Slät vägg med 3 material

Alla kan göra om ett rått, bubbligt och ojämnt underlag till en helt slät och fin vägg. Snabbt och lätt. Det enda som krävs är primer, gipsskivor och monteringslim. Se här hur du får släta väggar på rekordtid!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
500 kronor
Slät vägg

Limmet placeras där du annars skulle skruvat i gipsskivan. Därefter trycks skivorna på plats.

Intro

Även om du inte är en mästare på spackel och spackelspade kan du få en rå innervägg slät. Du byter helt enkelt ut spackel mot gipsskivor, och spackeln till en fogspruta laddad med monteringslim, och limmar direkt på väggen.

En uppgift som varken kräver samma handlag eller det extrema slit som det innebär att putsa väggen slät.

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om fogpistolen

Många fördelar med gips

Tänker du limma gipsskivor på betong eller andra kraftigt sugande underlag, måste du först prima underlaget. Skivorna limmas sedan sida vid sida. Fogarna spacklas och på kort tid förvandlas väggen till en jämn yta som är lätt att arbeta vidare med, oavsett om du vill tapetsera, väva eller måla.

Fördelarna med gipskivor är många: Du klarar lätt jobbet själv, skivorna garanterar att väggen bli jämn och så är arbetet gjort på en enda helg.

Vi visar dig steg för steg hur du limmar den nya gipsväggen utanpå den gamla. Gipsskivor är lätta att arbeta med, så här är vi ute efter ett enkelt projekt som alla kan utföra. Vi visar hur du:

  • förbereder underlaget
  • mäter upp och planerar placeringen av gipsskivorna
  • skär till gipsskivorna för att kunna sätta upp skivorna på väggen
  • ger väggen den sista behandlingen.

Instruktion

01
1. Förbered underlaget 2 Steg

Innan vi kan limma någonting på den porösa och dammiga ytan, som i detta fall är en rå innervägg av gamla betongblock, stryker vi den med primer.

Du kan använda alla sorters akrylprimer. Det viktiga är att ytan mättas och att dammet binds, så att monteringslimmet senare får fäste på väggen.

1

Börja med att skrapa eller slipa ytan för att få bort ojämnheter som sten och murbruk. Använd en grov slipbräda eller till exempel en bra, styv spackel.

2

Ge hela väggen en eller två vändor med primer. Använd en roller eller en stor pensel. Snåla inte med primern. Väggen ska vara så mättad att den inte dammar när du rör den. Primern ska torka i 2-4 timmar.

02
2. Mät och bestäm placering 2 Steg

Medan primern torkar kan du använda tiden effektivt till att mäta väggen och planera var skivorna ska placeras.

Vi använder gipsskivor med en bredd på 90 cm, då dessa passar bäst till vår relativt korta vägg. Planera att börja med en skiva mitt på väggen, och arbeta dig ut mot båda sidor. Vänta med att mäta och skära till det yttre skivorna.

1

Mät hur högt det är från golv till tak, och skriv upp måttet. Standardlängden på gipsskivor är 240 cm, vilket bör räcka till väggarna i de flesta hem.

2

Markera var varje enskild skiva ska placeras. Välj den lösning som ger de bredaste bitarna ytterst på båda sidor. Observera att de yttersta skivornas fals på 5 cm skärs av.

03
3. Den första skivan skärs till 4 Steg

Förberedelserna är gjorda, primern har torkat och nu gäller det att skära till den första hela gipsskivan på höjden, så att den kan limmas upp på mitten av väggen. Avvakta med att skära till de övriga gipsskivorna.

Att arbeta i gips smutsar ner en del, och det krävs gott om plats när skivorna ska läggas ner på bockarna. Därför har vi valt att hålla till utomhus.

1

Börja alltid med att skära till skivorna på höjden. Ta det totala höjdmåttet och dra av 1-2 cm. Det nya måttet överförs till skivan.

2

Skär igenom det översta papplagret med en mattkniv, tvärs över skivan. Använd gipslinjal eller vattenpass som motlägg.

3

Dra snittet ut över kanten på bocken, och knäck skivan. Skär nu igenom det undre lagret av papper från baksidan med en mattkniv. Håll tag i gipsbiten, så den inte faller ner och drar av papper från skivan.

4

Justera kanten med en gipshyvel eller din mattkniv. Var försiktig så att pappen inte lossnar från skivan när du drar med hyveln.

04
4. Limma upp skivorna på väggen 6 Steg

Börja med att limma fast den första skivan ungefär mitt på väggen.

Anledningen till att vi börjar i mitten på väggen är att det senare blir lättare att mäta ut och skära till de kringliggande gipsskivorna helt exakt.

För bästa resultat skär, limmar och monterar vi endast en skiva åt gången.

1

Klicka ut limmet, där gipsskruvarna annars skulle suttit, med 15 cm mellanrum längs kanterna och 20-30 cm in på skivan. Klickarna ska vara 2-3 cm i diameter och ungefär detsamma i höjd.

2

Första skivan sätts på plats mitt på väggen och trycks fast in mot väggen, och upp mot taket. Rätta in kanten, så den är i linje med det lodräta streck du gjorde tidigare.

3

“Massera” gipsskivan, så limklickarna på bakstycket trycks ut och får fäste i väggen. Håll ett jämnt tryck över hela skivans yta.

4

Lägg ett par klossar eller kilar under skivan, så den inte glider ner under tiden den torkar. Nu ska du skära, limma och montera resten av de hela gipsskivorna.

5

Mät upp för den första yttersta skivan, när samtliga hela skivor monterats. För att få skivan rak ska du mäta på tre ställen på väggen: toppen, mitten och botten.

6

När du har sett att skivan sitter rätt, limmar och monterar du den på samma sätt som du gjorde med de hela skivorna.

05
5. Gör den sista behandlingen 2 Steg

När limmet har satt sig efter ett dygn kan kilar, klossar och skruvar tas bort. Nu behöver du bara spackla fogar, övergångar och ev. småskador.

Det är viktigt att du armerar fogarna. Här väljer vi att använda pappersremsor i stället för självhäftande remsor med nät (förstärkningstejp).

Pappersremsorna är lite svårare att arbeta med, men de gör fogarna starkare och förhindrar i högre grad att skivorna rör sig.

1

Dra ett tunt lager spackel i skarven mellan två skivor. Tryck, med hjälp av en spackel, fast en bit pappremsa i spackelmassan. Täck remsan med ett nytt lager spackelmassa, och dra av med ett lätt tryck.

2

Spackla övergången i hörn och vid tak med akrylfogmassa. Ge ev. fogarna en sista spackling. När allt torkat är du redo att slipa och ge din nya släta vägg sin sista finish med väv, tapet eller färg.

Material

  • Akrylprimer
  • Gipsskivor, 90 x 240 cm
  • Monteringslim
  • Pappremsor
  • Medium spackelmassa
  • Akrylfogmassa

Specialverktyg

  • Långt vattenpass
  • Plastkilar

Tidsförbrukning

1 helg.

Pris

ca 500 kr. (ca. 4,5 m²).

Svårighetsgrad

Gipsskivor är lätta att arbeta med, så här har vi ett enkelt projekt som alla klarar att genomföra.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg