Termotaket håller torrt

Du behöver inte finna dig i att det droppar från taket över din terrass eller från taket på vedboden. För endast cirka 20 kr per kvadratmeter kan du lösa problemet på ett smart och effektivt sätt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
320 kr/m2

Intro

Det är säkert många som känner igen problemet med vattendropp från taket i carporten, vedboden eller över terrassen. Men det är ytterst få som vet varför det droppar vatten på bilen eller de sköna dynorna på utemöblerna. Ofta tror vi att det är hål i taket, men det är det inte.

Vi kan i stället jämföra med imman på insidan av ett fönster på hösten och vintern. Den varma rumsluften kyls ner när den träffar den kalla rutan och fukten i luften kondenserar på glaset. Så är det också under taket. När den ljumma luften stiger uppåt och träffar undersidan av taket, kyls den ner. Det beror på att undersidan av taket kyls ner snabbare än luften runt omkring.

Du kan slippa problemet genom att hindra taket från att kylas ner. Det gör du genom att lägga taket i två skikt. Då kommer stillastående luft mellan skikten att förhindra kondensbildning. I stället för att köpa dyra kanaltakskivor i två eller flera skikt, kan du spara det mesta av pengarna och skapa samma effekt med en klar presenning och standardtakskivor

Det är naturligtvis bäst att bygga med två skikt redan från början, men det går att göra det efteråt. Du ska då ta bort de gamla takskivorna, se över takkonstruktionen, ev. justera den lite och sedan spänna ut presenningen. Se här hur det går till.

  • Håller kvar värmen
  • Förhindrar kondensdropp
  • Smart lösning till lågt pris

Instruktion

01
Det undre delen av termotaket 6 Steg

För att kunna sträcka den mjuka presenningen ordentligt över de fyra sidorna på taket, är det nödvändigt att först justera den gamla takkonstruktionen över terrassen. Där ligger reglar (C) tvärs över sparrar (A).

På två av sidorna sticker regeländarna ut och där går det inte att sträcka presenningen utan att skada den. Därför kompletterar vi med stödlister (L) mellan reglarna.

1

Skruva fast stödlisterna (L) på de yttre sparrarna (A) mellan reglarna. Här har vi fasat av kanterna på stödlisterna. Det viktigaste är att listerna är lika tjocka som reglarna.

2

Vik ut presenningen (D) öven en del av taket. Sträck den så att kanten på den hamnar precis under stödlisterna och fäst den med klammer i sparren.

3

Veckla ut presenningen över hela taket, och fäst den hela vägen runt med klammer när du har sträckt den ordentligt. Skär bort överflödig presenning.

4

Vid takfoten fäster du en regel (C) med skruvar utanpå den sista regeln i taket så att presenningen kläms fast. Klammer kan inte hålla presenningen i längden.

5

Spika fast toppclips (E) på reglarna. Det är på dem som takskivorna ska tryckas fast. Den första raden fästs mitt på regeln, 21 cm från kanten, och clipsen ska sitta spikrakt efter varandra.

6

Följande rader toppclips slås fast. Placeringen av dem styrs av den mall, som hör till takskivorna (här Icopal Fastlock). Kolla att de sitter på rad - både på samma regel och från regel till regel.

02
Den övre delen av termotaket 7 Steg

Det översta skiktet i termo-taket försluts längs alla sidor, dels för att vi ska kunna skapa en termoeffekt, dels för att det inte ska samlas smuts mellan de två skikten.

Innan vi trycker fast de smala skivorna, Fastlock Uni, på toppclipsen har vi lagt en formgjuten profil - ett läkt-band - upptill och nertill.

Vi har redan klämt fast presenningen med en list vid takfoten. Nu försluter vi sidorna med takfotsbrädor.

1

Läktbandet (F) av formgjuten skumplast läggs på plats längst upp och längst ner. När skivan klickas på plats passar den perfekt i läktbandet, så att det blir tätt mellan presenning och takskivor.

2

Takskivorna (B) läggs på plats. Den lilla kanten med spåret klickas fast på clipsen medan den andra sidan trycks ner på föregående skiva.

VIKTIGT! Du får inte gå eller stödja dig på skivorna.

3

Vi tätar även mot villataket, och även nu med ett formgjutet band av skumplast. Bandet till undersidan kallas läktband. Det till ovansidan heter fogband.

4

Längs sidorna fästs taket med sidobeslag (G). Skivan pressas ner längs kanten medan beslagen fästs på listen med spikar.

5

Sidorna täcks med takfotsbrädor. Vi fäster först ett par avståndslister (H) på sparren och fäster sedan den undre takfotsbrädan (J1). Därefter skruvar vi fast den övre brädan (J2).

6

Takfotsbrädans ovansida skyddas av en profil (K) av aluminium, som leder bort vatten från träet. Intäckningsprofilerna läggs omlott och fästs med aluminiumspikar.

7

Du ska stå tätt intill taket och ha bra syn för att kunna se den klara presenningen. Annars ser taket ut som andra tak.

Material

  • Takskivor, här Fastlock Uni opalvita (B)
  • En regel (C) att klämma fast presenningen med
  • Klar, armerad presenning/undertak (D)
  • Toppclips (E) och sidobeslag (G) till taket
  • Läktband (F) för tätning
  • Avståndslister (H)
  • Ev. vindskivor och takfotsbrädor (J1, J2)
  • Intäckningsprofiler (K) och alu-spikar
  • 22 mm stödlister (L) och skruvar
  • Skruvar, t.ex. 4 x 45 mm helst rostfria eller 55 x 2,5 mm galvaniserade spikar
  • Skruvar, 5 x 80 mm, helst rostfria
  • Häftklammer

Tidsförbrukning

Cirka en arbetsdag för ett tak på 10-15 kvadratmeter.

Pris

Fastlock Uni: drygt 300 kr per kvadratmeter.
Klar, armerad presenning: cirka 20 kr per kvadratmeter.

Svårighetsgrad

Var noga med att sträcka presenningen ordentligt. Resten av arbetet är enkelt.

Ritning

2-skikts tak

Den bärande konstruktionen under vårt tak är av standardtyp. Vi kompletterar med ett par reglar för att hålla presenningen sträckt.

Vi har redan ett tak över terrassen, och det har en klassisk konstruktion:

Sparrarna (A) vilar på en bärlina monterad på fasaden. Vid takfoten vilar sparrarna på en regel som bärs av två stolpar.

Reglarna (C) skruvas fast på var 60:e cm och på dessa fästs sedan taket.

Stödlisterna (L) fästs på de två yttre sparrarna, så att vi kan sträcka presenningen utan att den gnager på reglarna.

2-skikts tak

Takskivorna fästs utan skruvar

De smala takskivorna i Fastlock Uni-systemet trycks fast på toppclips, som du först har monterat på reglarna. Tack vare denna lösning slipper du skruva eller spika i skivorna.

Varje skiva är lite välvd. Längs ena långsidan finns ett smalt spår, på den andra sidan ett bredare spår. Det är det smala spåret som ska tryckas ner över toppclipsen. Det breda spåret trycks ner över det smala spåret.

Takskivorna fästs utan skruvar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Undertak