Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Bröstpanelen i ett rum hade förr flera funktioner. Dels gav den stil åt rummet, dels hindrade den drag genom väggen och utgjorde därför också en sorts isolering. I dag sätter vi upp panel för att skapa stämning och det finns en hel del att välja bland.

Trots namnet bröstpanel är det sällan vi monterar den i brösthöjd, och det kan också vara orsaken till att de flesta tillverkarna i dag kallar produkten väggpanel eller kort och gott panel. Eftersom det finns ett tämligen stort utbud väggpaneler har du chans att sätta personlig prägel på stilen och rummet.

Det kan du t.ex. göra genom att välja en bred bröstlist, så att den även kan fungera som hylla. Du kan välja en låg panel eller en som går nästan till tak. Det bestämmer du själv liksom du kan måla den i vilken kulör du vill.

Det enklaste är att välja en färdig väggpanel av mdf. Den levereras färdigmålad och med fräst spår som ser ut som t.ex. pärlspont. Priset för väggpanel varierar en hel del beroende på vilken typ du väljer, men räkna med 200–400 kr/meter vägg.