Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så bekämpar du trägnagare och husbock

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Trägnagare kan med åren fullständigt förstöra träkonstruktioner i din bostad. Läs här om vad du bör vara uppmärksam på och hur du bekämpar de små skadedjuren.

Trägnagare och de flesta andra träförstörande skalbaggar bör bekämpas kemiskt.

Vilka skador orsakar trägnagare och husbock?

Husbockar kan orsaka allvarliga skador på ett hus eftersom de lever av och i torrt virke av det slag vi använder till takkonstruktioner. Det räcker med ett par husbockar för att en takstol ska knäckas.

Honan lägger cirka 400 ägg och de blir snabbt larver som ska ha mat. Larverna gnager och gnager i träet i mellan 3 och 10 år innan de blir flygfärdiga baggar och gräver ett ovalt och något fransigt flyghål.

Om du ser hål som är helt runda och med rena kanter så är det trägnagare i farten. Och de kan vara lika skadliga som husbockar.

Hur bekämpar du trägnagare och husbock?

Det är viktigt att stoppa angreppet så fort som möjligt. Kontakta genast ditt försäkringsbolag som kan föreslå åtgärder som snabbt stoppar angreppen. Efter behandlingen förses trä som inte har angripits med små giftampuller.

Ett mindre angrepp av trägnagare kan stoppas om du stryker det skadade träet med ett speciellt skyddsmedel mot träskadedjur. Välj ett som är godkänt av Miljöstyrelsen. Behandlingen upprepas två–tre gånger.

LÄS OCKSÅ: Långsprötad silverfisk är det nya skadedjuret i Sverige

Hur slipper du trägnagare och husbock?

Det värsta är att du inte kan förhindra besök av husbock och trägnagare. Men träet kan skyddas med olika kemikalier så att det inte angrips och skadas. Hör med försäkringsbolaget.

Ovala eller runda hål i träet med lite fint borrmjöl är tecken på att träet håller på att gnagas sönder från insidan.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka