Cirkelsåg

RAKA SNITT: Med en skena eller en lång, rak bräda får du helt exakta och raka snitt med cirkelsågen.

Spetskompetens

Cirkelsågen är utmärkt för grov kapning av skivor och stolpar. Men den är överlägsen alla andra sågar när det gäller att dela en skiva med ett rent och rakt snitt.

Nu för tiden är många modeller utrustade med en laserlinje som gör det möjligt att föra sågen ganska exakt. Men det mest exakta snittet får du om du för sågen längs en skena eller en helt rak bräda. Eller om du använder ett parallellanslag som du monterar på sågen och drar längs skivans kant.

LÄS OCKSÅ: Bordscirkelsåg

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av cirkelsågar

Smart teknik när du ska såga i melamin

Ska du såga i en melaminbelagd skiva avråder vi från att kapa skivan med ett snitt. Om du gör det hamnar klingans tänder vinkelrätt upp under melaminet, och det är stor risk för att sågen slår av små bitar av kanten.

Ställ istället in sågen så att den bara precis når igenom det tunna melaminlagret. Och såga därefter igenom hela skivan – utan fula hack på ytskiktet.

TIPS: Slipp flisor

Flisade kanter är en utmaning vid i stort sett allt sågarbete. Men snickaren har ett smart knep:

Ställ in djupet på cirkelsågens klinga, så att den bara precis bryter ytan. Starta sågen och dra den baklänges så att klingan markerar snittet. Sedan är du redo för att såga igenom hela skivan – utan att få några flisade kanter.