Pappersull är lämpligt till obebodda vindar eller som isolering i hålmurar.

Pappersull är lämpligt till obebodda vindar eller som isolering i hålmurar.

Problem:

Jag ska isolera min vind och funderar på om jag ska använda pappersull istället för mineralull?

Lösning:

Du kan använda bägge delar, och både pappersull och mineralull har sina för- och nackdelar. Båda isolerar ungefär lika bra.

Mineralullen är den de flesta känner till som stenull eller glasull, och den är lätt att få tag på och lätt att lägga. De flesta produkter kräver mask och handskar då de kliar något fruktansvärt, men det finns “klifria” alternativ.

Pappersull kan vara svårare att skaffa för icke professionella. Och då det består av granulat är det mest lämpat i en öppen, outnyttjad vind. Det är väldigt lätt att lägga (blåsa ut), om du hyr utrustning.

Den största skillnaden på pappers- och mineralull är att du med ett tjockt lager mineralull (över 200 mm) behöver en tät ångspärr. Med pappersull är det i de allra flesta fall inte någon nödvändighet.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så sänker du värmekostnaden!

Är isoleringen på vinden förstörd, har du en köldbrygga under fönstret, eller läcker värmen ut under huvuddörren? Med en infraröd termometer kan du snabbt och lätt mäta temperaturskillnader i huset, och se var du behöver isolera för att sänka värmekostnaden.

Se var värmen läcker ut med en infraröd termometer

Det första steget mot en lägre värmeräkning är att veta var du måste isolera. Här har du användning av en infraröd termometer. Du pekar med laserpunkten på den yta du vill mäta, och sekunden efter kan du läsa av temperaturen på skärmen.

Just nu får du en infraröd termometer tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 49,50 kronor + 39,50 kronor i porto och exp. avg. Du sparar 597 kronor.

Ja tack: Jag vill se erbjudandet och läsa mer om den infraröda termometern!

Här kan du se en video av hur den infraröda termometern fungerar: