Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Ytan på betongen blir riktigt elegant och fin när den har polerats med bilvax.

Ytan på betongen blir riktigt elegant och fin när den har polerats med bilvax.

En utediskbänk i betong är ett perfekt gör-det-själv-projekt. Betong tål att stå ute året runt, materialen är billiga och arbetet är enkelt. Du kan välja mellan många olika färger och kan själv bestämma formen och därmed få en helt personlig diskbänk.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om att gjuta i betong

Betongmix eller blanda-själv?

Du kan själv blanda till betong till exempelvis en diskbänk. Det är den billigaste lösningen, men kräver en del arbete.

Du måste till exempel själv se till att tillsätta speciella fibrer till blandningen för att betongen ska få rätt styrka. Och så får du vara beredd på att det färdiga resultatet blir tungt att hantera.

Om du vill göra det lite lättare – både blandningen och hanteringen efteråt – och om du vill vara helt säker på att få rätt proportioner till exempelvis en diskbänk i betong, kan du köpa 25-kilossäckar med färdigblandad fiberbetong. Då behöver du bara tillsätta vatten och se till att det blandas ordentligt.

Läs på påsen och kontrollera att det står 30 MPa. På så sätt vet du att betongen har rätt styrka.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med betonggrus

Betong i många färger

Betong är från början grått. Men du kan färga den själv. Du kan köpa färgpigment till betong både i byggvaruhus och på nätet. Välj giftfria och ljusäkta färgpigment.

Ska du till exempel gjuta en diskho i betong är styrkan viktig. Och ju mer färg du tillsätter, desto mer försvagas betongen. Satsa därför på att köpa pigment med en färghalt på mellan fem och sju procent. Då får du maximalt utbyte av färgen och garanterar samtidigt att betongen får optimal styrka.

Läs mer om betong

Skydda ytan

Färgen på betongen kommer att ändras över tid – speciellt om den står utomhus. Ljusa färger blir mörkare och mörka färger blir ljusare.

Vill du vara säker på att betongens färg förändras så lite som möjligt kan du försegla den med vax, tvålflingor eller ett betonglack. Tvålflingor kan göra betongen en aning ljusare, medan vax gör den mörkare. De flesta förseglare förändrar inte färgen.

LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?

Behandlingen ska upprepas ett par gånger om året och garanterar samtidigt att ytan avvisar fett och smuts, vilket är praktiskt om du har gjutit en bänkskiva eller en diskho i betong.

Om du klickar på artikeln på den här sidan kan du se hur du själv gjuter en snygg utediskbänk med försänkt diskho – allt-i-ett.