Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hitta rätt kakelfog

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Mellanrummet mellan kakel och klinker fylls ut med fogmassa, dels för att fylla ytan, dels för att framhäva utseendet. Fogbredden samt fukt- och temperaturförhållanden avgör vilken slags fog som ska användas.

Kakelfog: Med rätt verktyg och lite träning kan du foga kakelvägg och klinkergolv med snyggt resultat.

Med rätt verktyg och lite träning kan du foga kakelvägg och klinkergolv med snyggt resultat.

VAD ANVÄNDS KAKELFOG TILL?

Vad används kakelfog till? Väggkakel inne

VÄGGKAKEL INNE Väggkakel sätts oftast upp med en ganska smal fog. Och här föredrar de flesta en finkornig fog. Kontrastfärg eller samma färg som kaklet - det är en smaksak.

Vad används kakelfog till? Golvklinker/klinker inne

GOLVKLINKER/KLINKER INNE Ett klinkergolv blir halt när det blir vått. Därför är en bred fog att föredra till golvplattor och klinker i badrum och andra våtrum. Det minskar halkrisken.

Vad används kakelfog till? Plattor/klinker ute

PLATTOR/KLINKER UTE Utomhusbeläggning ska tåla alla slags väder - därför måste fogen klara frost och väta. Om solen ligger på mycket, kan man välja en uv-säker epoxifog på terrassen.

HUR ANVÄNDS KAKELFOG?

Hur används kakelfog? Fogmassan dras ut över kaklet i diagonala rörelser med en gummispackel eller en gummiklädd fogbräda.

Kakelfogmassan köps i säckar eller hinkar och blandas med vatten. Det är viktigt att massan blir helt slät och utan klumpar, annars kan det bildas håligheter i fogen.

Fogmassan dras ut över kaklet i diagonala rörelser med en gummispackel eller en gummiklädd fogbräda. Se till att bearbeta massan ordentligt ner i fogarna - de ska vara fyllda, så att fogen blir tät.

Hur används kakelfog? När fogmassan har satt sig lite, rengörs ytan med en gummiklädd fogbräda eller en svamp och rent vatten.

När fogmassan har satt sig lite, rengörs ytan med en gummiklädd fogbräda eller en svamp och rent vatten. Använd inte så mycket vatten att fogarna löses upp.

Epoxifog tvättas av direkt efter applicering, eftersom det härdar på 60 minuter. Därefter krävs det speciellt rengöringsmedel för att få bort överflödig fogmassa, och ett tjockt lager går aldrig bort.

OLIKA SORTERS KAKELFOG

Olika sorters kakelfog: Standardfog

STANDARDFOG. En finkornig, cementbaserad fogmassa, som är förstärkt med bl a bindemedel. Används till fogar 1-5 mm breda inne och ute. Ska tvättas av med en väl urvriden svamp i flera omgångar, innan fogen härdat (3-4 timmar).

Olika sorters kakelfog: Multifogmassa

MULTIFOGMASSA. Fogmassan för i princip allting, både ute och inne. Klarar fogar från 2 till 20 mm och tål både väta och frost. På vissa tillverkares hemsidor finns beräkningsverktyg, så att man enkelt kan se hur mycket fogmassa man ska köpa.

Olika sorters kakelfog: Klinkerfog

KLINKERFOG. Den här fogmassan är speciellt utvecklad för golvklinker - med fogbredder upp till 20 mm, och den är frostsäker. De grova kornen (upp till 1 mm) gör fogen rustik och halksäker. Du har 3-4 timmar på dig, från du blandat fogen.

Olika sorters kakelfog: Snabbtorkande fog

SNABBTORKANDE FOG. Kan användas till alla sorters kakel och mosaik, men är särskilt lämplig för ljus marmor. Fogbredd 2-8 mm, och man måste arbeta snabbt, eftersom fogen härdar på 30 minuter och tål att användas efter bara 3 timmar.

Olika sorters kakelfog: Silikonfog

SILIKONFOG. Där olika sorters material möts, och i hörnfogar, behöver man använda en silikonfog, som kan röra sig och ändå håller tätt. Fogen sätts med en fogpistol och glattas med en fogpinne, en fogstrykare eller helt enkelt med fingret.

Olika sorters kakelfog: Epoxifog

EPOXIFOG. Om man vill ha en fog som aldrig möglar eller löses upp av rengöringsmedel, är epoxifog svaret. Och så finns den i många olika färger. Förutom sin styrka, utmärker sig epoximassan genom att den också kan användas som fästmassa.

VERKTYG

Kakelfog verktyg: Kakelfogset.

KAKELFOGSET. Helt nödvändig utrustning vid fogning. Består av fogbräda, fogsvamp och vattenhink med rullar, som svampen kan “vridas” i.

Kakelfog verktyg: Fogsvamp

FOGSVAMP. En rejäl svamp, där spår på längden och bredden i svampen får plats med mer fogmassa och förenklar rengöringen.

Kakelfog verktyg: Gummispackel

GUMMISPACKEL. När fogmassan ska bearbetas ner i fogarna, är en gummispackel enklare att använda för den ovane än en gummiklädd fogbräda.

Viktigt om epoxi!

Glöm inte att använda handskar när du arbetar med epoxifogmassa. Och se till att inte blanda mer än du kan använda på 1 timme - inklusive rengöring - för epoxifog blir mycket hårt när det härdar.

Tillbehör till epoxi

Epoxifogmassan kan tillföras olika effektkomponenter innan den läggs på. Glitter och färgkorn är några av dem.

Speciellt med utefog

Mycket regn, frost och direkt sol kan gå hårt åt klinkerfogarna. Titta efter hål och sprickor i fogarna varje höst. För om det kan tränga in vatten mellan klinkerplattorna, kan frosten få dem att spricka eller helt lossna.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Hitta rätt kakelfog
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka