Spricka i en golvklinker
Om en enda klinker i golvet har spruckit beror det med stor sannolikhet på att den har fått en hård stöt eller inte har tillräckligt stöd av fixet under. Det ser inte vackert ut, men kan vid tillfälle åtgärdas genom att försiktigt ersätta plattan med en ny.
Här visar vi hur du ska göra.
Plattan och fogen runt den avlägsnas försiktigt. Du kan slå på plattan eller använda en multisåg t.ex. Ha koll på angränsande plattor och ev. tätskikt. Rensa sedan hålet under plattan försiktigt från det gamla fixet.
Långa sprickor i kakelgolvet
Innan du börjar reparera ska en fackman undersöka om underlaget fortfarande ger med sig. Ligger plattorna i ett våtrum armeras det nya tätskiktet med en speciell fiberduk.
Långa sprickor och lösa plattor är tecken på att golvet har satt sig. Ett nytt membran ska byggas i våtrum för att ta höjd för nya rörelser.
Här visar vi hur du ska göra.
Täck med ett tunt lager 2K tätningsmassa, efter att de gamla plattorna och det gamla fixet är borta. Golvet ska även våtrumsprimeas innan.
Tryck ned armeringsduken i tätningsmassan. Den speciella duken kommer i våder som läggs med överlapp. Den ska även täcka 4-6 cm upp på väggen.
Sprickor med lös puts utvändigt
Sprickor i putslagret på sockel eller mur kan bero på skador djupare in, men ofta beror de bara på att en bit puts har lossnat.
LÄS OCKSÅ: 4 steg: Bli av med algerna på murverket
Det är inte livshotande, men eftersom den sortens sprickor suger vatten bör de åtgärdas snabbt och innan vintern. När frosten kommer fryser vattnet och utvidgar sprickorna, och skadan kommer att växa och växa.
Här visar vi hur du reparerar sprickor i putslagret.
Banka försiktigt på putsen runt sprickan. Då kan du höra om putsen bara har lossnat. Är det fallet kan du tryggt sätta igång att reparera skadan.
All lös puts bankas av, sedan borstas området fritt från damm och fuktas, så att den gamla muren inte suger ut fukten ur det nya bruket för snabbt.
Spricka i sockel med fast puts
En enda spricka i sockeln kan snabbt vara åtgärdad, såvida den inte är omgärdad av lös puts. Men vill det sig riktigt illa kan den bero på att sockeln har satt sig. Håll koll på den ett tag. Förändras den inte kan du oftast laga den utan vidare. Utvidgar den sig bör en fackman ta reda på orsaken.
Här visar vi hur du reparerar sprickor i fast puts.
Lösa brukfogar
Spruckna brukfogar är svåra att undvika. Men det betyder inte att du kan ignorera dem. Otäta fogar suger fukt, och fuktig fasad gör det dyrare att värma upp huset. Dessutom riskerar du frostsprängningar, som gör problemen större. Samtidigt ger otäta fogar insekter möjlighet att gräva sig in i dem.
Här visar vi hur du själv kan byta otäta tegelfogar.
Fogarna kratsas ur till ett djup på 3 cm. Det är hårt, högljutt och dammigt att arbeta med en fogfräs-adapter på vinkelslipen, men det är det mest effektiva.
Utbredda sprickor i gammal puts
Sprickor i tegelmur ska åtgärdas snabbt. Armerad puts är en perfekt lösning för socklar, skorstenar och andra ställen där det inte håller med vanlig puts.
Om en putsad yta börjar bli gammal och spricker med jämna mellanrum, kan du förstärka den genom att lägga in armeringsnät i ett nytt lager puts. Nätet används tillsammans med ett nytt sorts bruk, som är förstärkt med små fibrer och akryl.
Här visar vi hur du ska göra.
Armeringsnätet trycks in i ett lager färskt bruk, som du har dragit upp på den rensade gamla murytan. Ett högst hälften så tjockt lager bruk läggs utanpå nätet och jämnas ut.
Efter ett dygn dras ett tunt avslutande lager puts upp på den armerade putsen. Det avslutande lagret är mer finkornigt och kan vara färgat.
Sprickor mellan mur och andra material
Upptäcker du sprickor där muren möter andra material bör fogen bytas mot en motsvarande fog. Upptäcker du sprickor vid beslag uppe vid taket gäller det alltid att laga dem så snabbt som möjligt.
Här visar vi hur du ska göra.
Sprickor i invändig puts
Om du har sprickor i ett putsat tak eller vägg, kan du ta reda på om putsen har släppt genom att banka försiktigt på ytan. Om det inte räcker med att laga sprickan måste du eventuellt putsa om hela ytan. Om sprickan beror på en svaghet, t.ex. längs med en dörr, behöver du kanske stärka ytan för att slippa att det spricker igen.
LÄS MER: Reparation av sprickor i taket - så gör du!
Om putsen bakom sprickan är fast, är den bara kosmetisk.
Här visar vi hur du reparerar sprickor i puts inomhus.
Sprucken tegelsten
Har en tegelsten spruckit gör du dig själv en tjänst om du byter den innan den gör större skada. Då slipper du problemet med att vatten tränger in. När vattnet fryser och utvidgar sig kan det orsaka betydligt större skada.
Här visar vi hur du byter ut en sprucken tegelsten.
Stenen avlägsnas med mejsel eller vinkelslip, varpå hålet fuktas så att det nya bruket inte torkar för snabbt. Fukta även den nya tegelstenen.
Sättningsskada runt fönster
Upptäcker du ”taggiga” sprickor i muren, har den eventuellt satt sig mer än vad fogarna kunnat klara av. Vanligtvis uppstår denna sortens sprickor vid öppningar, då den svagaste delen av muren ger efter när muren överbelastas. Utvidgar sig sprickorna bör en fackman ta reda på orsaken.
LÄS MER: Stoppa sättningssprickan
När väggen har fått en sättningsskada är det säkrast att förstärka området med armeringsstål innan fogar och ytskikt täcks igen.
Här visar vi hur du ska göra.
Fogarna vid sprickan kratsas ur i ett djup på 3 cm. Dessutom kratsas det även 40-50 cm ut från skadan i de vågräta fogarna för var tredje eller fjärde skift.
Rostfritt armeringsstål trycks in i de öppna vågräta fogarna. Pressa först in lite cementbruk i fogen. Pressa sedan in stålet ordentligt, och tryck sedan in lite mer bruk över stålet. Låt de yttersta 10-15 mm av fogen vara fria.