Därför är träborret viktigt!

Om du vill ha ett perfekt och snyggt hål i trä, ska du välja ett ordentligt träborr. Se de mest populära sorterna träborr här.

Träborr: Träspiralborret gör det lätt att borra stora, helt exakta hål i trä. Träspiralborr finns i många olika storlekar.

Träspiralborret gör det lätt att borra stora, helt exakta hål i trä. Träspiralborr finns i många olika storlekar.

Ingen verktygslåda är komplett utan ett par bra borr.

Du har naturligtvis användning av ett bra stenborr med härdad spets och skär, som kan borra igenom sten och betong.

Men ett bra träborr är också oumbärligt. Utan ett träborr är det nämligen svårt att få ett helt perfekt och snyggt hål i trä. Borret har skarpa skär och en spiralform som får det att skära igenom träet med nästan kirurgisk precision.

Kärt barn har många namn, och ett träborr kan också heta många olika saker. Det klassiska träborret kallas också spiralborr, medan det finns särskilda sorter som cylinderborr, forstnerborr og centrumborr.

Inget träborr utan centrumspets

Ett träborr skiljer sig från exempelvis ett stenborr genom att det har en spets, som gör det lätt att styra borret och som ser till att det får ordentligt fäste i träet när du börjar borra. Det är det som kallas en centrumspets.

Ett borr kan ha centrumspets med eller utan gängor. Det finns en del olika sorters träborr och gemensamt för dem är att de alla har centrumspets.

Träborr: Den vassa spetsen på ett träborr kallas centrumspets. Det är den som ser till så att borret fäster i träet och gör hållet helt jämnt.

Den vassa spetsen på ett träborr kallas centrumspets. Det är den som ser till så att borret fäster i träet och gör hållet helt jämnt.

Många sorters speciella träborr

Det finns ett borr för varje situation, och det finns också många du aldrig (eller bara mycket sällan) får användning för.

I kategorin speciella sorters träborr kan man nämna:

  • Spiralborret, som är längre än det vanliga träborret. Alla spiralborr har en spiralformad spets som drar ned borret i träet.
  • Centrumborret, som används för att borra större hål, snabbt, men inte så exakt.
  • Forstnerborret, som gör hål med en jämn botten, där man kan sätta en träplugg, till exempel på ett trädäck eller på ett trägolv.

Ett ganska vanligt träborr med ett cylindriskt skaft är nog tillräckligt för de flesta vardagsuppgifter. Det är det borr som också kallas spiralborr.

Universalborr eller träborr?

Universalborr, eller multiborr, är mycket populära, för de kan användas till många olika saker. Sten, trä och metall. Universalborret klarar allt, men det bemästrar inte något till perfektion. Inte heller för att borra i trä. Skären är inte särskilt vassa och det finns ingen centrumspets. Så ska du borra med stor precision är ett universalborr inte mycket att ha. Då krävs det ett riktigt träborr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg