Såga listerna själv och spara en del pengar

Det är enkelt att köpa färdiga golvsocklar och glaslister, men du kan spara en del pengar genom att själva såga och fräsa dem.

Det finns en del pengar att spara om du sågar dina lister själv. vi visar dig hur du gör.

Intro

Byggmarknadernas hyllor bågnar av hyvlat virke i en mängd olika dimensioner. De finns smala och breda, rektangulära och kvadratiska samt en del med roliga profiler. Och det är självklart enkelt och smidigt att köpa de färdiga golvsocklarna eller glaslisterna på byggmarknaden. Men du får betala för det. Särskilt om du ska ha höga golvsocklar med många frästa kanter.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt golvlist

Väljer du istället planhyvlade standardbrädor i någorlunda samma mått finns det pengar att spara. Det kräver dock att du har en bordscirkelsåg och en överhandsfräs med rätt fräsjärn, men då kan du som sagt själv såga och formge dina lister så att de liknar dem du kan köpa på byggmarknaden.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så använder du handöverfräsen

Här visar vi hur du sågar ut:

Instruktion

01
Klassisk golvsockel 4 Steg

En klassisk golvsockel kan du enkelt fräsa själv och såga till av en 15 x 95 mm standardbräda i planhyvlat furu. En golvsockel är oftast lite rundad i ovankant, och det framhävs om den har två små kanter på båda sidor. Det gör du lätt med ett avrundningsfrässtål i överhandsfräsen.

Om du fräser två spår på baksidan av brädan får du en golvsockel som är mer följsam när du ska sätta upp den på väggen. Gör du inte spåren riskerar du att listen bågnar på en del ställen, eftersom den är för styv för att sluta tätt mot väggen. Spåren fräses med en notfräs.

Snedsåga också brädan längst ner med ett 10-15-graders snitt, så sluter golvsockeln lättare tätt mot golvet.

Prisexempel

  • 15 x 95 mm färdig golvsockel 70 kr/m.

  • 15 x 95 mm planhyvlat furu 59 kr/m.

SPARA genom att själv fräsa: 11 kr/m.

Ett avrundningsfräsjärn, 12,7 mm, är det som används till denna golvsockel. Ställ in ett fräsdjup så det blir två små infasningar.

Fräs den främre kanten på listen, när du spänt fast den. Kör överhandsfräsen framåt med en jämn rörelse.

Vänd på listen, och fräs två spår på baksidan med ett 4-5 mm notjärn. Fräsen förs längs listkanten med parallellanslag.

Listen snedsågas i nederkant (15 grader), så får den bättre kontakt med golvet. Såga inte helt ut i framkanten, som då blir för tunn och sårbar.

02
Hög golvsockel 5 Steg

Exklusiva villor och våningar är ofta försedda med extra höga golvlister. De är dyra om du ska köpa dem färdiga, så därför lönar det sig riktigt bra att tillverka dem på egen hand. Och det är inte särskilt svårt.

De vi gör här består av en övre list, 21 x 43 mm hyvlat furu, och en bottenlist, 15 x 95 mm hyvlat furu, som fräses till med en allmogeprofil. De finns i många varianter, så det är klokt att göra några testlister först, så du får det precis som du vill ha det.

Den extra höjden fås genom att sätta fast en bit MDF-skiva mellan de två frästa listerna. Här är skivbiten 12 cm hög, så att den färdiga, höga golvsockeln får en sammantagen höjd på ca 25 cm.

Prisexempel

  • Övre list, färdigfräst 21 x 43 mm 41 kr/m.

  • Bottenlist, färdigfräst 15 x 95 mm 70 kr/m.

  • 21 x 43 mm planhyvlad furulist 21 kr/m.

  • 15 x 95 mm planhyvlad furulist 59 kr/m.

SPARA genom att fräsa själv: 31 kr/m.

Ett allmogefräsjärn med kullagerstyrning används till att fräsa listens framkanter. Det finns många allmogefräsjärn, så gör gärna ett prov först.

Fräs först den lilla övre listen på båda framkanterna. Den spänns fast med den större listen vid sidan om, som fungerar som hjälpunderlag för fräsen.

Fräs den stora bottenlistens övre kant med allmogefräsjär-net. Framsidans mitt fräses ex. med ett 20 mm hålkilsfräsjärn som extra dekoration.

Bak på listerna ska det fräsas en fals till en bit MDF-skiva. Det görs med ett falsfräsjärn, som har samma tjocklek som MDF-skivan, 9 mm.

Sätt till sist fast en bit MDF-skiva mellan de två listerna. Skivan sågas till och fästs med trälim i falsen. Spika eller använd, som här, klamrar.

03
Hålkälslist 3 Steg

En hålkälslist är den klassiska avslutningen mellan bänkskivan och väggen. Den är ofta tillverkad av samma träslag som bänkskivan, och den finns i två varianter: en som fästs ovanpå skivan och en lite bredare modell, som fästs på bänkskivans bakkant. Det är en sådan vi gör här.

Denna hålkälslist är gjord av en restbit från en ekbänk-skiva, 28 mm tjock, 240 cm lång. Behöver du många meter hålkälslist, kan det löna sig att köpa en bänkskiva och fräsa och såga till lister av denna. En hålkälslist i ek på 28 x 28 mm är svåra att få tag på, och hos ett snickeri kostar de minst 250 kr/m. En bänkskiva i ek kan fås för runt 700 kr, och av den blir det många lister.

Prisexempel

  • En färdig, bred hålkälslist i ek ca: 250 kr/m.

  • 28 x 620 x 2400 mm bänkskiva i ek kan hittas för ca 700 kr.

  • Om skivan sågas ut till 10 lister, motsvarar det 24 meter och 30 kr/m.

SPARA genom att fräsa själv: 270 kr/m.

Listen fräses med ett hålkilsfräsjärn med kullagerstyrning. Den fräses i två omgångar för att få den rätta fördjupningen som en typisk hålkälslist har.

Hålkälslisten sågas ut på bordscirkelsågen. Om du ska ha mer hålkälslist kan du fräsa igen och såga ut i efterhand.

Slipa hålkälslisten med fint slippapper. Det ger snyggast resultat, även om vassa fräsjärn gör snitt i en kvalitét som påminner om hyvlat trä.

04
Glaslist 1 Steg

Du kan med fördel köpa en bred, planhyvlad bräda och fräsa och såga till flera uppsättningar lister ur den. I detta exempel tillverkar vi glaslister från en 21 x 118 mm bräda, som vi först fräser i båda sidor. Därefter sågas lister till på bordscirkelsågen. Processen upprepas, och vi får allt som allt ut sex lister av den. Metoden kan även användas om du ex. ska använda dekorlister eller fyrkantlister.

Prisexempel

  • Färdiga lister, 15 x 21 mm 25 kr/m.

  • 21 x 118 mm (sågas till sex glaslister) 70 kr/m.

SPARA genom att fräsa själv: 13 kr/m.

De frästa kanterna sågas av i båda sidor, så du får två glaslister. Fräs nu igen med allmoge-fräsjärnet i båda sidor, och såga av, så du får en till uppsättning med glaslister.

Tips & Tricks

Klassisk golvsockel

Klassisk golvsockel

Hög golvsockel

Hög golvsockel

Hålkälslist

Hålkälslist

Glaslist

Glaslist

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Väggpanel