Cirkelsågklingan ska skärskådas om du vill såga optimala snitt. Inte ens den bästa av sågar är bättre än den klinga som sitter i den – och det är stor skillnad på cirkelsågsklingor till exempelvis trä och metall. Så stor skillnad att det förvånar till och med erfarna handarbetare.

Har cirkelsågklingan stora tänder arbetar den snabbt, medan små tänder ger ett finare snitt. Men är lite mer komplicerat än så och det ska du vara glad för. Det ligger nämligen en uppsjö av värdefulla tankar och erfarenheter dolda i klingornas minsta detaljer.

Olika klingor till olika sågar

Det skulle kunna vara enkelt med de runda klingor vi sätter i vår cirkelsåg, sänksåg och kap- och geringssåg. Men medan klingan till cirkelsågen drar upp träet mot sågens sula så att den inte börjar hoppa, knuffar klingan i kapsågen däremot träet ifrån sig så att det pressas ned mot sågbänken och därför kommer att ligga helt stabilt.

Blandar vi i vår okunskap ihop de klingorna till de två sågarna blir arbetet svårare och resultatet synbart sämre.

LÄS OCKSÅ: Test av sänksåg

Rätt storlek

Vi kan inte heller bara sätta in en ny klinga i cirkelsågen, sänksågen eller kap- och geringssågen så länge hålet i mitten passar. Har klingan en annan diameter än den som är avsedd för sågen, arbetar inte klingans tänder med den hastighet de är gjorda för.

Just därför bör du sätta dig in i klingornas förunderliga värld. Det finns nämligen mycket att vinna genom att investera i bättre klingor till vår cirkelsåg, sänksåg eller kap- och geringssåg. De flesta sågar säljs med en klinga som inte är tillnärmelsevis lika bra som själva sågen. Den lägger du åt sidan för framtida grovarbete, och så visar du dig själv och din såg lite respekt genom att hitta en eller flera klingor i en kvalitet som gynnar dina projekt.

Här guidar vi dig genom djungeln av klingor, så att du kan vara helt säker på att du får med dig rätt klinga hem från byggvaruhuset.