Snyggt hörn med dold skarv

Du kan enkelt sätta golvlister med invändiga skarvar på sneda väggar så att det ser ut som om de har gersågats perfekt utan att fuska. Se hur här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
15 minuter
Pris
Gratis
Så här blir resultatet om du bara sätter ihop två lister i 90 grader.

Så här blir resultatet om du bara sätter ihop två lister i 90 grader.

Intro

När du skarvar golvlister i invändiga hörn räcker det inte alltid att gersåga listerna.

På pappret handlar det om två 45-graderssnitt som möts i ett 90-gradershörn, men det stämmer bara på helt raka väggar med släta golv, och sådana finns det inte så många av.

Lyckligtvis kan du undvika att behöva stå ut med glappande skarvar som måste göras om senare eller spacklas efteråt, om du gör som proffsen och skräddarsyr varenda skarv.

Tekniken går ut på att bara låta ovansidan av de två listerna mötas i 45°-snitt. Nederdelen av listerna sågas till så att de tar hänsyn till de skevheter som finns i de två väggarna. Nyckeln till snygga skarvar som inte glappar är noggrann mätning av vartenda invändiga hörn.

Instruktion

01
Anpassa golvlisterna en åt gången 7 Steg

Du måste först hitta de sneda vinklarna som dessvärre är olika från hörn till hörn. Metoden är densamma men måtten skiljer sig från gång till gång. Därefter ska du ta god tid på dig för att föra över de sneda vinklarna till listskarvarna och slutligen ska du kapa listerna så att de möts i 45 grader överst och 90 grader därnere. Det mesta av arbetet görs på en av listerna, som sätts på plats sist, medan den andra ska monteras innan du påbörjar resten av arbetet.

1

Använd en vinkelhake som läggs plant mot golvet och trycks in mot golvlisten, för att kolla med vilken vinkel som listen möter golvet. Måtten på det trekantiga mellanrum som bildas mellan vinkel och list ska användas framöver.

2

Använd baksidan av vinkelhaken för att rita ett 45-graders streck som korsar listens profilerade del.

3

Gör ett snitt på strecket med en listsåg eller en manuell gersåg. Du får bara såga genom den profilerade delen av listen. Är listen fyrkantig ska snittet gå till en femtedel av listens höjd.

4

Rita den uppmätta vinkeln på listen, så att den börjar i sågspåret som du just har gjort.

5

Såga till med en sticksåg. Det är viktigt att du gör ett fint och rakt snitt från början, som byter riktning först när sågen möter snittet i listprofilen. Använd även sticksågen för att jämna till övergången till den träbit som sticker ut.

6

Listerna kan nästan skarvas nu. Nu återstår bara att göra plats för den utstickande träbiten. Håll listen över den andra listen. Markera runt den utstickande delen, från hörnet och ut.

7

Ta bort det markerade träet med en hobbykniv. Ta lite åt gången, så det inte försvinner för mycket. Fortsätt tills skarven är snygg.

Material

  • Två golvlister

Specialverktyg

  • Listsåg eller manuell gersåg
  • Vinkelhake
  • Sticksåg

Tidsförbrukning

Det tar ungefär en kvart att göra en skarv.

Pris

Det är gratis att göra, förutom vad listerna kostar.

Svårighetsgrad

Tekniken är inte komplicerad men kräver dock lite övning innan det sitter i händerna.

Video

Allmogelist - invändigt hörn

Helt tät skarv, även om väggarna är sneda

Rent snitt med sticksågen

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Väggpanel