Så fixar du hålet i takpappen

Det är irriterande om det droppar ner vatten i uthuset för att det är hål i taket. Men det är ännu värre om taket fuktas upp och måste bytas ut. Bli kvitt problemen och lappa hålet innan skadan blir stor. Ett hål i ett papptak lappas med takmassa och en bit glasfiber.

1. Gör rent runt skadan

Borsta först med en stålborste så att grov smuts släpper och borsta sedan rent med en mjukare borste. Det ska vara rent minst 15 cm åt alla håll runt skadan för att takmassan ska fästa ordentligt.

2. Stryk ut takmassa på papptaket

Stryk ut takmassa på papptaket i ett tjockt skikt. Det är viktigt att du först rör massan grundligt så att du inte bara lägger på en tunnflytande massa. Fördela massan (eller takkitt) med en bred pensel och sprid ut den lite mer än glasfiberlappens storlek.

Glasfiberbiten klipps med sax så att den blir lite mindre än det bestrukna området.

3. Lägg glasfiberväven i takmassan

när du har klippt till en lagom stor bit. Pressa ner den i massan och släta ut den ordentligt så att det inte bildas luftbubblor under den.

4. Tryck fast glasfiberväven med penseln

Släta ut den så noga du kan. Börja längs ena sidan och fortsätt över hela väven. Lägg på ytterligare på väven och lite runt den.

Strö sand eller skiffergranulat i takmassan som extra skydd.

5. Strö sand eller skiffergranulat över takmassan

Strö sand eller skiffergranulat över takmassan så att den täcks fullständigt. Välj en kulör som passar till resten av taket. Ett alternativ till lappning med glasfiber är att använda en bit takpapp. Den ska läggas i takmassa på samma sätt som glasfiberväven.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp