Fibercement: Vädret är tufft för villan och sliter hårt på alla trädelar. Byt till material som tål att vara utomhus.

Fibercement: Vädret är tufft för villan och sliter hårt på alla trädelar. Byt till material som tål att vara utomhus.

Vindskivor, takfotsbrädor och vattbrädor är de allra mest utsatta brädorna på villans sidor och gavlar. Orsaken till detta är att de sitter exponerade och ska tåla all slags väder. Uppgiften är ju att skydda taket mot vind, vatten, snö och allt annat som naturen utsätter villan för. Därför krävs bra material.

Slipp underhåll

Det är naturligt att vi använder trä till dessa funktioner och trä är ett bra val – under förutsättning att du underhåller det. Om du vill slippa det krävande underhållet så heter lösningen brädor av fibercement. De behöver inte underhållas. De säljs i regel med lång garanti och håller mycket läge. Utan att du måste underhålla dem.

Vad är fibercement?

Fibercement säljs under olika produktnamn (mest känt är nog eternit) och finns i flera varianter. Väljer du brädor så kostar de förstås mer än trä, men inte mycket.

Väljer du färdigmålade brädor slipper du också att köpa färg och att måla. När du sedan ska kapa och bearbeta fibercementbrädorna så måste du ha specialverktyg som inte slits så mycket av det hårda materialet. Sedan kan du sätta igång.

Det finns i dag brädor med not och spont och med klickfunktion, så du kan klicka fram en ny gavelspets om du vill. När du har bytt ut de gamla och utsatta brädorna av trä mot fibercement kan du se fram emot att slippa underhåll under varje fall de kommande 20 åren.

TRÄFIBERCEMENT
FördelarLätt att arbeta med. Kräver inga specialverktyg.Underhållsfritt. Spricker inte.
NackdelarKräver mycket underhåll.Liknar trä, men bara nästan. Kräver specialverktyg.
LivslängdUpp till 30 år med regelbundet underhåll.Bör hålla minst 30 år.
Gör det själv-vänlighetLätt att arbeta med.Kräver en del erfarenhet.
Prisnivå30-40 kr/meter för 28 x 120 mm40–60 kr per meter för 12 mm panel

Här kan du med fördel välja annat än trä

Det finns en hel del ställen på och runt villan där du med fördel kan använda modernare material än trä. Här är några av ställena:

  • Altanen kan läggas av kompositmaterial. Det är brädor som har tillverkats av en blandning av plast och träspån.

  • Fasader kan med fördel kläs med fibercement. Det finns en hel del att välja mellan från brädor till skivor. Därefter behöver du aldrig mer måla om.

  • Högbäddar kan också byggas upp av komposit eller fibercement. Båda materialen håller länge och du slipper använda träskyddsmedel eller tryckt trä.

  • Staket, t.ex. plank och spjälstaket, kan resas av komposit eller fibercement. Även tak av olika slag kan kläs med fibercement.

Komposit är inne

Det har blivit inne att lägga en altan av komposit, ett material som också används till många utemöbler. Det dröjer nog inte länge innan vi kan köpa kompositbrädor i en mängd olika dimensioner.

Komposit består av bland annat sågspån och plast. Det finns i många färger, men vanligast är svart och brunt, och är fullständigt underhållsfritt.

LÄS OCKSÅ: Så använder du komposittrall