Fräscha upp köksbänken

Även om köksbänken har fått fuktskador, fula fläckar och repor kan den bli som ny igen. Om du slipar ned den och oljar in den blir den riktigt fin, och motståndskraftig.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
500 kronor

Är ytskiktet bortslitet tränger fukten lätt ned, även i hårt trä som ek.

Intro

Köksbänken utsätts dagligen för lite av varje, så det är svårt att undvika fuktsköldar, fettfläckar och repor i den. Men även om bänkskivan är riktigt sliten kan den oftast räddas.

Den måste slipas ned helt – i flera omgångar – tills den är helt slät och fin. Sedan mättar du ytan med en köksbänksolja som masseras in i träet ordentligt, så att ytan blir stark och kan stå emot slitaget.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av 11 olika bänkskivor

Olja är klart att föredra framför lack, då olja är mycket enklare att både applicera och massera in i träet, och inte minst enkelt att reparera om det skulle bli en skada. Efterreparationer med lack är ganska bökigt, och lacken repas lättare.

LÄS OCKSÅ: Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

Instruktion

01
Förberedelser 2 Steg

Innan du kan börja med slipning och oljning är det viktigt att bänkskivan är ordentligt rengjord. Allt fett och all smuts måste torkas bort. Det gör du enklast med trärengöring som blandas i ljummet vatten.

Det är också viktigt att du skyddar diskhon och blandaren med maskeringstejp innan du börjar slipa. Gör du inte det kommer de att repas.

1

Rengör bänkskivan noggrant, så att ytan är fri från fett och smuts. Använd ljummet vatten och trärengöring, som tunnas ut beroende på hur smutsig ytan är. Ytan ska torka helt innan du slipar.

2

Sätt maskeringstejp vid diskho och blandare för att skydda delarna när du sedan slipar.

02
Slipning 5 Steg

När du slipar är det viktigt att du arbetar i träfibrernas riktning - alltså längs med ådringen. Ytan slipas i flera omgångar. Du börjar med grovt slippapper och avslutar med fint. Till sist dammsuger och torkar du bänken så att en blir helt ren, slät och torr.

1

Slipa bänkskivan. Excenterslipen är supereffektiv på stora ytor och lämnar inga synliga slipspår. Börja med slippapper korn 80, mellan-slipa med korn 120, och avsluta med korn 240.

2

Använd en slipmus, t.ex. i hörn och bakom diskhon där det inte finns så mycket plats.

3

Hålkälslisten ska också slipas. Det är lättast att göra med en bit löst slippapper.

4

Ta bort slipdammet. Dammsug först.

5

Torka sedan ytan. Använd ljummet vatten med en skvätt trärengöring och urvriden trasa.

03
Oljning 4 Steg

Oljan stryks på med pensel och masseras in i träet med en hård svamp, så att bänkskivan mättas ordentligt. Efteråt torkas den överflödiga oljan av och ytan poleras tills den är helt slät och silkesmatt.

1

Olja in bänkskivan. Stryk på ett tjockt och jämnt lager med en bred, platt pensel. Stryk på oljan i träets längdriktning.

2

Massera in oljan i träet. Använd en polerpad eller en hård skursvamp. Den pressas hårt ned mot ytan i träets längdriktning, så att oljan tränger in och träet mättas.

3

Torka av allt överflöd med en torr trasa.

4

Avsluta med polering. Använd en trasa eller en polerpad till excenterslipen tills ytan är matt.

Material

  • Trärengöring
  • Slippapper, korn 80, 120 och 240
  • Kökbänksolja

Specialverktyg

  • Excenterslip med polertrissa

Tidsförbrukning

1-2 dagar.

Pris

Ca. 500 kr.

Svårighetsgrad

Detta kan alla klara av. Se bara till att få bort den överflödiga oljan.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord