TÄTT OCH SNYGGT: Fotlisterna ger en snygg övergång mellan golv och vägg.

TÄTT OCH SNYGGT: Fotlisterna ger en snygg övergång mellan golv och vägg.

HUR ARBETAR DU MED SOCKLAR?

Oavsett om det gäller hörnskarvar (både invändiga och utvändiga) eller skarvar mitt på väggen, får du bäst resultat om du sågar till listerna med ett 45 graders snitt. Det garanterar att skarven blir lätt att spackla och slipa så att den blir mer eller mindre osynlig.

Fotlister: Välj rätt fotlist

Du kan använda en geringslåda och en fogsvans till vinkelsnittet, men det görs lättare, och mer precist med en kapsåg.

På väldigt jämna väggar kan du limma fast socklarna med monteringslim. Men som regel är du tvungen att även sätta skruv eller dyckert för att säkra att listerna sitter ordentligt.

Fotlister: Välj rätt fotlist

Väggar är sällan helt plana, så ofta kan du med fördel avsluta med en tunn akrylfog mellan list och vägg.

VIKTIGT OM SOCKLAR!

Priserna varierar väldigt mycket på socklar, så vi kan verkligen rekommendera att kolla på flera ställen innan du köper. Det kan vara hälften så dyrt på vissa ställen.

SPECIELLT MED SOCKLAR

I samband med renovering kanske du kommer på att du vill använda profilerade lister som du inte kan hitta som standardvara.

Du kan antingen försöka att fräsa själv (se hur på Gör Det Självs hemsida, sök på “fräs socklar”) eller beställ kopior av originalen från någon av landets listtillverkare, t.ex. www.skanelist.se.

Fotlister: Välj rätt fotlist

VANLIG SOCKEL (FURU) Släta furulister är de absolut mest sålda på gör-det-själv-marknaden. Byggvaruhusen har dem nästan alltid som lagervara – ofta i olika dimensioner, t.ex. 15 x 68 mm och 15 x 92 mm.

Fotlister: Välj rätt fotlist

ALLMOGE-/PROFILSOCKEL (FURU)

Furusocklar finns i många varianter – från helt simpla rundningar i toppen till konstnärliga profiler. Byggvaruhusen har oftast ett mindre sortiment, medan specialproducenter har större utbud.

Fotlister: Välj rätt fotlist

MÅLAD SOCKEL Vanliga släta socklar i de populäraste dimensionerna kan köpas förmålade/ grundade, och besparar dig ett första lager färg. Vissa utvalda allmogesocklar finns också förmålade

Fotlister: Välj rätt fotlist

SOCKEL AV ÄDELTRÄ På ett golv av hårt, mörkt trä kan det vara snyggt att avsluta med en sockel av samma träslag. Släta socklar i olika dimensioner är det vanligaste.

Fotlister: Välj rätt fotlist

SOCKEL AV MDF Både släta socklar och lister med allmogeprofiler kan köpas i en MDF-variant med en tunn, vit målningsbar beläggning. MDF ger en helt slät och enhetlig yta utan risk för flisor.

Fotlister: Välj rätt fotlist

SOCKEL MED KABELSPÅR Sockeln är ett perfekt gömställe för kablar. De finns både i trä och plast – både släta och profilerade. Klickas vanligtvis fast på beslag som skruvas fast i väggen, och kan lätt plockas av igen.

Fotlister: Välj rätt fotlist

SOCKEL FÖR OJÄMNA YTOR En speciell sockelmodell är den flexibla varianten, som är böjbar och därför kan följa en ojämn vägg eller böjda burspråk. Sockeln är gjord av en gummiblandning som lätt kan målas.

DIMENSIONER PÅ FOTLISTER

Byggvaruhus säljer normalt socklar/ fotlister i fasta längder, oftast från 2,4 meter till 3,6 meter. På kallagret kan du däremot oftast kapa listerna själv.

Socklar/lister finns i en mängd olika dimensioner som kan variera något från producent till producent. De vanligaste dimensionerna är:

 • 9,5 x 43 mm
 • 9,5 x 56 mm
 • 12 x 43 mm
 • 12 x 56 mm
 • 12 x 69 mm
 • 12 x 95 mm
 • 15 x 69 mm
 • 15 x 95 mm
 • 19 x 56 mm
 • 20 x 65 mm
 • 21 x 120 mm
 • 21 x 143 mm