Intro
Instruktion
01
Klart för rännor
8
Steg
Henning börjar med att lägga en rad underlagsskivor nederst vid takfoten. Här skall rännkrokarna till hängrännan fästas. Resten av taket låter han vara så länge som möjligt på grund av vädret.
Hängrännorna skall ha ett fall på minst 2 mm per löpmeter. Om stupröret som på detta hus sitter ungefär på mitten måste man räkna lite. Här skall fallet vara 23 mm från ena sidan av huset och 28 mm från andra sidan till stupröret.
Rännkrokarna fräses ner i skivorna så att de hamnar på skivornas nivå.
När krokarna är böjda och på plats monterar Henning takfotsbeslag.
Först monteras den nedersta raden skivor. De har spont och not så att de kan skjutas ihop och därefter skruvas fast i takstolarna.
Med en handöverfräs gör Henning spår för rännkrokarna. De skall sitta på samma nivå som skivans ovansida, så att den efterföljande takpappen kommer att ligga helt plant.
Hängrännan skall ha ett fall på 2 mm per löpmeter. Efter att ha mätt upp från båda sidorna av huset till stupröret på mitten ritar Henning upp fallet på alla rännkrokarna.
Rännkrokarna böjs med ett specialverktyg vid strecken. Verktyget har hyrts där hängrännorna köptes och det är inte svårt att använda när man lärt sig knepet.
Rännkrokarna fästs med skruvar med försänkt skalle så att de inte sticker upp i det täckmaterial som senare skall läggas på.
02
Förberedelser
3
Steg
De gamla takstolarna förbereds för skivorna i underlagstaket. Spiken dras ut med spikutdragare och resterna av de gamla pannorna tas bort.
Den gamla läkten skall också bort. Takskivorna är så styva att de kan monteras direkt på takstolarna.
03
På med skivorna
4
Steg
Underlagstaket av skivor håller lika länge som tegeltaket, och när det är rätt konstruerat - som hos Henning och Lise - tillåter det ventilation mellan underlagstak och takpannor så att läkten inte ruttnar.
Skivorna är av vattenfast plywood och så styva att det inte finns behov av ytterligare avstyvning.
Eftersom skivorna har spont och not skall de läggas i förband så att man inte får långa lodräta fogar. Sponten gör att fogarna blir helt täta.
Det krävs två man för att baxa de tunga skivorna på plats och de läggs nerifrån och uppåt.
Takskivorna läggs i förband. De läggs alltså förskjutna i förhållande till varandra. Det krävs två man för att få de tunga skivorna på plats.
Spont och not på skivorna gör att fogarna blir helt täta. Man måste dock se till att vända skivorna rätt innan man släpar upp dem på taket.
Skivorna skruvas fast med skruvar med försänkt skalle så att inte den takpapp som skall klistras ovanpå blir skadad.
04
Takpapp
6
Steg
Det fasta underlaget skall kläs med takpapp och helst så snart som möjligt, så att Henning och Lise slipper besväret med att lägga ut presenningar.
Henning hade beställt takpapp med klisterkant, så att han bara skulle kunna dra bort en plastremsa och trycka ihop våderna. Olyckligtvis var klistret av en typ som måste värmas för att fästa, så Henning måste i all hast skaffa en gasolvärmare.
Även här är det en fördel att vara två om arbetet. Henning får bland annat hjälp av svärsonen Peter.
Den första våden takpapp rullas ut och rättas till så att den hamnar där den skall. Nederkanten klistras fast på takfotsbeslaget.
Henning låter våderna överlappa ordentligt lodrätt och ser förstås till att förskjuta skarvarna på de våder som läggs ovanför.
Henning värmer de 10 cm breda klisterkanterna som skall täta skarvarna mellan våderna. Klistret täcker samtidigt de hål som häftklamrarna gjort i takpappen.
Peter spikar tryckimpregnerade ströläkt lodrätt på taket innan bärläkten monteras. Den skapar en luftspalt mellan bärläkt och underlagstak så att det blir ventilation mellan taken.
Tidsförbrukning
3 dagar för skivor
3 dagar för takfot med rännkrokar och takfotsbeslag
3 dagar för papp, ströläkt och bärläkt
Pris
C:a 30 000 kr för 148 m2
Svårighetsgrad
Om takstolarna är på plats är det inte svårt. Kräver dock stor noggrannhet.