Vi har testat
6 sänksågar:
- SCHEPPACH PL55
- MAKITA SP6000
- DEWALT DWS520K
- BOSCH GKT 55 GCE
- FESTOOL TS 55 REBQ
- METABO KSE 55 VARIO

SCHEPPACH PL55
Pris: 1 499 KR
Effekt: 1 200 W
Vinklingsbar: 0° TILL 45°

MAKITA SP6000
Pris: 4 985 KR
Effekt: 1 300 W
Vinklingsbar: -1° TILL 48°

DEWALT DWS520K
Pris: 5 785 KR
Effekt: 1 300 W
Vinklingsbar: 0° TILL 47°

BOSCH GKT 55 GCE
Pris: 6 237 KR
Effekt: 1 400 W
Vinklingsbar: 0° TILL 47°

FESTOOL TS 55 REBQ
Pris: 6 362 KR
Effekt: 1 050 W
Vinklingsbar: -1° TILL 47°

METABO KSE 55 VARIO
Pris: 3 688 KR
Effekt: 1 200 W
Vinklingsbar: 0° TILL 45°
Sänksågar med sladd
Sänksågen påminner en hel del om en cirkelsåg. Den största skillnaden är, som namnet antyder, att sågen kan sänkas ner i materialet som du sågar i. Du behöver alltså inte börja ditt snitt i änden av en skiva, utan kan starta var som helst. Det är supersmart om du t.ex. ska byta ut en eller några få brädor i ditt golv.
Till sänksågen följer en styrskena med, så du utan problem kan göra helt raka snitt utan att behöva brottas med en massa mätarbeten och en rätskiva. Sågdjupet kan justeras exakt och du får en sågvinkel upp mot omkring 45°.
Det är ingen tvekan om att en sänksåg är lite av ett specialverktyg som vänder sig till gör-det-självaren som älskar att arbeta i trä. Priset är även lite högre än hos den nästan lika mång sidiga lillebrodern cirkelsågen. Testdeltagarna kostar mellan 3 688 kr och 6 362 kr. Dock med undantag för en enda maskin som kan köpas för bara 1 499 kr. Här är allt överflödigt borttaget, och det märks. Men resultatet är överraskande bra.
Klingorna avgör allt
Ska du lägga ut så här mycket pengar på en såg ska resultatet vara därefter, och snitten vara rena och fina. Även om resultatet i hög grad avgörs av vilken klinga som används, är detta test gjort med de klingor som följer med vid köpet.
Lägger du ner 300 kr på en mer specialiserad klinga till just det material du ska såga i, kommer du helt säkert få ett ännu bättre resultat.
Så här testar vi
Sänksågen är ett dyrt precisionsverktyg. Därför ska den först och främst kunna göra ett fint snitt. För att ge maskinerna en utmaning sågar vi i en laminatspånskiva. Laminaten går nämligen väldigt lätt av och minsta lilla misstag blir väldigt tydligt.
Ska du byta ut en eller flera golvbrädor är det en klar fördel om sågen kan komma så nära väggen som möjligt, så snittet går att gömma under listen.
Om man ska kunna såga precist är det en fördel om sågen är lätt att ställa in och justera. Vi testar knappar, skalor, utsug och andra relevanta funktioner, som tillsammans skapar en bra såg.

BETYG
Det samlade betyget utgörs av dessa tre delar: snitt, väggavstånd och funktioner.

SNITT
En laminatklädd spånskiva är något av det svåraste att såga i utan att slå av en flisa. Därför är det ett perfekt material att använda för att testa ett rent, fint och precist snitt. Vi gör ett meterlångt snitt och zoomar in på det.

FUNKTIONER
Vi testar hur smidigt och lätt rätt vinkel och djup ställs in. Vi värderar placeringen av knappar och samarbetet med skenan.

VÄGGAVSTÅND
I vårt test mäter vi hur nära väggen de sex sågarna kan komma. Det är praktiskt om du ska reparera golv.
Resultaten

FESTOOL TS 55 REBQ
6 362 kronor
SCHEPPACH PL55
1 499 kronor
MAKITA SP6000
4 985 kronor
DEWALT DWS520K
5 785 kronor
BOSCH GKT 55 GCE
6 237 kronor
METABO KSE 55 VARIO
3 688 kronorSnitt
1 meters snitt i laminatskiva

FESTOOL
TS 55 REBQ
Betyg: 8/10

SCHEPPACH
PL55
Betyg: 8/10

MAKITA
SP6000
Betyg: 7/10

DEWALT
DWS520K
Betyg: 8/10

BOSCH
GKT 55 GCE
Betyg: 10/10

METABO
KSE 55 VARIO
Betyg: 8/10
Läs mer om sänksågar hos tillverkarna:
Testvinnare
Segern ligger i detaljerna
FESTOOL TS 55 REBQ
Skalorna är superenkla att läsa av, sladden kan bytas ut och sågen kan såga längs med väggen. Testvinnaren är av superkvalitet från början till slut.
Festool-maskinen är mycket komplett med en uppsjö av detaljer. Handtagen har behagliga och säkra grepp, sågen glider lätt i skenan och sladden kan bytas ut så att längden anpassas efter arbetssituationen. Det finns många fina detaljer som är värda att lyftas fram när testvinnarens alla fördelar ska presenteras.
Sågtestet i laminatskivorna gick bra och även om den övre sidan av snittet var en aning flisat, var resultatet i klass med de andra deltagarnas snitt.
Funktionsknapparna är skrikande gröna så de går snabbt att hitta, och skalorna för att ställa in sågdjup och vinkel är tydliga och lätta att läsa av med vit text mot mörk bakgrund. Det är en av anledningarna till att man kan ställa in de olika värdena precist och exakt. En annan orsak är att sågdjupet kan efterjusteras med en liten fingerskruv, så det blir helt korrekt.
Perfekt när du lagar golv
En av sågens allra största fördelar är att den kan såga kantnära snitt. Det är suveränt om du t.ex. ska ta bort en skadad golvbräda. Då kan snittet och skarven gömmas in under golvsockeln. Med ett avstånd på bara 8 mm var Festool klart bäst i den delen av testet.

När du ska byta klingan, för du upp låshandtaget och trycker ner maskinen till låst läge. Då kommer du lätt åt skruven.

Sladden kan tas av. Det gör den lättare att transportera och ta med sig, och dessutom kan man byta mellan sladdar i olika längder.

Skalorna är lätta att läsa av, då de är tydliga och har bra kontrast. De sågvinklar som är vanligast är också tydligast markerade.
Se sänksågen från Festool
I denna video ser du Festools egen presentation av sänksågen FESTOOL TS 55 REBQ.
Videon är från Festools YouTube-kanal.
Bra köp
Otroligt enkel, men överraskande effektiv
SCHEPPACH PL55
Även om sänksågen är lite av en specialsåg behöver den inte nödvändigtvis kosta en förmögenhet. Genom att skära bort allt överflödigt lyckas Scheppach uppnå ett fint resultat till ett mycket bra pris. Resultatet är en gedigen och enkel maskin som gör det den ska, utan en massa prål och skryt. Den sågar bra och ger ett utmärkt snitt som är helt i nivå med de andra i testet. Dessutom kostar den bara 1 499 kr. Priset man i stället får betala är avsaknaden av detaljer. Sågen har bara en inställning - och det är full fart framåt. Styrskenan som följer med består av två delar som kan monteras ihop. Den gör sågen lätt att transportera men i gengäld blir den en gnutta instabil när de två delarna sätts samman.
Se sänksågen från Scheppach
I denna video ser du Scheppachs egen presentation av sänksågen SCHEPPACH PL55.
Videon är från Scheppachs YouTube-kanal.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.