Vi har testat
6 batteridrivna cirkelsågar:
- BILTEMA CS 18V
- BOSCH PKS 18 Li
- Einhell TE-CS 18/190 Li
- RYOBI R18CS
- SKIL 3520 AA
- WORX WX520.9

BILTEMA CS 18V
Kolfri motor: Nej
Varv: 4.200/min.
Säljs för, solo: 599 kronor

BOSCH PKS 18 Li
Kolfri motor: Nej
Varv: 4.300/min.
Säljs för, solo: 847 kronor

EINHELL TE-CS 18/190 Li
Kolfri motor: Ja
Varv: 3.800/min.
Säljs för, solo: 1.899 kronor

RYOBI R18CS
Kolfri motor: Nej
Varv: 4.700/min.
Säljs för, solo: 1.495 kronor

SKIL 3520 AA
Kolfri motor: Nej
Varv: 4.500/min.
Säljs för, solo: 899 kronor

WORX WX520.9
Kolfri motor: Ja
Varv: 6.100/min.
Säljs för, solo: 1.549 kronor
Klicka och se presentation av testet:
Batteridrivna cirkelsågar
För raka snitt, både långa och korta, är cirkelsågen det primära valet för de flesta gör-det-självare – och på goda grunder. Den är snabb och den gör det lätt att få ett bra resultat. Så när stora byggskivor av t ex MDF eller plywood ska sågas upp, hyllplanet ska kapas eller bordsskivan kortas av, då plockar vi fram cirkelsågen.
En tumregel är att moderna elverktyg kostar lika mycket oavsett om du väljer en maskin med sladd eller motsvarande batteridrivna – om man inte räknar med batteri och laddare i jämförelsen. Det gäller även deltagarna i det här testet. Solo kostar de 599-1.899 kronor. I de flesta fall kostar batteri 500-1.000 kronor och laddare ytterligare några hundra kronor.
Jämnt test
Till testet har vi valt ut sex intressanta maskiner från några av de mest populära gör-det-själv-märkena. Och testreultatet är förvånansvärt jämnt. Alla deltagare ligger inom 1,3 poäng, och mellan de tre i toppen skiljer bara 0,3 poäng. Ändå finns det skillnader som det är värt att framhäva.
Två deltagare är utrustade med kolborstfri motor. Det ger inte någon anmärkningsvärd skillnad på uthålligheten, men den mindre friktionen i motorn borde resultera i en längre livslängd.
Hos testets billigaste deltagare har det sparats in på mjukstart. Sågen kan därför ha en tendens att hoppa igång, om du inte håller hårt i den när du startar den.
Så här testar vi
Alla deltagare har testats med de medföljande klingorna. Vill du ändra tempot och snittens ”renhet” kan du alltid byta klingan mot en finare eller en grövre.
En cirkelsåg ska kunna arbeta snabbt. Därför har vi testat styrkan i MDF-skivor.
Bra uthållighet är avgörande om du inte vill att arbetet ska bli avbrutet när batteriet måste laddas.
Ska du arbeta länge med sågen är det viktigt med bra ergonomi.
Smarta funktioner som arbetslampa och lasersikte underlättar ofta arbetet.

BETYG
Den samlade betyget är ett viktat genomsnitt av dessa fyra parametrar:

STYRKA
Vi sågar tre snitt à en meter i 24 mm MDF. Vi pressar sågarna så mycket vi kan utan att de lägger av.

UTHÅLLIGHET
Med plattan i mattan sågar vi vidare i 24 mm MDF tills batterierna är helt tomma.

ERGONOMI
Under vårt arbete bedömer vi löpande kvaliteten på knappar, grepp, rörliga delar och på maskinerna generellt.

FUNKTIONER
Vi testar sågarnas olika funktioner som arbetslampa, lasersikte och möjligheten att kolla hur mycket batteri som är kvar.
Resultaten

WORX WX520.9
1.549 kronor
SKIL 3520 AA
899 kronor
BILTEMA CS 18V
599 kronor
BOSCH PKS 18 Li
847 kronor
EINHELL TE-CS 18/190 Li
1.899 kronor
RYOBI R18CS
1.495 kronorLäs mer om batteridrivna cirkelsågar hos tillverkarna:
Testvinnare
Behändig såg med stor klinga
Worx WX520.9
Den stora klingan ger ett imponerande snittdjup på hela 67 mm. Styrkan är också bra, så sågen är ett givet val för krävande uppgifter i tjocka material.
Även om testvinnaren från Worx är utrustad med en stor klinga på 190 mm, är själva sågen riktigt kompakt. Ändå väger den hela 3,2 kg utan batteri och 3,4 kg med. Den relativt höga vikten är dock inte någon nackdel. Den betyder nämligen att sågen ligger bra och säkert på underlaget som du sågar i och att vibrationerna, som når din hand, är ganska beskedliga.
Den stora klingan betyder dessutom att testvinnaren kan prestera testets bästa snittdjup på 67 mm. Så för tjocka material, eller när flera byggskivor ska sågas med samma mått på en gång, är Worx-sågen det givna valet. Vinklas klingan till 45° är snittdjupet 47 mm. Klingan kan dock vinklas ända till 57° – vilket är mest i testet.
Bra detaljer
Testvinnaren är lätt att hantera och använda. Skalorna för djupinställning och vinkling har präglats in i maskinen. Visuellt framstår de därför inte lika tydligt som de som har tryckts i en annan färg. I gengäld riskerar du inte att de slits bort med tiden.
Totalt sett är cirkelsågen från Worx en behaglig maskin med övertygande kvalitet och lysande ergonomi.

Två tydliga siktmärken gör det enkelt att såga längs ett streck – oavsett om klingan står helt lodrätt eller om den är vinklad 45°.

Greppet för djupinställningen är lätt att komma åt. Det sitter ytterst på vänster sida – den naturligaste placeringen om du är högerhänt.

Den stora klingan med en diameter på 190 mm ger ett väldigt imponerande sågdjup på hela 67 mm, vilket också är testets djupaste.
Bra köp
Den billigaste av de bästa
Skil 3520 AA
Med resultaten i våra senaste test har Skil på allvar etablerat sig som ett märke som levererar bra elverktyg till ett imponerande lågt pris. Denna cirkelsåg är absolut inte något undantag.
Cirkelsågen är med i den absoluta toppstriden och kommer in på en snygg tredjeplats – men till ett pris som ligger omkring 600 kronor under första- och andraplatsen.
Tempot är bra, ergonomin godkänd och funktioner finns det gott om. Men där Skil-sågen verkligen imponerar är på uthålligheten. På en laddning sågar den 27 meter i 24 mm MDF – 6,75 meter per amperetimme. Det är bättre än någon av konkurrenterna.
Sågen är ingen lättviktare, men den ligger bra och stadigt på underlaget och är lättstyrd. Alla grepp och handtag är välplacerade och lättanvända, och de olika skalorna för vinkel- och djupinställning är klara och tydliga, så det är enkelt att ställa in sågen för de olika uppgifterna. Den inbyggda arbetslampan fungerar bra.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.