Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snigelsäker högbädd – som håller!

Skriv ut Spara artikel

Denna högbädd kan allt: Hålla kryddträdgården fri från omgivningen, lyfta upp jorden på behaglig höjd, hålla både sniglar och fåglar borta och ser snygg ut i flera år. Och det är rörande enkelt att bygga den.

Intro

Det är otroligt enkelt att bygga denna högbädd, i varje fall när du jämför arbetet med att sätta ihop s.k. enkla byggsatser från ett byggvaruhus.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: En drivbänk kickstartar köksträdgården

Vår högbädd är rejäl och tillverkas av material som håller sig nya i åtskilliga år utan att målas. Den stänger ute kirskål nerifrån, sniglar från sidorna och fåglar från luften. Högbädden kan enkelt göras längre eller högre och du kan förlänga stolparna som håller fast nätet om du odlar höga växter i bädden. Det är också lätt att skapa de flätade hörnen eftersom vi har lyckats finna enkla lösningar utan att kompromissa med kvaliteten.

LÄS OCKSÅ: Så bygger du vackra, billiga högbäddar

Instruktion

Stolpar och brädor

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Undersidan på stolparna A försluts när de har kapats i rätt längd. Ändträet mot marken tätas med tjärpapp G som limmas fast med fogmassa. Tjärpappen renskärs längs stolpens sidor och stolparna målas.

2

Brädorna C och D sågas till. De kan naturligtvis kapas med fogsvans men det blir mer exakt i en kap- och geringssåg. De läggs i sågen och de 6 brädorna B kapas 120 cm långa och de 6 kortsidorna C kapas 80 cm.

3

Vi förborrar i brädorna B och C för att få skruvarna på en spikrak linje mitt på hörnstolparna. Vi gör därför en borrmall. Flättekniken med brädorna gör att skruvarna sätts på olika avstånd från kortändarna.

4

Brädorna B sätts ihop till långsidor med 5 x 50 mm rostfria skruvar. De sätts omlott (flätas) så att varannan bräda sitter plant med stolpsidan, varannan sticker ut en brädtjocklek från stolpkanten.

5

Långsidorna ställs upp mittemot varandra och kortsidorna C fästs. Här är det viktigt att kortändarna hamnar omlott och att det blir tätt i hörnen. Öppna kortändar försluts med kapslar D.

Fiberduk, nät och snigelkant

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Fiberduken E fästs på stolparna och sidorna. Den skärs till och viks så att den går upp på stolparna och fortsätter över bottnen. Duken ska sticka upp 4-5 cm ovanför den övre brädan.

2

Snigelskyddet F pressas ner över fiber-duken E på ovansidan av brädorna. Vi har använt oss av en takfotsplåt som klippts till. Du kan också använda en aluminiumprofil avsedd för vattbrädor, fönsterbleck etc.

3

Snigelskyddet F klipps till vid stolparna för att sniglarna inte ska kunna smyga sig förbi den vägen. Det är lätt att klippa profilerna med en vanlig plåtsax eftersom de inte är mer än 1 mm tjocka.

4

De färdigklippta profilerna F sätts fast på kanten med farmarskruvar, som är självborrande och självgängande specialskruvar. Det gäller att inte dra för hårt, för i så fall kan skruven förlora fästet.

5

På toppen av varje stolpe A fästs en skruvögla och sedan drar vi en stålvajer igenom. Vajern används som stöd för ett nät som kan hålla fåglar borta från de hemmaodlade kryddväxterna.

6

Högbädden ställs upp och fylls sedan upp med den jord som passar bäst för det du ska odla. Tyngden kommer att hålla högbädden på plats så du behöver inte förankra den. Vi har här använt material som håller i många år och allt som odlas skyddas mot sniglar och fåglar.
Nätet läggs över vajern och håller fåglar borta från högbädden. Högre växter kan kräva högre stolpar.

Material

70 x 70 mm tryckimpregnerat trä
• 4 hörnstolpar (A) à 90 cm

25 x 150 mm kompositbrädor
• 6 långsidor (B) à 120 cm
• 6 kortsidor (C) à 80 cm
• 12 kapslar (D)

Dessutom
• Fiberduk (E), 1 meter bred, 4 m
• Snigelskydd (F) av aluminium (t.ex. takfotsplåt som klipps), 5 m
• 4 skruvöglor
• 4 mm plastöverdragen vajer, 4 m
• Rostfria stålskruvar, 5 x 50 mm
• Farmarskruvar, alu., 5 x 25 mm
• 4 bitar tjärpapp (G), 70 x 70 mm
• Fogmassa (t.ex. Tec 7)
• Utelasyr/färg till stolparna
• Fågelnät

Ritning

Så här bygger du högbädden

Vinkelrät kapning och endast få mått gör det enkelt att bygga högbädden och anpassa den efter dina behov.

Det behövs endast två längder på brädorna även om de fästs omlott i hörnen eftersom de förskjuts förbi stolpen för att passa med brädorna från den andra sidan. På så sätt stänger du igen hälften av kortändarna som inte är särskilt snygga. Då räcker det med endast 12 kapslar.

Om du vill bygga med två, tre eller fyra brädor i höjd bestämmer du själv. Stolparna görs så långa att växterna får plats under nätet Fiberduken hindrar ogräs från att tränga upp och håller jorden på plats. Aluprofilen stoppar effektivt alla sniglar.

logga in eller köp tillgång

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Snigelsäker högbädd – som håller!
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka