LÄS OCKSÅ:

LÄS OCKSÅ:

Allt om isolering

1. PÅSTÅENDE: En villa kan inte bli för tät

NEJ, en villa kan faktiskt inte bli för tät, men det ska naturligtvis hela tiden ledas in frisk luft till bostaden och det bör klaras med hjälp av vädring och ventilation.

Det ideala är att bostaden ventileras via ett centralt ventilationssystem eftersom man då kan kontrollera hur mycket man vädrar. Systemet ska också kunna använda den uppvärmda luften för att värma den nya, friska luften med en värmeväxlare.

Husets yttre, det vill säga tak, väggar och fönster, ska vara så täta som möjligt. Då får du ett bättre inomhusklimat, slipper kyla, fukt, mögel och dålig lukt. Det innebär också att materialen håller längre.

Ladda ned hela artikeln och lär dig sanningen bakom elva påståenden om isolering av hus.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera
Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: