Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Högbädd med underhållsfria material - håller i 20 år!

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Är du trött på högbäddar som ruttnar efter bara några år? titta då här. Denna högbädd är byggd i starka, underhållsfria material. Den kostar lite mer än andra, men i gengäld har den en förväntad livslängd på minst 20 år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
7 000 kronor
Högbädd med stålstolpar

Vi bygger högbädden av tryckimpregnerat trä, betongsten, stålrör, fibercementbrädor och armeringsnät. Alla materialen förlänger högbäddens livslängd.

Intro

När du bygger en högbädd är det en bra idé att tänka över materialvalet, eftersom den ju fylls med jord som blir fuktigt. Ju bättre materialet tål fukt, desto längre håller högbädden.

Det används trästolpar till denna högbädd, men de står skyddade utan jordkontakt i fyrkantiga, galvaniserade stålrör. Mitt på rörens sidor sitter svetsade stålplattor fast, så att det finns något att fästa fibercementbrädorna i. De tål fukt bra. Mellan trästolparna fästs galvaniserat armeringsnät, så att det finns något för klätterväxterna att klättra i.

Vill du se fler typer av högbäddar? Här har vi samlat alla våra byggbeskrivningar till högbäddar.

Instruktion

Så byggs högbädden

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Plattorna tas bort i den del av plattbeläggningen där högbädden ska vara. 1

Plattorna tas bort i den del av plattbeläggningen där högbädden ska vara. Stålrören till stolparna skärs till och placeras i hörnen ovanpå det stampade grusunderlaget. Stålrören är ihåliga så att stolparna kan placeras ner i rören, och så att de står väl skyddade och inte kommer i direkt kontakt med jorden. Stolparna hyvlas till med en elhyvel för att kunna gå ner i stålrören.

Fibercementplanken monteras på stålrören i hörnen. Ca 10 cm breda plattor har svetsats fast mitt på stolparna så att det finns något att sätta fast fibercementplanken i. 2

Fibercementplanken monteras på stålrören i hörnen. Ca 10 cm breda plattor har svetsats fast mitt på stolparna så att det finns något att sätta fast fibercementplanken i. Hål har förborrats i planken så att det är lätt att skruva fast dem med vagnsbultar med platta huvuden. Betongstenen skärs till med en vinkelslip med diamantklinga, så att den passar i plattbeläggningen mellan de två hörnstolparna. Några av stenarna skärs också till så att de kan användas som avslutning överst på de korta stolparna.

Fibercementplanken målas invändigt med färg för mursocklar för att få extra skydd mot den fuktiga jorden. Några av sektionerna är uppdelade med fibercement från topp till botten så att de kan användas för olika typer av jord. Andra sektioner har endast fibercementplank i den övre delen. 3

Fibercementplanken målas invändigt med färg för mursocklar för att få extra skydd mot den fuktiga jorden. Några av sektionerna är uppdelade med fibercement från topp till botten så att de kan användas för olika typer av jord. Andra sektioner har endast fibercementplank i den övre delen.

Armeringsnätet skärs till så att det passar mellan de höga stolparna. Hål har borrats i stolparna så att sidorna på armeringsnätet kan fästas i hålen. Nederst sitter armeringsnätet fast mellan de två fibercementplanken som skiljer högbäddens sektioner åt. 4

Armeringsnätet skärs till så att det passar mellan de höga stolparna. Hål har borrats i stolparna så att sidorna på armeringsnätet kan fästas i hålen. Nederst sitter armeringsnätet fast mellan de två fibercementplanken som skiljer högbäddens sektioner åt.

Fyll på med jord i bäddarna. Det är lämpligt att använda de uppdelade sektionerna till olika plantor som trivs i olika typer av jord. Här har detta gjorts så att det t.ex. finns jord till rosor och surjordsväxter. 5

Fyll på med jord i bäddarna. Det är lämpligt att använda de uppdelade sektionerna till olika plantor som trivs i olika typer av jord. Här har detta gjorts så att det t.ex. finns jord till rosor och surjordsväxter.

Material

 • Tryckimpregnerade stolpar, 100 x 100 mm
 • Fyrkantiga stålrör, 100 x 100 mm (köps hos smed och galvaniseras efter att stålplattorna har svetsats på)
 • Fibercement, 10 x 190 x 3600 mm
 • Betongsten, 100 x 100 mm
 • Armeringsnät, galvaniserat
 • Vagnsbultar + muttrar

SPECIALVERKTYG:

 • Elhyvel
 • CO2 -svets
 • Vinkelslip

TIDSFÖRBRUKNING

 • Ca 3-4 dagar

PRIS:

 • Ca 7 000 kr för denna högbädd.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Högbädd med underhållsfria material - håller i 20 år!
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka