Cirkelsåg

RAKA SNITT: Med en skena eller en lång, rak bräda får du helt exakta och raka snitt med cirkelsågen.

SÅ STÄLLER DU IN CIRKELSÅGEN
Rundsav: sådan indstiller du den STÄLL IN SÅGDJUPET Det maximala sågdjupet beror på storleken på klingan. Oftast är djupet 25-40 mm vid 45 graders snitt och 50-65 mm vid 90 graders snitt.
Rundsav: sådan indstiller du den STÄLL IN SÅGEN FÖR VINKLADE SNITT Sågen kan ställas för vinklade snitt – i fackspråk kallas det att smygsåga. En tydlig skala och möjligheten att ställa in och låsa vinkeln precist är viktig. Det sista kan vara en utmaning, så testa i butiken innan du köper sågen. På vissa maskiner är det klickstopp, så att sågen lätt stannar på de vanligaste vinklarna, 22 ¹/? och 45 grader.

Spetskompetens

Cirkelsågen är utmärkt för grov kapning av skivor och stolpar. Men den är överlägsen alla andra sågar när det gäller att dela en skiva med ett rent och rakt snitt.

Nu för tiden är många modeller utrustade med en laserlinje som gör det möjligt att föra sågen ganska exakt. Men det mest exakta snittet får du om du för sågen längs en skena eller en helt rak bräda. Eller om du använder ett parallellanslag som du monterar på sågen och drar längs skivans kant.

RAKA SNITT I SKIVOR
Rundsav: Føringsskinne STYRSKENA Till kvalitetssågar kan ofta en styrskena köpas till.
Rundsav: Langt lige bræt LÅNG RAK BRÄDA En bräda som spänns på skivan är ett alternativ.
Rundsav: Parallelanslag PARALLELLANSLAG Anslaget räcker vanligtvis 15-20 cm in från kanten.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av cirkelsågar

Smart teknik när du ska såga i melamin

Ska du såga i en melaminbelagd skiva avråder vi från att kapa skivan med ett snitt. Om du gör det hamnar klingans tänder vinkelrätt upp under melaminet, och det är stor risk för att sågen slår av små bitar av kanten.

Ställ istället in sågen så att den bara precis når igenom det tunna melaminlagret. Och såga därefter igenom hela skivan – utan fula hack på ytskiktet.

TIPS: Slipp flisor

Flisade kanter är en utmaning vid i stort sett allt sågarbete. Men snickaren har ett smart knep:

Ställ in djupet på cirkelsågens klinga, så att den bara precis bryter ytan. Starta sågen och dra den baklänges så att klingan markerar snittet. Sedan är du redo för att såga igenom hela skivan – utan att få några flisade kanter.

RENA KANTER
Rundsav: Rene kanter 1. När en brädkant ska sågas rent börjar man med att mäta upp för ett snitt som ligger vinkelrätt med brädorna. Sedan markeras snittet lätt med ett kritstreck.
Rundsav: Rene kanter2. Brädorna kapas med en cirkelsåg som förs längs en skena eller en lång, rak bräda. Den avancerade versionen av cirkelsågen, en sänksåg på skena, fixar också uppgiften.
SPÅR I SKIVOR
Rundsav: Spor i plader 1. Spår på baksidan av en massiv träskiva ser till att skivan inte kommer att bågna med tiden. Avlastningsspåren ritas först upp på skivan.
Rundsav: Spor i plader2. Spåren sågas efter linjerna. Cirkelsågen ställs in så att den går halvvägs ned i skivan. Cirkelsågen styrs efter en skena som här, eller längs med en lång, rak bräda.
TAPPFOGNING
Rundsav: Hak i hak-samlinger 1. En tappfogning görs traditionellt med handsåg och stämjärn. Men med en cirkelsåg går det mycket snabbare. Ställ in djupet, och såga ett antal spår tätt inpå varandra.
Rundsav: Hak i hak-samlinger2. Cirkelsågens många täta snitt avlägsnar det mesta av träet. Men stämjärnet måste användas när utsågningens botten ska rensas, så att det blir helt rent och plant.