Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Pizzaugn: Se hur du själv bygger en fin pizzaugn på bara en helg.

Denna pizzaugn byggs runt två mallar. En till öppningen och en som bär det kupolformade taket. På nästa sida visar vi hur du gör mallarna.

Visst är det väl både skönt och praktiskt att kunna laga mat utomhus? Och när du blivit biten av det så är en stenugn ett måste. I pizzaugnen kan du laga all slags ugnsmat och baka bröd. För att inte tala om att du kan baka världens bästa pizza i den.

Se till att vedugnen är välisolerad

Hemligheten bakom en välfungerande och effektiv pizzaugn är att den är mycket välisolerad. Den ska ju verkligen kunna hålla värmen när du använder den till matlagning. Därför ska du också baka in ett lager stenull i ugnen. Det låter kanske knepigt men det är det absolut inte. Även om du aldrig har murat så klarar du rätt enkelt av murarjobbet eftersom du ska mura runt mallar.

Beställ alla material på närmaste byggvaruhus

Här har vi valt att bygga pizzaugnen på en bordsskiva av armerad betong. Du kan naturligtvis också mura ett underrede av tegelstenar, lättbetong eller annat material. Det viktigaste är att underlaget, alltså den skiva som ugnen står på, verkligen tål hög värme. Den ska förstås också vara så stark att den tål vikten av pizzaugnen. Alla material som används finns – eller kan beställas – på närmaste byggvaruhus.

För att få fram den halvrunda öppningen och det kupolformade taket behöver du ett par mallar som stöd. De görs av trä och masonit.

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur ska göra.

VIKTIGT: Täck över pizzaugnen på vintern

Det är troligt att det på vintern bildas små sprickor eller att frosten spränger bort små bitar. Det är endast kosmetiskt och har ingen betydelse, men det är ändå viktigt att reparera så att det inte blir större skador. Du gör dessutom klokt i att täcka över pizzaugnen på vintern, till exempel med en presenning eller ett hemgjort tak.

Pizzaugn: Bygg en pizzaugn på en helg

I pizzaugnen kan du baka världens bästa pizza.

Bruket ska få tid att härda innan du använder din nya pizzaugn. Lät bruket härda cirka tre veckor innan du börjar försiktigt med endast små bål så att du inte tokeldar. När du sedan sett att allt fungerar så är det väl nästan givet att du bakar ett par pizzor, så därför får du här ett recept.

Om du senare tröttnar på att ugnen är cementgrå så kan du efter ett år kalka den eller måla den med specialfärg för cement – fast endast på utsidan.

Deg till tre pizzabottnar: » 3 dl kallt vatten » 10 g jäst » 1 msk olivolja » 500 g pizzamjöl » 1 tsk havssalt

Rör ner jästen i vattnet och tillsätt sedan olja, mjöl och salt. Knåda degen ordentligt och sätt den till jäsning cirka en timme i rumstemperatur. Knåda degen igen och dela den i tre delar. Låt efterjäsa cirka en kvart täckt med plastfolie. Rulla ut degen, lägg på önskad topping och baka i cirka 10 minuter.