Dölj dina kablar och rör med en spårfräs

Spårfräsen är ett genialt och nästan ovärderligt verktyg när kablar och rör ska gömmas undan inne i en betong- eller tegelvägg.

Spårfräs: Dölj dina kablar och rör med en spårfräs

Med spårfräsen kan du lätt gömma undan kablar och rör.

© Henrik Læssøe

Dölj installationerna med en spårfräs

Om du ska bygga nytt kök eller badrum, eller om vardagsrummet ska fräschas upp, är det perfekt att kasta dig ut i arbetet med en spårfräs.

Gör jobbet med spårfräsen själv

Själva arbetet med omläggning och ändring av vatten- och el-installationer kräver alltid en fackman.

Men eftersom arbetet med spårfräsen är både högljutt och dammigt blir en del hantverkare mer än lyckliga över att själv inte behöva dra igång spårfräsen. Därför kan du ofta själv göra denna del av arbetet och spara lite pengar.

Se dock till att ha ett avtal på plats med fackmannen, innan du själv drar igång spårfräsen.

Spårfräs: Gör jobbet med spårfräsen själv

Spårfräsen har två parallella klingor som skör ett spår i väggen.

Dammsugare till spårfräsen

Spårfräsen smutsar ner enormt mycket oavsett om du använder den i betong eller tegel. Det fina dammet har en tendens att ta sig in överallt, och det är därför en bra idé att koppla en dammsugare till spårfräsen.

Det är viktigt att du använder en grovdammsugare eller liknande, som kan hantera mycket fint damm. En vanlig dammsugare kommer blir förstörd.

Hyr en spårfräs

Det är ett enormt krävande arbete för spårfräsen att skära i murverk. Professionella spårfräsar är därför relativt dyra, och priserna börjar ofta runt 6000 kronor.

Spårfräsen är samtidigt lite av en specialist, som man endast har användning för någon gång ibland. Därför lönar det sig ofta för en gör-det-självare att hyra en spårfräs på byggmarknaden. Har du inte redan en byggdammsugare att koppla på språfräsen kan du hyra detta samtidigt.

Köp en spårfräs

Om du har planer på att använda spårfräsen flitigt kan du även köpa en egen. De billigaste spårfräsarna finns från cirka 1500 kr. Men det säger sig själv, att du inte får samma kraft som om du hyr en professionell spårfräs.

Spårfräs till vinkelslip

Du har också möjlighet att använda din vinkelslip som spårfräs, om du utrustar den med en passande diamantklinga. Återigen ska du komma ihåg att spårfräsen smutsar ner extremt mycket. Så om du ska spåra mer än en halv meter bör du igen överväga att montera på en dammsugare.

Flera tillverkare har utvecklat spårfräs-tillbehör till sina vinkelslipar, som både gör det möjligt att ställa in fräsdjupet och montera dit en dammsugare.

Spårfräs: Spårfräs till vinkelslip

Med tillbehöret GDE 115/125 FC-T kan du förvandla din Bosch-vinkelslip till en spårfräs.

© Henrik Læssøe

Planera arbetet innan du drar igång spårfräsen

Innan du kastar dig över arbetet med spårfräsen bör du, tillsammans med hantverkaren som ska använda sig av spåren, avtala precis var spåren ska gå. Rita ut spåren på väggen i rätt bredd som passar till diametern på röret eller kabeln. Då är du säker på att arbetet med spårfräsen inte går fel.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så här döljer du sladdar och kablar - kabellister och andra smarta metoder

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg