Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Installera en braskamin med hjälp av sotaren

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

I framför allt äldre hus kan man spara mycket pengar på värmeräkningen om man installerar en braskamin. Se här hur Lasse får sin kamin på plats med stor hjälp av sotaren.

Intro

Det lönar sig att vara vän med sotaren. För honom skall du snacka med innan du installerar en braskamin. Inte bara en gång utan flera. Dels är det klokt att be sotaren om råd när det gäller kaminens placering, dess kapacitet och krav på tilluft. Dels skall sotaren godkänna installationen genom en tryckprovning innan du tar fram tändstickor för att tända den första brasan.

Så länge kaminen placeras mot en vägg av material som inte kan brinna, exempelvis tegel, lättbetong och betong, kan den stå tätt intill väggen. Men håll ändå 5-10 cm avstånd så att du kan städa bakom kaminen. Avståndet till brännbart material som dörrfoder, vägguttag, träpanel och liknande skall vara minst 50 cm. Golvet under en sluten braskamin skall vara skyddat av ett material som inte kan brinna, exempelvis koppar, glas och klinker. Detta underlag skall vara minst 10 cm bredare än kaminen åt bägge sidor och det skall täcka minst 30 cm av golvet framför kaminen.

Goda råd var gratis

Installation av braskamin skall godkännas av sotarmästaren i distriktet, så Lasse avtalade ett möte med sotaren. Tanken var att sotaren skulle tipsa om var braskaminen bör (eller kan) placeras och helst ge goda råd om val av modell. Lasse visste nämligen att förre ägaren av huset hade en värmeräkning på nästan 30 000 kr per år, och Lasse räknade med att minska kostnaden radikalt genom att komplettera med värme från kaminen.

Placering

Det fanns två tänkbara placeringar av kaminen. Antingen i allrummet (A), som senare skulle slås ihop med köket genom att riva väggen till köket, eller i vardagsrummet (B). Värmespridningen från allrummet skulle inte bli lika effektiv som från vardagsrummet så Lasse beslöt att sätta braskaminen i vardagsrummet. Sotaren erbjöd sig faktiskt att göra hål för kaminröret eftersom han ändå hade åtagit sig arbetet med att isolera skorstenen invändigt. Bakom putsen hittade sotaren urtag från hela tre olika rökrör, så Lasse var inte den förste som ville placera en braskamin i just den hörnan.

Effektiv kamin

Lasse valde en kompakt braskamin eftersom rummet inte är så stort och det är inte långt till dörröppningen. För att spara plats valdes en modell som är stenklädd endast upptill även om det hade varit effektivare med en kamin med täljsten även på sidorna. Stenarna avger nämligen värmen långsamt och under lång tid.

Miljökrav

De flesta moderna braskaminer är rena och effektiva, men Lasse ville ha en modell som är svanenmärkt. För då får han en som uppfyller en hel del miljökrav. Och eftersom sådana har hög förbränningstemperatur släpper de också ut mindre CO2 än andra braskaminer.

FÖRE

EFTER Första brasan tänds. Det ryker en hel del, men bara ett par timmar innan färgen ”bränt fast”. Stäng dörrarna och öppna fönstren.

Instruktion

Förberedelse

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Det första vi gjorde var att ta bort både tapet och puts från väggarna i det hörn kaminen skulle stå. Tapeten räknas inte när man talar om brännbara material men Lasse ville ha en rustik vägg - och då passar det inte med tapet. Lasse hade hoppats på att tegelväggarna skulle vara röda men det visade sig att de var tråkigt grå och stenarna i skorstenen var gula. För att få en snygg yta filtades väggarna med tunnputs. Då kan man bara ana stenarna bakom putsen.

1

Knacka och hacka bort all gammal puts ända ner till teglet. Dammsug efteråt.

TIPS: Renskär längs kanterna med kniv så att du inte tar bort för mycket av tapeten.

2

Vattna väggen tre-fyra gånger under det närmaste dygnet innan du putsar. Lägg tidningspapper på golvet och pensla väggen med kalkborste som doppas i vatten.

3

Dra ut finputsen i ett tunt skikt med hjälp av en putsbräda som dras i sicksack nerifrån och uppåt.

4

Efter en stund, när putsen har satt sig, slätas ytan till med filtputsbräda som doppas ofta i vatten. Fortsätt på detta sätt tills tegelstenarnas form syns tydligt genom putsen.

Ett rör i skorstenen

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Sotaren och hans medhjälpare markerade för placeringen av rökröret. De satte först ihop braskaminen, och ställde den sedan på tjock kartong så att de kunde skjuta kaminen fram och tillbaka på golvet utan att repa det. När rätt placering hade hittats markerade de på skorstenen och borrade ett 10 mm hål in till rökkanalen. Med hjälp av speglar i inspektionsluckan kunde de sedan kontrollera om hålet hamnat centrerat i rökkanalen. Därefter knackade sotaren och Lasse upp ett hål i väggen några millimeter för lågt. Anledningen är att röret i kaminen kan kortas av men det kan inte förlängas. Alltså: hellre för lågt än för högt.

Muraren tog lite bruk i handen, stack in handen i hålet och jämnade till baksidan av hålet runt genomföringsröret. Bruket skulle nu torka ett par dagar.

1

Markera för genomföringsröret på väggen när du vet var det skall placeras.

2

Knacka bort puts och tegel längs kanten. Använd hammare och mejsel.

TIPS: Borra ev. först ett antal 10 mm hål tätt intill varandra hela vägen runt strecket.

3

Hålet jämnas till med lite bruk. Lägg bruk ovanpå genomföringsröret innan du skjuter in det i hålet. Jämna till kanterna med fingrarna och mura runt kanten inne i kanalen.

Montering

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Braskaminen med tillbehör levererades på en pall och kaminen måste flyttas försiktigt för att inte skada underlaget.

Den stålskiva som kaminen skall stå på plockades fram och lades på plats på golvet. Därefter lyftes den tunga kaminen upp på en tjock kartongskiva eftersom denna kan dras över stålet utan att repa metallen.

Nu återstod endast att skjuta braskaminen på plats och det måste göras med viss försiktighet så att den inte välter. Kaminen väger 127 kg och hade den varit klädd med täljsten även på sidorna hade vägt omkring 200 kg.

Alla rör är försedda med hål så att delarna kan skruvas ihop, men de sitter ordentligt fast i varandra samtidigt som både kamin och rör sitter lite i spänn mot skorstenen. Därför är det inte tvunget att skruva ihop rördelarna.

1

Täljstensskivan läggs på plats ovanpå braskaminen och rökröret kan monteras när du har tätat fästet med isoleringsband.

2

Montera krage och packning på röret som skall in i genomföringsröret. Sätt rökröret på plats och tryck in kragen i hålet i väggen.

TIPS: Det är nu som du skall se till att skydda golvet med t.ex. en plåt eller liknande.

3

Braskaminen lirkas på plats och eftersom den står på en tjock kartongskiva så är det ingen risk att golvet repas. Var rädd om tårna för en braskamin är tung. Denna väger ”bara” 127 kg och räknas därför inte som tung.

Material

  • Braskamin
  • Färdigblandat cementbruk
  • Genomföringsrör, rökrör, krage
  • Packningar

VERKTYG:

  • Kofot, mejsel, hobbykniv, hammare
  • 10 mm stenborr och borrmaskin
  • Murarhink
  • Putsbräda, filtputsbräda, murslev

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka