Välj rätt golvlist

Kärt barn har många namn! Allihop inbegriper den list som sitter i fogen mellan väggen och golvet. De finns i många olika varianter – kolla här!

Golvlister: Välj rätt golvlist

TÄTT OCH SNYGGT: Fotlisterna ger en snygg övergång mellan golv och vägg.

Fotlister, fotpaneler, golvlister, socklar... kärt barn har många namn. Samtliga är en täckande list som sitter där väggen och golvet möts. De finns i väldigt många olika varianter – både när det gäller form och material.

I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om golvlister.

Vad används golvlister till?

GOLVLISTER TILL FIN ÖVERGÅNG MELLAN VÄGG OCH GOLV
Golvlisterna säkerställer en snygg och rengöringsvänlig övergång mellan golv och vägg. Samtidigt skyddar de också väggen mot de värsta stötarna från dammsugaren.

GOLVLISTER TILL UTSMYCKNING OCH/ELLER VÄGGSKYDD
Golvlister är bra om du vill ge ett rum karaktär. Det görs oftast med profillister, som finns i olika höjder. Ju högre de är, desto mer karaktär, och desto bättre skydd för väggen.

7 sortes golvlister

VANLIG GOLVLIST (FURU)
Släta furulister är de absolut mest sålda på gör-det-själv-marknaden. Byggvaruhusen har dem nästan alltid som lagervara – ofta i olika dimensioner, t.ex. 15 x 68 mm och 15 x 92 mm.

ALLMOGE-/PROFILLIST (FURU)
Furulister finns i många varianter – från helt simpla rundningar i toppen till konstnärliga profiler. Byggvaruhusen har oftast ett mindre sortiment, medan specialproducenter har större utbud.

MÅLAD GOLVLIST
Vanliga släta lister i de populäraste dimensionerna kan köpas förmålade/ grundade, och besparar dig ett första lager färg. Vissa utvalda allmogelister finns också förmålade

GOLVLIST AV ÄDELTRÄ
På ett golv av hårt, mörkt trä kan det vara snyggt att avsluta med en golvlist av samma träslag. Släta golvlister i olika dimensioner är det vanligaste.

GOLVLIST AV MDF
Både släta golvlister och lister med allmogeprofiler kan köpas i en MDF-variant med en tunn, vit målningsbar beläggning. MDF ger en helt slät och enhetlig yta utan risk för flisor.

GOLVLIST MED KABELSPÅR
Golvlister är ett perfekt gömställe för kablar. De finns både i trä och plast – både släta och profilerade. Klickas vanligtvis fast på beslag som skruvas fast i väggen, och kan lätt plockas av igen.

GOLVLIST FÖR OJÄMNA YTOR
En speciell listmodell är den flexibla varianten, som är böjbar och därför kan följa en ojämn vägg eller böjda burspråk. Listen är gjord av en gummiblandning som lätt kan målas.

Dimensioner på golvlister

Byggvaruhus säljer normalt socklar/golvlister i fasta längder, oftast från 2,4 meter till 3,6 meter. På kallagret kan du däremot oftast kapa listerna själv.

Socklar/golvlister finns i en mängd olika dimensioner som kan variera något från producent till producent.

De vanligaste dimensionerna är:

Så här arbetar du med golvlister

Oavsett om det gäller hörnskarvar (både invändiga och utvändiga) eller skarvar mitt på väggen, får du bäst resultat om du sågar till golvlisterna med ett 45 graders snitt.

Det garanterar att skarven blir lätt att spackla och slipa så att den blir mer eller mindre osynlig.

Du kan använda en geringslåda och en fogsvans till vinkelsnittet, men det görs lättare, och mer precist med en kapsåg.

På väldigt jämna väggar kan du limma fast golvlisterna med monteringslim.

Men som regel är du tvungen att även sätta skruv eller dyckert för att säkra att golvlisterna sitter ordentligt.

Väggar är sällan helt plana, så ofta kan du med fördel avsluta med en tunn akrylfog mellan golvlist och vägg.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material