Därför SKA du använda byggfolietejp

Om du ska sätta upp ångspärr, använd ALLTID ångspärrstejp till skarvarna. Det är din garanti för ett bra resultat och - om olyckan skulle vara framme - viktig dokumentation gentemot försäkringsbolaget.

Därför SKA du använda byggfolietejp

Byggfolietejp är den enda tejpen du ska använda till ångspärrsfolie

“Jag har en massa gaffatejp - det fäster riktigt bra, så det fungerar väl också?”

Ja, kanske det. Men det är inte gjort för att tejpa ångspärr, och därför är det inte heller testat för det. Det finns helt enkelt en risk att tejpen lossnar från ångspärrsfolien, med allvarliga konsekvenser: Du riskerar att varm, fuktig inomhusluft tränger in i isoleringen, möter kyla och bildar fukt. Och då får du mögel och kanske röta i konstruktionen. Använd därför byggfolietejp!

Byggfolietejp ger garanti

En nästan lika viktig poäng är att OM tejpen lossnar och du som en konsekvens får skador på ditt hus, så kommer ditt försäkringsbolag att kräva att du följt tillverkarens anvisningar.

Tillverkaren av ångspärren är också den som gör byggfolietejpen, och de garanterar att om du använder deras ångspärrsfolie och deras ångspärrstejp tillsammans, så håller det. Men använder du en annan slags tejp, ja, då är det på egen risk. Och då kan du förmodligen vinka adjö till dina försäkringspengar.

LÄS MER: Guide til ångspärr

Byggfolietejpen ska användas på rätt sätt

Även om du använder rätt sorts byggfolietejp, måste du också använda det på rätt sätt. Följ tillverkarens anvisningar så att du använder byggfolietejpen rätt. Om du överlappar två bitar ångspärrsfolie för att tejpa ihop dem med ångspärrstejp till ett större stycke som kan täcka en hel vägg eller taket, så måste hoptejpningen göras mot fast underlag. Du får alltså inte tejpa ihop de två bitarna folie mot mjuk isolering. Det ska göras mot en regel, en takstol, en byggskiva eller annat fast underlag, så att du kan trycka ihop byggfolietejpen ordentligt.

Det finns flera sorters byggfolietejp

Den vanligaste förekommande byggfolietejpen är gjord för raka skarvar mellan bitar av ångspärrsfolie eller för att fästa folien mot väggar och golv. Men det finns också mer flexibla varianter, som är praktiska om du ska täta runt en genomförning. Det kan t ex vara att ångspärr ska sättas runt ett befintligt ventilationsrör. Även här bör byggfolietejpen vara av samma märke som folien.

Använd folielim på ångspärr

När du limmar fast ångspärren, använd folielim och inget annat.

Reglerna gäller också fästmassa

Det här med ångfolietejp är ju en sak, men om du ska fästa ångspärren vid en vägg, t ex för att du sätter ångspärr i taket och låter den gå en bit ner så att den överlappar väggens ångspärr, så kan det vara praktiskt att använda lim istället för tejp.

Även här ska du följa reglerna i tillverkarens anvisningar. I praktiken innebär det att du ska använda ett folielim. Det är testat för ändamålet.

"Jag har ett riktigt bra montagelim som jag använder till allt. Det är väldigt starkt, så det fungerar väl här också?"

Ja, kanske. Men det kan också vara så att det släpper taget om ångspärrsfolien efter några månader eller år. Och så riskerar du mögel och röta även här.

LÄS MER: Var ska jag lägga ångspärren?

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Isolering