Hitta rätt kakelfog

Det kvittar inte vilken fogmassa du använder när du ska foga kakelväggen. Fogbredden samt fukt- och temperaturförhållanden avgör vilken slags kakelfog som ska användas.

Kakelfog: Med rätt verktyg och lite träning kan du foga kakelvägg och klinkergolv med snyggt resultat.

Med rätt verktyg och lite träning kan du foga kakelvägg och klinkergolv med snyggt resultat.

Mellanrummet mellan kakel och klinker fylls ut med fogmassa, dels för att fylla ytan, dels för att framhäva utseendet.

Fogbredden samt fukt- och temperaturförhållanden avgör vilken slags fog som ska användas.

I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta innan du väljer fogmassa.

Vad används kakelfog till?

VÄGGKAKEL INNE

Väggkakel sätts oftast upp med en ganska smal fog. Och här föredrar de flesta en finkornig fog. Kontrastfärg eller samma färg som kaklet - det är en smaksak.

GOLVKLINKER/KLINKER INNE

Ett klinkergolv blir halt när det blir vått. Därför är en bred fog att föredra till golvplattor och klinker i badrum och andra våtrum. Det minskar halkrisken.

PLATTOR/KLINKER UTE

Utomhusbeläggning ska tåla alla slags väder - därför måste fogen klara frost och väta. Om solen ligger på mycket, kan man välja en uv-säker epoxifog på terrassen.

Hur används kakelfog?

Kakelfogmassan köps i säckar eller hinkar och blandas med vatten. Det är viktigt att massan blir helt slät och utan klumpar, annars kan det bildas håligheter i fogen.

Fogmassan dras ut över kaklet i diagonala rörelser med en gummispackel eller en gummiklädd fogbräda. Se till att bearbeta massan ordentligt ner i fogarna - de ska vara fyllda, så att fogen blir tät.

När fogmassan har satt sig lite, rengörs ytan med en gummiklädd fogbräda eller en svamp och rent vatten. Använd inte så mycket vatten att fogarna löses upp.

Epoxifog tvättas av direkt efter applicering, eftersom det härdar på 60 minuter. Därefter krävs det speciellt rengöringsmedel för att få bort överflödig fogmassa, och ett tjockt lager går aldrig bort.

Olika sorters kakelfog

STANDARDFOG.

En finkornig, cementbaserad fogmassa, som är förstärkt med bl a bindemedel. Används till fogar 1-5 mm breda inne och ute. Ska tvättas av med en väl urvriden svamp i flera omgångar, innan fogen härdat (3-4 timmar).

MULTIFOGMASSA.

Fogmassan för i princip allting, både ute och inne. Klarar fogar från 2 till 20 mm och tål både väta och frost. På vissa tillverkares hemsidor finns beräkningsverktyg, så att man enkelt kan se hur mycket fogmassa man ska köpa.

KLINKERFOG.

Den här fogmassan är speciellt utvecklad för golvklinker - med fogbredder upp till 20 mm, och den är frostsäker. De grova kornen (upp till 1 mm) gör fogen rustik och halksäker. Du har 3-4 timmar på dig, från du blandat fogen.

SNABBTORKANDE FOG.

Kan användas till alla sorters kakel och mosaik, men är särskilt lämplig för ljus marmor. Fogbredd 2-8 mm, och man måste arbeta snabbt, eftersom fogen härdar på 30 minuter och tål att användas efter bara 3 timmar.

SILIKONFOG.

Där olika sorters material möts, och i hörnfogar, behöver man använda en silikonfog, som kan röra sig och ändå håller tätt. Fogen sätts med en fogpistol och glattas med en fogpinne, en fogstrykare eller helt enkelt med fingret.

EPOXIFOG.

Om man vill ha en fog som aldrig möglar eller löses upp av rengöringsmedel, är epoxifog svaret. Och så finns den i många olika färger. Förutom sin styrka, utmärker sig epoximassan genom att den också kan användas som fästmassa.

Verktyg

KAKELFOGSET.

Helt nödvändig utrustning vid fogning. Består av fogbräda, fogsvamp och vattenhink med rullar, som svampen kan “vridas” i.

FOGSVAMP.

En rejäl svamp, där spår på längden och bredden i svampen får plats med mer fogmassa och förenklar rengöringen.

GUMMISPACKEL.

När fogmassan ska bearbetas ner i fogarna, är en gummispackel enklare att använda för den ovane än en gummiklädd fogbräda.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material