Dölj sladdar i listerna

Den gamla fotlisten är ful och sliten. Den ska bytas. Så varför inte passa på att gömma sladden samtidigt? Det kan ordnas genom att tillverka en list med inbyggd kabelkanal.

Det kan ordnas genom att tillverka en list med inbyggd kabelkanal. Först plockas den gamla listen bort. Det gör man lättast med hjälp av en kofot. För att inte förstöra tapeten och väggen skär hantverkaren först längs listen med en hobbykniv för att lösgöra tapeten.

LÄS OCKSÅ: 9 TIPS: Dölja sladdar i kabellist

Nu bryter han försiktigt bort listen och skonar väggen genom att lägga en planka emellan för att fördela kofotens tryck. Nu kan listen tas bort från väggen. Är det en putsad vägg ska du vara extra försiktig så att inte putsen börjar lossna. På den nya allmogepanelen ska vi montera både en kvadratisk tiomillimeters list och en smyglist som även den är 10 mm tjock.

Den kvadratiska listen görs fast på fotlisten med trälim. Låt limklämmorna sitta ett par timmar. Smyglisten ska göras fast i väggen, men innan hantverkaren gör det mäter han höjden från mitten på listen ner till den nedre kanten av fotlisten. Måttet avsätts på väggen så att listen hamnar rätt i förhållande till fotlisten.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt golvlist

Hantverkaren borrar hål i smyglisten med en träborr och försänker hålet så att inte skruvhuvudet hamnar utanför listen. Detta är en putsad trävägg, så smyglisten kan göras fast med vanliga träskruvar. Nu läggs sladden på plats och tack vare att smyglisten är trekantig ligger sladden på plats av sig själv. Kom ihåg att det bara är ledningar som är godkända för inbyggnad som kan gömmas bakom fotlister.

LÄS OCKSÅ: Dölj dina kablar och rör med en spårfräs

Här har vi kapat fotlisten så att man ser principen. Som synes finns det plats för åtskilliga ledningar och sladdar. Vi förborrar genom fotlisten och smyglisten och sedan görs fotlisten fast med träskruvar. Nu är sladden gömd bakom fotlisten, som har blivit en kabelkanal.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Väggpanel