Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför MÅSTE din ångspärr vara tät

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Fukt, röta och drag är bara några av konsekvenserna om din ångspärr inte håller fullständigt tätt.

Ångspärren ska garantera att den fuktiga inneluften inte tar sig ut i isoleringen. Därför måste den vara helt tät.

Vad är en ångspärr?

En ångspärr är en plastduk som ska sitta på insidan av din isolering, det vill säga på isoleringens varma sida. Ångspärren ska bestå helt och hållet av plast som tejpas i fogarna och limmas längs kanterna in mot väggarna. Plastfolien måste förbli tät, så du får inte göra hål i den när du till exempel ska sätta upp en hylla eller en lampa på väggen. Därför är det smart att lägga ångspärren en tredjedel in i isoleringen, det vill säga efter de första 200 mm isolering och sedan lägga de sista 100 mm utanpå. På så sätt kan du borra och skruva i väggen utan att perforera plastfolien. Ångspärren får inte läggas längre in än 1/3.

Vad är en ångspärr bra för?

En ångspärr ska garantera att den varma, fuktiga inneluften inte kan ta sig ut till isoleringen. Isoleringsmaterialet är nämligen kallare än inneluften (ju längre ut mot ytterväggen, desto kallare) och om varm luft möter kall omvandlas den till kondens – det vill säga vatten. Vatten i isoleringen innebär fukt i trä- och tegelväggar. Och det kan sluta med murket trä eller mögel.
Ångspärren hjälper också till att täta ditt hus, så att det inte kommer in kall luft utifrån.

LÄS MER: Guide til ångspärr

Hur vet jag om min ångspärr är tät?

Om du bor i ett hus som är byggt före 1960 så sitter det knappast en ångspärr i den ursprungliga konstruktionen. Men på 1960-talet kom ångspärren in i bilden. Men du kan lugnt räkna med att bara helt nya hus har en helt tät ångspärr, som kan leva upp till dagens täthetskrav. I nya hus kan ett test avslöja om huset är tätt. Testet måste göras av en kunnig yrkesman.
De allra flesta ångspärrar är alltså otäta.

I äldre hus kommer det inte att finnas en ångspärr och om du isolerar kan du välja att utelämna den eller lägga till den. Ångspärren bör som tumregel alltid ingå i bygget om isoleringstjockleken överskrider 200 mm. Då ligger daggpunkten – där kall och varm luft möts – nämligen inuti själva isoleringsmaterialet.

Kan jag göra en otät ångspärr tät?

Det bästa rådet för hus med otäta ångspärrar är att ta ett rum i taget. Om du ändå renoverar och isolerar, så ta bort den gamla ångspärren och sätt upp en ny. Du får aldrig ha två ångspärrar utanpå varandra, eftersom fukten kan stängas in mellan dem.

Det är inte realistiskt att täta en redan perforerad ångspärr, som sitter gömd mellan isolering och vägg- eller takbeklädnad.

Det är viktigt att du sätter dig in i gällande regler. Kraven på täthet utvidgas hela tiden.

LÄS OCKSÅ: MÅSTE en ångspärr alltid tejpas?

Kan inte mitt hus bli för tätt?

Om du ser till att leda in frisk luft och ut förorenad luft från din täta "plastpåse" så finns det inga problem med att bo i ett ångspärrstätt hus. Därför byggs alltid nya hus med ventilationssystem som leder in frisk luft och blåser ut använd luft ur huset. Men även om det utan ett så avancerat system kan du bo i ett tätt hus så länge du säkerställer en otäthet i form av friskluftventiler och mekanisk utsugning i kök och badrum. Se också till att luften obehindrat kan vandra runt i huset, till exempel genom att ha alla innerdörrar öppna när du inte är hemma. Och vädra i tio minuter om dagen.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du en inspektionskamera

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka