJUS. Välj LED-ljus eller en laserlinje, som lyser upp där du ska såga.


10. VINKELINSTÄLLNING. Skalan ska vara tydlig, och det ska vara enkelt att ställa in vinkeln.

3 VARIANTER AV CIRKELSÅGEN

SÄNKSÅG MED SKENA
Till skillnad från en cirkelsåg kan en sänksåg påbörja snittet mitt i en yta. Det ger massor av möjligheter. Finns med styrskena för helt raka snitt.

BATTERIDRIVEN CIRKELSÅG
Producenterna utvecklar konstant batterierna och förbättrar motorerna. Så nu kan batterisågarna konkurrera med de sladdrivna modellerna.

SLADDRIVEN CIRKELSÅG
Det säkra – och billigaste – valet är en cirkelsåg med sladd. Kan du leva med sladden kan du få relativt mycket kraft för pengarna.

CIRKELSÅG: SMARTA FUNKTIONER

Dammuppsamlare.
Har du ingen grovdammsugare, så satsa på en såg där det ingår en liten dammuppsamlare. Den måste tömmas, men tar som regel effektivt bort damm och sågspån.

Bälteskrok. Vissa sågar har en krok som man kan fälla ut och hänga i bältet. Det är smart om du t.ex. kravlar runt på vinden och vill ha händerna fria

Tydlig vinkelinställning. Flera producenter har utrustat sina sågar med tydliga klickstopp för de vanligaste vinklarna (22 ¹/₂° och 45°). Det är smart!

Smart ljus.


De flesta sågar har LED-ljus, som gör det lätt att se var du sågar. På Milwaukee M18 CCS55 är ljuset tänt en liten stund efter att sågen stängts av. Smart, om du ska flytta sågen för att göra ett nytt snitt.

CIRKELSÅG I 3 PRISKLASSER

DEN DYRA CIRKELSÅG
Smidig batterimaskin med massor av kraft.

Batteri: 18 V/4 Ah
Varv/minut: 5.000
Djup 90°/45°: 57/41 mm
Klinga/tänder: 165/20
Vikt: 3,3 kg (inkl. batteri)
Pris: cirka 5.000 kr.

MELLANKLASSEN
Stark såg som är lätt att betjäna. Robust hantverkarkvalitet.

Batteri: 18 V/5 Ah
Varv/minut: 5.000
Djup 90°/45°: 54/41,3 mm
Klinga/tänder: 165/24
Laddtid: 80 min.
Vikt: 3,2 kg (inkl. batteri)
Pris: cirka 3.000 kr.

DEN BILLIGA CIRKELSÅG
Stark och solid – med lätt betjäning och fina detaljer.

Motoreffekt: 1.200 watt
Varv/minut: 5.600
Djup 90°/45°: 55/38 mm
Klinga/tänder: 160/20
Vikt: 3,9 kg


Pris: cirka 1.000 kr.

VI TESTAR: Se vårt senaste test av cirkelsågar här

Så använder du cirkelsågen

Handcirkelsågen är expert på raka snitt. Den gör arbetet superprecist, oavsett om du ska korta av ett material eller kapa virke på längden. Den har massor av kraft, och den är dessutom lätt att transportera och därmed perfekt för arbeten som inte är i direkt anslutning till huset. Vi visar hur du arbetar med cirkelsågen.

Cirkelsåg: Så använder du cirkelsågen

RAKA SNITT: Med en skena eller en lång, rak bräda får du helt exakta och raka snitt med cirkelsågen.

Cirkelsågens spetskompetens

Cirkelsågen är utmärkt för grov kapning av skivor och stolpar. Men den är överlägsen alla andra sågar när det gäller att dela en skiva med ett rent och rakt snitt.

Nu för tiden är många modeller utrustade med en laserlinje som gör det möjligt att föra sågen ganska exakt. Men det mest exakta snittet får du om du för sågen längs en skena eller en helt rak bräda. Eller om du använder ett parallellanslag som du monterar på sågen och drar längs skivans kant.

LÄS OCKSÅ: Bordscirkelsåg

SÅ STÄLLER DU IN CIRKELSÅGEN

STÄLL IN SÅGDJUPET
Det maximala sågdjupet beror på storleken på klingan. Oftast är djupet 25-40 mm vid 45 graders snitt och 50-65 mm vid 90 graders snitt.

STÄLL IN SÅGEN FÖR VINKLADE SNITT
Sågen kan ställas för vinklade snitt – i fackspråk kallas det att smygsåga. En tydlig skala och möjligheten att ställa in och låsa vinkeln precist är viktig. Det sista kan vara en utmaning, så testa i butiken innan du köper sågen. På vissa maskiner är det klickstopp, så att sågen lätt stannar på de vanligaste vinklarna, 22,5 och 45 grader.

RAKA SNITT I SKIVOR

STYRSKENA
Till kvalitetssågar kan ofta en styrskena köpas till.

LÅNG RAK BRÄDA
En bräda som spänns på skivan är ett alternativ.

PARALLELLANSLAG
Anslaget räcker vanligtvis 15-20 cm in från kanten.

RENA KANTER

1. När en brädkant ska sågas rent börjar man med att mäta upp för ett snitt som ligger vinkelrätt med brädorna. Sedan markeras snittet lätt med ett kritstreck.

2. Brädorna kapas med en cirkelsåg som förs längs en skena eller en lång, rak bräda. Den avancerade versionen av cirkelsågen, en sänksåg på skena, fixar också uppgiften.

SPÅR I SKIVOR

1. Spår på baksidan av en massiv träskiva ser till att skivan inte kommer att bågna med tiden. Avlastningsspåren ritas först upp på skivan.

2. Spåren sågas efter linjerna. Cirkelsågen ställs in så att den går halvvägs ned i skivan. Cirkelsågen styrs efter en skena som här, eller längs med en lång, rak bräda.

TAPPFOGNING

1. En tappfogning görs traditionellt med handsåg och stämjärn. Men med en cirkelsåg går det mycket snabbare. Ställ in djupet, och såga ett antal spår tätt inpå varandra.

2. Cirkelsågens många täta snitt avlägsnar det mesta av träet. Men stämjärnet måste användas när utsågningens botten ska rensas, så att det blir helt rent och plant.

Smart teknik när du ska såga i melamin

Ska du såga i en melaminbelagd skiva avråder vi från att kapa skivan med ett snitt. Om du gör det hamnar klingans tänder vinkelrätt upp under melaminet, och det är stor risk för att sågen slår av små bitar av kanten.

Ställ istället in sågen så att den bara precis når igenom det tunna melaminlagret. Och såga därefter igenom hela skivan – utan fula hack på ytskiktet.

TIPS: Slipp flisor

Flisade kanter är en utmaning vid i stort sett allt sågarbete. Men snickaren har ett smart knep:

Ställ in djupet på cirkelsågens klinga, så att den bara precis bryter ytan. Starta sågen och dra den baklänges så att klingan markerar snittet. Sedan är du redo för att såga igenom hela skivan – utan att få några flisade kanter.

LÄS MER: Sågklinga – Vilken ska du välja?

    Mer i samma kategori Cirkelsåg