Bli av med de 4 värsta skadedjuren

Skadedjuren är i huset. Det går inte att komma undan nu. Det ska sättas upp fällor och djuren ska fångas. Vi ger dig bra förslag på hur du blir av med de objudna gästerna utan att behöva ringa efter hjälp.

I den här artikeln gör vi oss av med skadedjur med hjälp av fällor. Det finns väldigt många olika sorter, som klarar av och kostar lite olika, men vi ger förslag på enkla fällor som du själv kan sätta upp och använda, medan du funderar på om du ska kontakta en professionell skadedjursbekämpare.

Vi berättar vilka tecken du ska leta efter om du är tveksam om du har mård, möss eller råttor i huset eller mullvadar i trädgården. Och så gör vi en bedömning av hur stort ditt problem är.

Denna artikel tar inte upp alla dina alternativ när skadedjuren ska ut en gång för alla, men du får en första-hjälpen-kurs, så att du snabbt kan komma igång.

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ned i artikeln.

4 besvärliga skadedjur:

1. Möss

Vilka spår lämnar djuret efter sig?

Möss hörs och spåren efter dem är tydliga. Hittar du sladdar, tvål, stearinljus m m som har bitits sönder, så har du sannolikt möss. Hör du krafsande ljud från väggar och vind när du ligger i sängen på kvällen, så är det också säkra tecken på möss.

Hur stor skada gör djuret?

Konsekvensen av möss i huset kan bli kortslutningar eller bränder, eftersom de gnager i allt inklusive elkablar och sladdar. Dessutom äter möss gärna både fiberisolering och trä, vilket i bästa fall kan öka uppvärmningskostnaden och i värsta fall medföra dyra reparationer.

Finns det annat jag ska tänka på?

Håll koll på små hål. Möss kan klämma sig igenom hål som är så små som 7 mm.

Hur fungerar fällan?

Det här är en variant av en klassisk musfälla som fungerar med hjälp av en fjäderbelastad bygel som hålls på plats av en tryckplatta när den är spänd. Betet läggs på tryckplattan, så att musen utlöser fällan när den sträcker sig efter betet. När fällan fungerar, avlivas musen av slaget från bygeln.

Hur många fällor behöver jag?

Du ska inte snåla med fällorna. Om du vet var mössen brukar röra sig, så kan du mycket väl sätta en fälla varje halvmeter längs väggarna.

Musfällan

Musfälla från Quick Snap, kostar ca 30 kr.

Fällan laddas genom att spänna bygeln, så att den kan slå igen när tryckplattan rörs vid.

Till den här sortens fälla används antingen specialgjort bete som här eller lite torkad frukt, nötter eller korv eller liknande.

2. Råttor

Vilka spår lämnar djuret efter sig?

Råttor lämnar ungefär samma skador som möss, d v s de gnager på allt möjligt, och så gnager de hål vid brunnar och avlopp. Dessutom känns de igen på sin avföring, som är runt 17 mm lång och 6 mm tjock.

Hur stor skada gör djuret?

Råttor kan förstöra delar av byggnader precis som möss, och så är råttan en av världshistoriens största sjukdomsspridare. Därför ligger också råttor överst på listan över skadliga skadedjur.

Finns det annat jag ska tänka på?

Fastighetsägaren har ansvar för bekämpning av råttor. Bekämpningsmedel mot råttor får inte användas av privatpersoner. I många försäkringar ingår skadedjursbekämpning. Kontakta därför ditt försäkringsbolag eller en skadedjursfirma.

Hur fungerar fällan?

Vi har valt en elektronisk fälla, som avlivar råttan med elektricitet. Fällan består av en fyrkantig cylinder med tre elektroder i botten och bete vid änden. När råttan går in i fällan och vidrör två olika elektroder samtidigt, får den en stöt och dör.

Hur många fällor behöver jag?

Det beror på hur stort problemet är, men som utgångspunkt är flera fällor en bra idé. Innan du placerar ut fällorna bör du dock undersöka vilka och hur stora åtgärder dina grannar och kanske kommunen vidtar, så att ni kan samordna insatsen.

Råttfällan

Vi har valt en elektrisk råttfälla. Kostar ca 600 kr.

Råttfällan ska laddas med batterier och bete, t ex kött, bacon eller fett, innan den kopplas in.

Fällan kan användas både ute och inne. Fällan löser ut när en råtta går in i den och vidrör två av tre elektroder i botten.

3. Mullvad/Sork

Vilka spår lämnar djuret efter sig?

Mullvaden är lätt att känna igen. Det är den som lämnar högar av jord efter sig, först ett par och senare många. Sorken gräver hål i trädgården. Hålen är ca 5-8 cm. Sorken älskar dessutom att gnaga på dina grönsaker och andra växter.

Hur stor skada gör djuret?

Varken mullvad eller sork förstör ditt hus. Mullvaden förstör dock snabbt din gräsmatta, och sorkarna riskerar att förstöra både din och grannens trädgård, som de gräver sönder.

Finns det annat jag ska tänka på?

Mullvadar kan du fixa själv, men sorkar förökar sig snabbt, och de agerar i flock som inte låter sig hindras av tomtgränser. Därför är det viktigt att du involverar dina grannar och att ni alla sätter upp fällor, för att ni ska kunna lyckas i kampen mot sorkar.

Hur fungerar fällan?

Vi använder en mekanisk fälla, som fungerar likadant som en traditionell mullvadssax men som har optimerats så att den går lättare att spänna och placera rätt. Fällan består av en cylinder med hål genom, som sätts i mullvadsgången eller sorkhålen. När djuren passerar genom cylindern, utlöser de en bila som har ihjäl dem med detsamma.

Hur många fällor behöver jag?

En fälla kan vara tillräckligt till en mullvad. Det krävs flera mot sorkar, även inne hos grannen.

Mullvadsfällan

Vi har valt en enkel mullvadsfälla från Gardigo för ca 200 kr.

Fällan fungerar som en giljotin, som spänns upp innan den placeras. Det sitter en utlösare mitt på fällan, som utlöses när bytet går igenom.

Fällan sätts antingen i mullvadens gång eller sorkens hål. När djuret passerar genom fällan, utlöses giljotinen.

4. Mård

Vilka spår lämnar djuret efter sig?

Låter det ofta från vinden på natten? Har allt isoleringsmaterial hamnat i det ena hörnet? Båda är tydliga tecken på att du har mård på vinden, och det är stanken av gammalt urin, exkrement och ruttna bytesdjur tyvärr också.

Hur stor skada gör djuret?

Skadan på huset är minimal jämfört med t ex möss eller råttor, men mården låter och kan skapa köldbryggor eftersom den flyttar på löst liggande isoleringsmaterial.

Finns det annat jag ska tänka på?

Täpp till alla tänkbara öppningar på huset, både under takfoten och nära marken. Det finns kraftigt nät som mård och mink inte kan gnaga sönder. Mård kan fångas levande i fälla. Jakt av mård är tillåten säsongsvis, under höst och vinter.

Hur fungerar fällan?

Mården kan fångas i en avlång fälla med en tryckplatta i mitten, som utlöser luckor i båda ändarna och fångar djuret mellan dem. Du kan fånga mård både inomhus och ute, men fällan står mest effektivt placerad vid ett plank eller längs en vägg utanför huset. Ett rått ägg med ett litet hål pickat i änden är bra lockbete.

Hur många fällor behöver jag?

Om du vet var mården går ut och in i huset, så räcker en fälla.

Gallerfällan

Vi har valt en gallerfälla för mård. Kostar ca 600 kr.

Gallerfällan ska stå öppen i båda ändar och förses med bete i mitten.

När ett djur rör vid tryckplattan, går fällan igen och luckorna stängs i båda ändar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skadedjur