Så här bekämpar du fläckig vinbergssnäcka

Den fläckiga vinbergssnäckan kan bli en obehaglig bekantskap för många trädgårdsägare. Trädgården är ett riktigt paradis för snigeln, som äter i stort sett alla levande växter och blommor. Läs här hur du känner igen och bekämpar den fläckiga vinbergssnäckan i trädgården.

Fläckig vinbergssnäcka i trädgården

Har din trädgård invaderats av den fläckiga vinbergssnäckan? Läs här hur du bekämpar snigeln.

Även om den fläckiga vinbergssnäckan ännu inte är så vanlig i landets trädgårdar har de pågående klimatförändringarna gett snigeln så gynnsamma växtförhållanden att den riskerar att bli en allt vanligare syn i våra trädgårdar.

Den fläckiga vinbergssnäckan är inte en invasiv art, men det är ändå rekommenderat att du gör dig av med den.

Innan du trampar på alla sniglar i din trädgård i ett försök att bli av med den fläckiga vinbergssnäckan bör du kontrollera att det inte är den vanliga vinbergssnäckan, Helix pomatia, som har bosatt sig bland dina växter. De två sniglarna liknar varandra.

I den här artikeln kan du läsa om hur du känner igen och bekämpar den fläckiga vinbergssnäckan.

Vad är en fläckig vinbergssnäcka?

Den fläckiga vinbergssnäckan är en liten snigel som egentligen härstammar från varmare klimat runt Medelhavet.

De första observationerna av snigeln gjordes redan på 1800-talet. Idag ger ett varmare och fuktigare klimat snigeln mer gynnsamma förutsättningar.

I Frankrike, Spanien och Portugal äts snigeln med stor förtjusning precis som den vanliga vinbergssnäckan.

Hur ser den fläckiga vinbergssnäckan ut?

Hur ser den fläckiga vinbergssnäckan ut?

Den fläckiga vinbergssnäckan är brunaktig och har spiralformat skal med mörka och ljusa tvärränder.

Den fläckiga vinbergssnäckan kallas på engelska för ”Brown Garden Snail”. Brunt är också en av de färger som snigelns skal kan anta. Den fläckiga vinbergssnäckans skal finns dock i ett brett spektrum av färger från gult till brunt.

Vanligtvis har de spiralformade snigelskalen omväxlande mörka och ljusa tvärränder. En vuxen individs skal mäter mellan 2 1/2 och 4 centimeter i diameter. Kroppen är slemmig och mjuk och har en färg som varierar från grått till brunt.

Bekämpning av fläckig vinbergssnäcka

Snigeln trivs särskilt bra i områden med låga och öppna byggnader och mycket fukt.

Det som är bra med bekämpning av fläckig vinbergssnäcka är att individerna är lätta att hitta och lätta att utrota. Du kan använda exakt samma metoder som när du bekämpar mördarsniglar.

Det innebär att snigelgift, klippning och att hälla kokande vatten på dem alla är effektiva metoder. Det enklaste sättet att avliva dem är att trampa på dem så dör de direkt.

Läs om fler skadedjur i växter här.

Fläckig vinbergssnäcka vs. vanlig vinbergssnäcka

Den fläckiga och den vanliga och vinbergssnäckan kan likna varandra, men de två snäckorna har tydliga skillnader i storlek, skalmönster och födopreferenser som gör det möjligt att skilja dem åt.

Den fläckiga vinbergssnäckan är mindre än den vanliga vinbergssnäckan, som kan mäta 4-5 cm i diameter. Vinbergssnäckan har ett ljusare och mer enhetligt skal, ofta beige till ljusbrunt med svaga ränder. Skalet är högre och mer kupolformat.

Medan den fläckiga vinbergssnäckan trivs i fuktiga miljöer som trädgårdar, parker och skogar, föredrar den vanliga vinbergssnäckan kalkrika områden som skogar och trädgårdar med fuktig, kalkhaltig jord.

Den vanliga vinbergssnäckan äter främst döda växter, vissna blad och alger och är därför mindre skadlig för levande växter än den fläckiga vinbergssnäckan.

Den vanliga vinbergssnäckan är hemmahörande i Centraleuropa - och även känd som en delikatess.

Kan man äta fläckig vinbergssnäcka?

Tillagad fläckig vinbergssnäcka

Fläckig vinbergssnäcka stekt i rikligt med smör anses vara en delikatess i många länder.

De fläckiga vinbergssnäckorna kan bli en plåga för allt fler trädgårdsägare, men de kan faktiskt förvandlas till en riktigt god aptitretare. Om de behandlas på rätt sätt innan de tillagas, vill säga.

Det finns många olika recept på smörstekta fläckiga vinbergssnäckor, även kända som ”escargots”, den franska kulinariska termen för ätbara sniglar.

Kärnan i recepten är dock oftast densamma: efter en kort kokning placeras sniglarna i ugnen och garneras med en smörblandning, där de klassiska ingredienserna är vitlök, schalottenlök, persilja, salt och peppar samt rikligt med smör.

Undvik fläckiga vinbergssnäckor i trädgården

I byggbeskrivningarna nedan kan du se hur du kan förhindra att fläckiga vinbergssnäckor invaderar dina rabatter och grönsaksland.