Sockeln ska sluta tätt mot golvet

Om det finns glipor mellan sockeln och golvet, ska du helt enkelt figursåga sockellisten så att den följer golvet. Det är faktiskt rätt lätt – se bara här.

Intro

Om det finns glipor och springor mellan sockellisten och golvet, så kan du naturligtvis komplettera med en smal smyglist som döljer springan. Om du inte vill spika fast en ny list figursågar du sockel-listen så att den följer golvet.

Operationen börjar med att du drar ett streck nertill på sockeln och det ska dras exakt lika långt från golvet hela vägen. Det kan du göra med en dragpassare, men det går lika bra att hålla pennan på en kloss och dra klossen på golvet mot listen. Det svåraste är att lossa sockeln utan att sätta märken på vägg eller sockel och efteråt att skapa en snygg övergång mellan sockeln och väggen, för annars måste du nog måla väggen.

PROBLEM:
Sockeln glipar och sluter inte tätt mot golvet.

Lösning:
Dra ett streck som följer golvnivån och såga av sockeln längs strecket.

Tidsförbrukning

Cirka en timme.

Pris

Inte en enda krona - om du kan lossa sockeln och montera den utan att den skadas. Annars ska du köpa ny sockellist.

Svårighetsgrad

Mycket enkelt.

Instruktion

1

Leta reda på det ställe där avståndet mellan sockel och golv är störst. Det är där du sågar av minst från sockeln, och det är den höjd din penna ska markera. Tejpa fast pennan på en kil eller kloss så att spetsen hamnar 2 mm ovanför golvet.

2

Dra ett streck på sockeln med samma avstånd till golvet. Håll pennan vinkelrätt mot väggen och dra klossen med pennan på golvet så att pennan gör ett streck på sockeln. Nu är det dags att lossa sockeln från väggen.

3

Nu ska du figursåga sockeln med din sticksåg. När du sågar från baksidan kan du styra bladet mycket exakt längs strecket. Eftersom du startar 2 mm från golvet får du ett långt och sammanhängande sågspår i sockeln.

4

Fäst sockellisten medan du pressar ner den mot golvet. Lägg en bräda på sockeln och tyng ner brädan med ena knäet. Limma, skruva eller spika fast sockeln på väggen.

Ritning

Så här anpassas sockeln

Så här anpassas sockeln

Video

TEKNIK: Anpassa golvlist till snett golv

Med ett enkelt verktyg får du listen jämn

TIPS: Tryck ner golvlisten

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Väggpanel