Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Fantastiskt snygg och fyndigt utformad bokhylla

Bokhyllan har byggts så att den passar hålets mått. Man måste titta ordentligt för att upptäcka att den vänstra halvan är hälften så djup som den högra.

Vid första anblicken kan det se helt hopplöst ut, men ge inte upp! När du har läst den här artikeln kan du nämligen även själv förvandla det mest omöjliga lilla rum eller inbuktning till en snygg, inbyggd bokhylla.

Först och främst gäller det att ta fram barnet i sig och experimentera med papper och blyertspenna. Därpå ska det målas, planeras, göras inköp och anpassningar av material, och till sist ska det byggas.

För att göra livet lättare – MYCKET lättare – valde vi att bygga upp bokhyllan på köksbänkar av hårda träslag runt sju prefabricerade IKEA-köksskåp. Skåpen heter "Metod" och finns i två olika bredder, 40 cm och 60 cm. Man kan dessutom välja mellan 27 olika slags luckor. På så sätt kan du vara helt säker på att hitta några som passar i färg och träslag till resten av bokhyllans stomme.

Fördelarna med att använda prefabricerade skåp är att de är billiga och lätta att skarva. Dessutom kan du vara säker på att luckor och gångjärnsmekanismer passar perfekt ihop – och när luckorna är stängda kan man inte alls se skåpen inne i bokhyllan. Det perfekta sättet att dölja det!

Kan även byggas fristående

Är du på jakt efter en supersnygg bokhylla som den som vi bygger här, men saknar en fördjupning eller ett rum att ställa den i, så läs ändå. Du kan naturligtvis även alltid bygga bokhyllan fristående och med precis de mått som du vill.

Bokhyllans öppningar kan också anpassas till egna önskemål. Vill du till exempel inte ha en alkov där du kan sitta och läsa Gör Det Själv, kan du lätt anpassa hålet till din stora plattskärm.

I gör det själv-guiden får du en komplett materiallista, en ritning med mått och så visar vi steg för steg hur du:

  • bygger sockeln
  • anpassar skivorna till utrymmet och eventuella hinder
  • anpassar skåpen till utrymmet och eventuella hinder
  • förbereder skarvarna
  • sätter ihop grundstommen
  • anpassar skivorna på baksidan av skåpet

Lycka till!