Intro
Instruktion
01
Planering
2
Steg
Innan du sätter dig i bilen för att köra till byggvaruhuset och handla väggpaneler bör du ha planerat arbetet. Till att börja med ska du ha bestämt hur hög panelen ska vara. Det ser snyggast ut om den håller ovankant med t.ex. underskåpen i köket, den undre delen av en spegeldörr, fönsterbänkens nivå eller liknande. Då blir resultatet mest harmoniskt.
Du ska också ha mätt hur brett stycke på väggarna som ska kläs med panel. Och innan monteringen ska du mäta en gång till, för att se om du måste såga till någon del för att panelen ska passa i bredd där den ska sitta.
Bestäm först hur hög väggpanelen ska vara. Utgå från exempelvis höjden på underskåpen om du ska sätta panel i kök och allrum. Eller välj samma höjd som fönsterbänkarna i ett rum.
02
Anpassning
5
Steg
Här har de gamla socklarna tagits bort och ersatts med nya, släta vitmålade socklar för att få en enhetlig stil i rummet. Den nya panelen ska sedan placeras stående på de nya socklarna.
Om du är nöjd med dina socklar hoppar du förstås över denna del av arbetet. Men du ska under alla omständigheter mäta ett par gånger. Dels för att se hur många panelskivor som går åt och om du måste kapa någon av dem i bredd för att de ska gå jämnt upp med väggbredden. Dels ska du mäta avståndet från sockeln till färdiglinjen. Kapa panelen upptill, där sågspåret kommer att döljas av bröstlisten.
Sätt upp nya socklar om du inte kan använda de som redan sitter på väggen. Här sätter vi upp nya socklar, 70 mm höga, och de fästs med dyckertar och lim.
Mät så att du vet om panelen ska kapas i höjd. Panelens höjd är lika med avståndet från sockeln till markerad färdighöjd. Dra därefter bort bröstlistens höjd från falsen till toppen.
Mät bredden på panelen för att se om den går jämnt upp med väggen i bredd. Om den inte gör det, måste du kapa den första och den sista skivan i bredd, såvida du inte kan kapa en skiva längs kanten eller profilen på en av ”brädorna”.
Markera på panelskivorna var de ska kapas. Tänk på att lägga dem så att noten vänds åt det håll som de ska monteras. Såga av dem upptill och inte nertill, för upptill döljs sågspåret senare av bröstlisten när den monteras.
03
Montering
11
Steg
Panelen monteras enklast med lim och du bör välja ett så kallat monteringslim (det finns många att välja bland).
Om väggen är plan räcker det att du trycker fast panelen för att limmet ska hugga. Är väggen lite ojämn kan det vara nödvändigt att pressa en stund för att limmet ska binda på vägg och panel.
Du kan ev. fästa panelen upptill med dyckertar, som döljs så snart du har monterat bröstlisten. Fäst ev. också tillfälligt ett par klossar på socklarna, så att panelen blir stående. Det går också att fästa panelen tillfälligt med tejp eller fixera den med ett par snedsträvor.
Dra ett vågrätt streck på väggen där panelen slutar - alltså en bit under bröstlistens ovankant. Då vet du hur högt upp på väggen du ska lägga på lim.
Lägg limsträngar på väggen och håll cirka 10 cm mellan dem. Om du lägger strängarna diagonalt så finns det alltid lim bakom varje fog. Lägg inte på mer lim än för en skiva i sänder.
Tryck fast den första skivan i limmet. Ställ skivan på sockeln en eller två millimeter från foderlisten. Pressa sedan in skivan mot väggen.
Sätt upp nästa skiva. Försäkra dig om att sponten går in i noten på föregående skiva innan du vippar in skivan mot väggen. Pressa in den mot föregående skiva och neråt mot sockeln.
Fäst ev. skivan upptill med en dyckert eller två och lås den med en kloss på sockeln tills limmet har torkat. Det behövs antagligen inte om väggen är slät och plan, för då räcker det att trycka fast skivan hårt mot väggen.
Såga till bröstlisten och fäst den ovanpå panelen när alla paneler är på plats. Lägg ett par limsträngar på baksidan av listen och tryck den försiktigt på plats så att falsen går ner över panelen. Se upp så att du inte kladdar lim på väggen.
Där bröstlisten ska skarvas geringssågar du den. Välj en vinkel på 30 eller 45 grader för då får du en större limyta och det gör det lättare att få en snygg, dvs. osynlig, skarv.
Små springor fylls med akrylfogmassa, t.ex. mellan panelen och foderlisten runt dörren eller mot ett underskåp. Fogmassan är lite elastisk och tål rörelser och kan målas över.
Även vid hörn fyller du ut med akrylfogmassa om du inte i stället sätter upp en hörnlist. Släta ut alla fogar så slipper du synliga springor.
Foga också upptill mellan bröstlisten och väggen med akrylfogmassa och släta ut massan noga. Då ser det ut som om bröstlisten nästan växer ut ur väggen.
Material
- Väggpanel (här Alva vitmålad)
- Bröstlist
- Sockel, 21 x 70 mm
- Monteringslim
- Akrylfogmassa
- Dyckertar, 35 x 1,2 mm
Specialverktyg
- Sänksåg eller cirkelsåg med tillhörande sågskena
- Dyckertpistol
Tidsförbrukning
Två dagar för 15 meter vägg.
Pris
200-400 kr/meter beroende på vilken panel du väljer.
Svårighetsgrad
Det är rätt lätt att sätta upp panelerna och de kapas snabbt med cirkelsåg, så arbetet är ganska enkelt.
Tips & Tricks
Många kombinationsmöjligheter
En väggpanel består i regel av en sockel nertill, en panel av stående eller liggande brädor i mitten och en avslutande bröstlist upptill. Panelen kan bestå av skivor, oftast av mdf, med ett fräst mönster som imiterar t.ex. pärlspontsbrädor. Men panelen kan också byggas upp av brädor.
Du kan kombinera panelen på många sätt genom att använda högre och tjockare socklar eller genom att använda bredare och grövre bröstlister. Du kan också bestämma hur hög panelen ska vara och om du vill måla den i en annan kulör än vitt.