Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det är säkert många som känner igen problemet med vattendropp från taket i carporten, vedboden eller över terrassen. Men det är ytterst få som vet varför det droppar vatten på bilen eller de sköna dynorna på utemöblerna. Ofta tror vi att det är hål i taket, men det är det inte.

Vi kan i stället jämföra med imman på insidan av ett fönster på hösten och vintern. Den varma rumsluften kyls ner när den träffar den kalla rutan och fukten i luften kondenserar på glaset. Så är det också under taket. När den ljumma luften stiger uppåt och träffar undersidan av taket, kyls den ner. Det beror på att undersidan av taket kyls ner snabbare än luften runt omkring.

Du kan slippa problemet genom att hindra taket från att kylas ner. Det gör du genom att lägga taket i två skikt. Då kommer stillastående luft mellan skikten att förhindra kondensbildning. I stället för att köpa dyra kanaltakskivor i två eller flera skikt, kan du spara det mesta av pengarna och skapa samma effekt med en klar presenning och standardtakskivor.