Välj rätt plåtskivor

Plåtskivor är lätta att arbeta med och ett billigt och populärt val till både tak och fasad. Här får du en översikt över vilka typer du kan välja mellan.

Det går snabbt och lätt att arbeta med plåtskivor, som därför är ett billigt och populärt val till både tak och fasader. Ytan har behandlats med både pulver och lack för att hålla länge.

Här är en enkel översikt över vad du kan välja mellan.

Vad används plåten till?

TILL HUSETS TAK
Det är rätt vanligt att lägga ett nytt plåttak ovanpå ettt gammalt tak, som då blir underlagstak. Det är en enkel och billig lösning när taket behöver läggas om.

TILL UTHUS OCH CARPORTAR
Plåt är en billig och enkel lösning som tak ovanpå vedboden, redskapsskjulet eller carporten. Då har det ingen betydelse att det bildas kondens under plåten.

TILL VÄGGAR PÅ EKONOMIHUS
Korrugerad plåt har använts som fasadbeklädnad på ekonomihus (garage, lador, stall etc) i många år. I dag är sortimentet ganska stort.

SOM UNDERLAGSTAK
Som något ganska nytt kan du numera köpa plåt som används för underlagstak (Til-Tak). Plåten kan t.ex. monteras under altantak, höga terrasser etc för att samla upp vatten och leda bort det.

Hur används plåtskivor på taket?

Plåtskivorna läggs alltid med viss överlappning och vid montering får de inte kapas med vinkelslip eftersom den fördärvar ytbeläggningen.

Använd i stället bågfil, cirkelsåg eller plåtsax när du kapar en skiva. Använder du elverktyg så tänk på att köra på låga varvtal.

Nästan alla plåtskivor fästs med farmarskruvar.

Skivorna dras fast med självgängande skruvar med huvud, bricka och packning – så kallade farmarskruvar. Skruvarna ska alltid placeras där skivan stöttas av en läkt. Det brukar gå åt 6–10 skruvar per kvadratmeter.

Men en del skivor ska fästas med specialspikar.

En del takpanneplåt monteras däremot helt annorlunda. Decrapannor fästs inte med skruv utan med specialspikar och de ska slås in genom kanten på skivan.

Varianter av plåtskivor

TP-SKIVOR
Korrugerade skivor med trapetsform används ofta som tak på garage, uthus och enkla byggnader. Höjden på profilerna kan vara mellan 2 och 10 cm. Ju högre profilen är, desto robustare är formen.

SINUSSKIVOR
Korrugerade skivor med sinusmönster kan användas både på tak och fasader. Våghöjder: 2–10 cm. Det ser snyggast ut om du väljer liten våghöjd och många profiler per meter på mindre byggnader.

PANNPLÅT
Det finns knappast något mer svenskt än takplåt och i dag kan den köpas som pannplåt, som den händige lägger själv och mindre erfarna tar hantverkarhjälp. Finns även i aluminium.

SLÄT TAKPANNEPLÅT
Takpanneplåt finns i flera varianter och framför allt flera färger. Ytan kan vara allt från matt till högglans. Det kan vara stor skillnad mellan priserna beroende på val av ytbehandling.

STRÄV TAKPANNEPLÅT
På den sträva takpanneplåten är ytan full av små mineralkorn som bakats in i ytbehandlingen. Den dämpar ljudet när det regnar kraftigt. Trots lackering ser ytan både matt och sträv ut.

KOPPAR OCH ANNAN PLÅT
Medan i stort sett all annan takplåt kan monteras av en händig hemmahantverkare är koppar ett arbete för yrkesfolk. Det beror främst på att monteringen kräver specialverktyg.

Plåtskivans dimensioner

De flesta plåtskivorna till tak och vägg har en täckande bredd på 100 cm, men längden varierar däremot en hel del.

Stora skivor:

  • Bredder: Mellan 100 och 120 cm
  • Längder: Kan måttbeställas i nästan vilken längd som helst upp till maximalt 10 meter
  • Tjocklekar: Finns i olika tjocklekar. Vanligast är 0,4 mm, 0,5 mm, 06 mm och 0,75 mm.

Takpanneplåt:

  • Oftast 117 cm bred
  • Längder: Några pannor motsvarar en enda takpanna (0,49 cm) men finns upp till 364 cm längd.
  • Tjocklekar: Oftast 0,5 mm

Läs mer om: Lätt beklädnad med plåtskivor

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Takplåt