Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så blir du av med mullvadar och vattensork

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Våren är högsäsong för bekämpning av mullvadar och vattensork. Och ju tidigare du kommer i gång, desto bättre och lättare går det att bli kvitt de små gnagarna.

När mullvaden väl har slagit sig ned i din trädgård, ser gräsmattan snart ut som ett slagfält.

Vilka skador gör mullvadar och vattensork?

Mullvadar och sorkar är två olika djur men de ställer till med ungefär likadana skador. De bruna jordhögarna på den fina gröna gräsmattan är en plåga för villaägaren. Medan mullvadar lever av skalbaggar och maskar är sorkar mer allätare. De tuggar i sig rötterna på buskar och träd och allt som du har sått och planterat på tomten och i kökslandet.

Hur bekämpar du mullvadar och vattensork?

Det finns en hel del olika knep från rå fisk till elektriska apparater som läggs i gångarna. Men allra effektivast är fällor som dödar djuren. Gräva upp några av de stora jordhögarna och stick ner fällorna i gångarna. Kolla fällorna varje dag och ta bort de döda djuren. Så småningom fastnar det inte fler djur i fällorna och då kan du plana ut jordhögarna.

Redaktionen rekommenderar: Träd och buskar – plantera rätt

Så undviker du mullvadar och vattensork

Sorkar kan hållas borta från kökslandet om du planterar fläder runt landet. Sorkar tycker nämligen inte om fläderrötter. Annars har du inte mycket annat att välja på än effektiv jakt tills du har tagit kål på allihop. Så snart du ser den första jordhögen ska du reagera och sätta ut fällor och det måste du fortsätta med till långt in på hösten – och hoppas att du fångar alla.

Jordhögar på gräsmattan kan driva villaägaren till vansinne.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka